Kéklemezű pókhálósgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cortinarius delibutus szócikkből átirányítva)
Kéklemezű pókhálósgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Cortinariaceae
Nemzetség: Cortinarius
Tudományos név
Cortinarius delibutus
Fr. 1838
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kéklemezű pókhálósgomba témájú médiaállományokat és Kéklemezű pókhálósgomba témájú kategóriát.

A kéklemezű pókhálósgomba (Cortinarius delibutus) a pókhálósgombafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, lombos erdőkben és fenyvesekben élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kéklemezű pókhálósgomba kalapja 2-6 (8) cm széles, fiatalon félgömb alakú, majd domborúan, idősen laposan kiterül. Felszíne nyálkás, fényes. Széle sokáig begöngyölt vagy lefelé forduló. Színe halványsárga, barnássárga vagy okkerszínű; a széle felé halványabb szürkésokkeres.

Húsa középen vastag, a széle felé vékony; színe fehéres, idősebben kissé sárgás, a tönk csúcsán lilás árnyalatú. Szaga nem jellegzetes vagy retekszerű, íze édeskés, a kalapbőr kesernyés.

Sűrű, közepesen vastag lemezei felkanyarodva tönkhöz nőttek, élük fűrészes. Színük fiatalon lilás árnyalatú halványszürke, idősen fahéjbarna.

Tönkje 4-10 cm magas és 0,4-1 vastag. Alakja egyenletesen vastag vagy a tövénél kissé bunkós és 2,2 cm-re is megvastagszik; idősen üregesedik. Felszíne sima. Színe eleinte halványlilás, majd fehéres-sárgás, a csúcsán később is lilás marad. A lemezeket védő sárgás vagy olívzöld árnyalatú, pókhálószerű burok maradványaitól sárgásan nyálkás, gallérzóna is kialakulhat.

Spórapora rozsdabarna. Spórája majdnem kerek vagy tojásdad, erősen, sűrűn szemölcsös, mérete 8,5-9,5 x 6-8 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Az ibolyás pókhálósgomba, a kesernyés pókhálósgomba, a selymestönkű pókhálósgomba, a ligeti pókhálósgomba hasonlít hozzá.

A kéklemezű pókhálósgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
fogyasztásra alkalmatlan
Életmód
Tráma
Spórapor

mikorrhizás

lemezes

vörösesbarna
Kalap
Lemezek
Tönk

domború

tönkhöz nőttek

kortinás

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában és Észak-Amerikában honos. Magyarországon veszélyeztetett.

Sovány talajú bükkösökben, nyíres füzes hegyi fenyvesekben található meg, a nyirkos, füves élőhelyet részesíti előnyben. Nyártól őszig terem.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]