Csipkerózsika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csipkerózsika, Viktor Mihajlovics Vasznyecov festménye
Csipkerózsika, Gustave Doré meseillusztrációja (1867)

A Csipkerózsika egy ismert tündérmese. Legismertebb változatát a Grimm fivérek adták ki.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Először Charles Perrault francia meseíró írta le és jelentette meg Csipkerózsika addig szájhagyomány útján terjedő történetét (Lúdanyó meséi, 1697). Ebben, amikor megszületik Csipkerózsika, hét tündért hívnak meg nyolc helyett, viszont nem sokkal később megjelenik a nyolcadik tündér, aki elátkozza a hercegnőt, az átok szerint Csipkerózsika 16 éves korában meg fogja szúrni az ujját egy rokka orsója, és a szúrásba bele fog halni.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1800-as években két német testvér, Jacob és Wilhelm Grimm szinte ugyanígy írta le a történetet, az eltérés annyi, hogy ebben 13 javasasszony van, és a hercegnő 15 éves korában szúrja meg az ujját.

Rajzfilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több rajzfilmfeldolgozása is született, köztük 1959-ben a Walt Disney-féle, melyben a szereplők nevet kapnak (a hercegnő Auróra, a gonosz tündér Demona (angolul Maleficent), a három tündér Flóra, Fauna és Fiona (angolul Merryweather). Az átok beteljesülését úgy akadályozzák meg, hogy a három tündér neveli fel Csipkerózsikát. A történetet 1952-ben kezdték készíteni, s 1959-ben mutatták be. A film a legnagyobb kasszasiker volt a Ben Hur után, mégsem hozott sok pénzt Disneynek, mert ez volt a legjobb és legdrágább Techniramara felvitt film, és ez a rajzfilm stilisztikailag is szebb mint Pl.: Hamupipőke, mert a hátterekre sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek, mert a cél a látvány gyönyörű létrehozása volt. Az 1960-as Oscar-díjátadón legjobb musical filmzene kategóriában jelölték, de nem nyerte meg a díjat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csipkerózsika témájú médiaállományokat.