Connee Boswell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Connee Boswell
1941
1941
Életrajzi adatok
Születési névConstance Foore Boswell
BecenévConnee
Született1907. december 3.[1][2][3][4][5]
Kansas City
Elhunyt1976. október 11. (68 évesen)[1][2][3][4][5]
Manhattan
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerénekhang
Tevékenység
  • énekes
  • gordonkaművész
  • dzsesszzenész
  • hangszerelő
  • színházi színész
Kiadók
A Wikimédia Commons tartalmaz Connee Boswell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Connee Boswell (Kansas City, 1907. december 3.Manhattan, 1976. október 11.), amerikai énekesnő.

A vokális dzsessz egyik újítója Connee Boswell volt. Ő − és nővérei, Martha és Helvetia (The Boswell Sisters(wd)) − szenzációt jelentettek az 1930-as évek elején azzal, hogy ötvözték a popzenét, a dzsesszt, a swingelést − saját magukkal. Amikor a Boswell Sisters megszűnt, Connee egymaga olyan karriert épített fel magának, amelyben már könnyedén megbirkózott a blues-zal és a dzsesszel.

Pályafutása[szerkesztés]

Martha, Connee, Helvetia

Connee Boswell 1907-ben született, Constance Boswellként. Connie-nak, később Connee-nak írta le nevét. Testvéreivel, (Martha és Helvetia: „Vet”) muzsikus családban nőttek fel, a New Orleans-i zene bűvöletében. Gyerekkorában Connee-t gyermekbénulás sújtotta, ami végleg tolószékhez kötötte.

A három fehér nővér magába szívta a körülöttük lüktető zenei hatásokat, az európai klasszikus zenétől a fekete gospelen át a az akkoriban kibontakozó dixielandig. A három Boswell nővér intenzíven muzsikált, csellón, zongorán és hegedűn játszottak; aztán hamarosan már énekeltek és saját feldolgozásokat is írtak. 1925-ben kezdték a szakmát utazó vaudeville színpadokon való fellépéssel, majd felvettek néhány dalt az RCA Recordsnál, köztük köztük Martha Boswell saját dalát is (Nights When I Am Lonely).

1920-as évtized végére Los Angelesben telepedtek le. 1930-ban készültek első, igazán profi felvételeik, például a „Gee, But I'd Like To Make You Happy”.

1931-ben a Boswell Sisters találkozott Bing Crosbyval. Ez döntő jelentőségű volt pályájukra. Bing Crosby akkor lett a CBS rádió sztárja, és a nővérek ő támogatásával bekerültek a rádióba, filmekben szerepeltek és felvételeket készítettek a Brunswick Recordsnak.

A Boswell Sisters hangzása teljesen újszerű volt. Megváltoztatták a dallamokat, a tempót, hol gyorsítottak, hol lassítottak, és közben megtartották a swing érzést; és tökéletesen szinkronban maradtak. A középpontban mindig Connee − és a hangja − volt.

1934 körül Connee Boswell önállósuló előadói törekvései megártottak a triónak. 1936-ra a nővérek végleg elváltak öt rövid évnyi siker után. Connee barátját, Bing Crosby útját követve szólókarrierbe kezdett. 1936-ban Connee már szólósztár volt. A másik két lány férjhez ment.

1934-ben az akkor még tinédzser Ella Fitzgerald megnyerte az Apollo Színház amatőrversenyét egy Connee Boswell dallal. Ella később interjúkban elmondta, hogy Boswell volt az egyetlen énekes, aki hatással volt rá: „Mindig úgy próbáltam énekelni, mint ő... Connee olyan dolgokat csinált, amiket akkoriban senki más nem csinált.”[6]
A Boswell Sisters hatással volt minden utánuk következő énekegyüttesre, az The Andrews Sisterstől a The Manhattan Transferig.

Albumok[szerkesztés]

  • 1952: Bing and Connee
  • 1956: Connee
  • 1957: Connee Boswell and the Original Memphis Five in Hi-Fi
  • 1958: The New Sound of Connee Boswell: Sings the Rodgers & Hart Song Folio
  • 1958: Connee Boswell Sings The Irving Berlin Song Folio
  • 1989: An Evening with Connie Boswell
  • 1996: Deep in a Dream
  • 1997: Heart & Soul
  • 2001: Moonlight and Roses
  • 2006: Singing the Blues

Emlékezetes dalok[szerkesztés]

...

Díjak[szerkesztés]

  • Presidential Medal of Freedom
  • If I Don’t’ Mean It (Grammy-díj jelölés)

Filmek[szerkesztés]

Connee Boswell az IMDb-n

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. “I tried to sing like her all the time...Connee was doing things that no one else was doing at the time.” − https://indianapublicmedia.org/afterglow/the-magic-of-connee-boswell.php

Források[szerkesztés]