Büntető ököl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Büntető ököl
(Brawl in Cell Block 99)
2017-es amerikai film

RendezőS. Craig Zahler
ProducerJack Heller
Dallas Sonnier
Műfaj
ForgatókönyvíróS. Craig Zahler
FőszerepbenVince Vaughn
Jennifer Carpenter
Don Johnson
Udo Kier
ZeneJeff Herriott
S. Craig Zahler
OperatőrBenji Bakshi
VágóGreg D'Auria
Gyártás
GyártóAssemble Media Cinestate
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő132 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA RLJE Films
BemutatóUSA 2017. október 6.
Magyarország (DVD)
Korhatár18 V. kategória (NFT/24592/2017)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Büntető ököl (eredeti cím: Brawl in Cell Block 99) 2017-ben bemutatott amerikai filmdráma, thriller, melyet S. Craig Zahler írt és rendezett. A főszereplők Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Udo Kier, Marc Blucas és Tom Guiry.

A film forgatása 2016. augusztus 15-én kezdődött New Yorkban.

A 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették le, majd a mozikban 2017. október 6-án jelent meg. Magyarországi DVD megjelenése 2018. február 23.

Cselekmény[szerkesztés]

Bradley Thomas (Vince Vaughn) egykori bokszoló és drogfutár autójavítással foglalkozik, de létszámleépítés miatt elveszíti munkáját. Hazaérve meglátja felesége, Lauren (Jennifer Carpenter) kiszívott nyakát és a nő bevallja neki, hogy viszonya van. A feldühödött Bradley beküldi feleségét a házba, majd puszta kézzel szétveri annak autóját. Lehiggadva megbeszéli Laurennel kapcsolatukat, megbocsát neki és úgy dönt, ismét drogfutárkodni fog.

Tizennyolc hónappal később Bradley és az immár terhes Lauren jobb anyagi körülmények közt él. Bradley főnöke, Gil bemutatja őt új üzlettátársának, Elazarnak és arra utasítja, menjen el Eleazer két emberével egy drogszállítmányért. A kikötőbe mennek és megszerzik a drogot, azonban Bradley rájön, hogy a rendőrség csapdát állított, ezért le akarja fújni az akciót. Eleazar emberei nem hallgatnak rá és tűzharcba keverednek a rendőrökkel, Bradley társai ellen fordul, egyiküket megölve. Bár így megmentette a rendőrök életét, de mivel nem hajlandó kiadni a megbízója nevét, Bradleyt hét év börtönre ítélik.

Pár nap múlva Laurent Eleazar emberei elrabolják lakásából. Bradley a börtönben látogatót kap, aki a mexikói drogfőnök megbízottja. Azzal fenyegeti meg Bradleyt, hogy a magzatot kioperálják feleségéből és elküldik neki, ha nem működik együtt velük. Ennek elkerülésére meg kell ölnie Christopher Bridge-t, aki egy Redleaf nevű, maximális biztonságú és meglehetősen régi építésű börtön rabja. Bradley rátámad az őrökre, így hamar átszállítják a másik börtönbe. Ezt az intézményt a szadista Tuggs felügyeli, aki börtönőreivel kegyetlenül bánik a rabokkal, köztük Bradleyvel is. Bradley megtudja, hogy a célszemély a 99-es blokkban tartózkodik, az őrökre támadva ő is átkerül ide. Itt egy elektromos övet adnak rá, mellyel fogvatartói tetszőleges időpontban kínozhatják fájdalmas áramütésekkel. Bradley egy rabtársától megtudja, Christopher Bridge valójában nem létezik.

Wilson, a Redleaf egyik börtönőre egyik éjjel egy másik cellába kíséri Bradleyt, ahol Eleazar és bandája saját szórakoztatásukra megkínozzák a rabot. Bradley azonban őrült tervet eszel ki: hatástalanítja a derekára csatolt elektromos övet, Wilsontól és annak társától (akit Bradley akció közben véletlenül megöl) megszerzi a bilincsek és a cellák kulcsait, majd lemészárolja Eleazar embereit. A bandavezér felhívja a Laurent fogságban tartó emberét és elrendeli az abortuszt, de Bradley addig kínozza Eleazart, amíg az a telefonban vissza nem vonja a parancsot.

Eleazar emberei épségben elviszik Laurent Gil házához, itt Gil és Lauren egy elrejtett puskával agyonlövi őket. Bradley telefonon elbúcsúzik Laurentől és meg nem született gyermekétől. Feleségét biztonságban tudva Bradley visszatér cellájába Eleazarral és addig tapossa a fejét, míg az le nem szakad. Ezután megadja magát Tuggsnak és embereinek, akik több lövéssel kivégzik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Bradley Thomas Vince Vaughn Kamarás Iván
Lauren Thomas Jennifer Carpenter Bánfalvi Eszter
Tuggs börtönigazgató Don Johnson Gáspár Sándor
Végrehajtó Udo Kier Végh Péter
Gil Marc Blucas Papp Dániel
Balos Willie C. Carpenter Borbiczki Ferenc
Denise, ügyintéző a börtönben Pooja Kumar Szabó Emília
Wilson Tom Guiry Elek Ferenc

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]