Csendestárs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csendestárs valamely tőkés üzleti vállalkozásnak az a tagja, aki tőkéjével részt vesz a vállalatban, részesedik a jövedelemből, de neve a nyilvánosság előtt nem szerepel, és nem felelős a vállalatért.[1] Magyarországon a csendestársi státus nem létezik.[2]

Jogállása[szerkesztés]

A csendestárs üzletvitelre és képviseletre nem jogosult – joga van azonban ellenőrizni a vállalkozás gazdálkodását. Így betekinthet az üzleti dokumentumokba és könyvelésbe, hogy megállapítsa, a nyereségből ill. veszteségből való részesedése helyesen volt-e megállapítva. Továbbá kikérheti a vállalkozás jövőjére vonatkozó üzleti terveket. A szlovák Kereskedelmi Törvénykönyv[3] ezen kívül a csendestársnak más beleszólási jogot a vállalkozás működésébe nem biztosít. A szerződés viszont további jogokkal ruházhatja fel a csendestársat, mivel a törvény rendelkezése ebben a részben diszpozitív.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. csendestárs | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár. www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. november 28.)
  2. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2022. november 28.)
  3. KERESKEDELMI TÖRVÉNYKÖNYV. (Hozzáférés: 2022. november 28.)