Daniel Peter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daniel Peter
Született1836. március 9.
Moudon
Elhunyt1919. november 4. (83 évesen)
Vevey
Állampolgárságasvájci
Foglalkozása
  • kézműves
  • csokoládé-készítő
SablonWikidataSegítség

Daniel Peter (Moudon, Vaud kanton, 1836. március 9.Vevey, 1919. november 4.) svájci csokoládékészítő. Ő találta fel a tejcsokoládét 1875-ben.[1] Gyertyaöntőként kezdte pályafutását a szülővárosához közeli Veveyben, de a gyertyák iránti kereslet az olajlámpák megjelenésével visszaesett. Ekkor váltott át az édesiparra.

Amikor Daniel Peter feltalálta a tejcsokoládét,[1] legfőbb gondja az volt, hogyan távolítsa el a tejből a vizet, ami penészedést okozott. Hét évig dolgozott rajta, végül az akkor bébiételgyárosként dolgozó Henri Nestlé segítségével sikerült piacképessé tennie termékét.

Források[szerkesztés]

  1. a b Toms: Chokoladens historie (dán nyelven). [2012. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 1.) „Peter Daniel fra Nestlé i Schweiz opfinder videre ved at tilføre mælkepulver i chokolade, og laver dermed den første mælkechokolade i 1875. Magyarul: Peter Daniel a svájci Nestlénél egy lépéssel tovább ment azzal, hogy tejport adott a csokoládéhoz, így 1875-ben előállította az első tejcsokoládét.”

További információk[szerkesztés]