Deluge (program)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deluge

FejlesztőAndrew Resch, Damien Churchill, John Garland
Első kiadás2006. szeptember 25.
Legfrissebb stabil kiadás2.1.1
(2022. július 10.)
Programozási nyelvPython
Operációs rendszerWindows
KategóriaBitTorrent kliens
Licencfreeware
A Deluge weboldala

A Deluge egy Pythonban írt, keresztplatformos BitTorrent kliens, amely a libtorrent-re - egy C++-ban írt - szoftverkönyvtárra épít. A program többféle módban képes kapcsolódni: szöveges konzolon, webes felületen és GTK+ segítségével grafikus felületen is). A Deluge licencelése GPLv3 szerint történik.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A Deluge célja, hogy egy könnyű, gyors, ugyanakkor számtalan tulajdonsággal felvértezett Bittorrent kliens legyen. Ennek eléréshez rengeteg fejlesztő készít hozzá plug-ineket.

A program 1.0-s verziójától fogva elkülönülten kezeli a felhasználói felületet. Az 1.1.0-es verziótól kezdve pedig - ami 2009 januárjában jelent meg - a program támogatja a magnet linkeket.

A Deluge története vázlatosan[szerkesztés]

A Deluge fejlesztését két ubuntuforums.org tag, Zach Tibbitts és Alon Zakai kezdte el fejleszteni, eleinte a Google Code - mára bezárt - oldalán, később már saját oldalukra vitték át a fejlesztést.

A program eredeti neve gTorrent volt, utalva a GNOME desktop környezetre. Az első kiadás 2006. szeptember 25-én jelent meg.

A 0.5-ös verzió egy teljesen újraírt kódbázisra épült (a 0.4.x kódot írták újra), amely már lehetőséget biztosított többek között a kódolásra és az UPnP-re is.

A 0.5.4.1-es verziótól fogva támogatja a MacOS-t (a MacPorts-on keresztül).

A Deluge 1.1.1 és 1.1.3 közti verzióiból nem jelent meg windowsos változat, mert a windowsos csomagokat készítő fejlesztő elhagyta a projektet.

Külső hivatkozások[szerkesztés]