Calle de Alcalá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Calle de Alcalá
Térkép
Úttípusutca
Hossza10,2 km
OrszágSpanyolország
TartományokMadrid
Az út elejePlaza Puerta del Sol
Az út végeCanillejas
A Wikimédia Commons tartalmaz Calle de Alcalá témájú médiaállományokat.

A Calle de Alcalá Madrid központjáról keletre, enyhén északkeletre, Barajas és Alcalá de Henares felé a város leghosszabb, több mint 10 km hosszú útja. A Calle Mayor folytatásaként Madrid legfontosabb sugárútja.

Madrid legrégebbi városmagjának keleti határa a Plaza Puerta del Solnál volt, innen indul a Calle de Alcalá, vagyis az Alcalá felé vezető út. A San Blas kerület Canillejas és Barajas Alameda de Osuna ("Osuna-piac") negyede találkozásánál az E90-nel fut tovább és a tőle észak felé induló Paseo Alameda de Osuna és más utak kötik a repülőtérhez.

Főbb látnivalók a repülőtérig[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Az út, amint azt a rómaiak is felfedezték egy természetesen útvonal az Henares és a Meaques között. Számos neve volt, de Madrid felől nézve a XX. századig alapvetően az Aragónia felé vezető útként tekintettek rá,[1] ezt a szerepet ma már inkább az E90 kivezető szakasza az Avenida de América tölti be, amivel a repülőtér előtt találkozik.

A Calle de Alcalá különösen sokat fejlődött a XIX.-XX. század fordulójától, először Ciudad Lineal kiépülésével, majd, amikor az Abroñigal patakot föld alá vezetve kiépült az M-30.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Polentinos, Conde. Hauser y Menet, ed. La calle de Alcalá. Aurelio de Colmenares és Orgaz Polentinos (1. kiadás).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Calle de Alcalá
A Wikimédia Commons tartalmaz Calle de Alcalá témájú médiaállományokat.