Common Hardware Reference Platform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Common Hardware Reference Platform (CHRP) egy szabványos rendszerarchitektúra volt a PowerPC-alapú számítógéprendszerek számára, amit az IBM és az Apple közösen publikált 1995-ben. Elődjéhez, a PReP-hez hasonlóan, úgy fogalmazták meg, mint különféle operációs rendszerek iparilag szabványos hardverplatformon való futtatását lehetővé tevő kialakítást, és meghatározta az Open Firmware (nyílt firmware) és RTAS (futásidejű absztrakciós szolgáltatások) használatát a gépi absztrakciós célokra. A PReP-pel ellentétben, a CHRP magában foglalta a Power Macintosh architektúra elemeit és a célja az volt, hogy támogassa a Mac OS és a NetWare operációs rendszereket, a PReP platformra már előzőleg portolt négy operációs rendszer, a Windows NT, OS/2, Solaris és az AIX mellett. A CHRP nem gyökerezett meg, nagyon kevés rendszert készítettek valódi CHRP hardverrel, egyedül az IBM RS/6000 sorozatának néhány, AIX operációs rendszert futtató tagját (bár a Mac OS 8 állítólag támogatta a CHRP-alapú rendszereket).[1] A New World ROM-mal szerelt Power Macintosh számítógépek részben CHRP/PReP alapúak.

A Power.org-nak van egy új Power Architecture Platform Reference (PAPR) elnevezésű platformja, amely alapul szolgál a Power Architektúrán alapuló, Linux operációs rendszerű számítógépek fejlesztéséhez. A PAPR specifikációt 2006 negyedik negyedévében adták ki, és 2008-ban hagyták jóvá, majd 2011-ben kiadták a következő verzióját.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apple Sells 1.2 Million Copies of Mac OS 8; ... (angol nyelven). Apple, 1997. augusztus 8. [2009. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Common Hardware Reference Platform című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]