Brigitte Macron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brigitte Macron
SzületettBrigitte Marie-Claude Trogneux
1953. április 13. (71 éves)[1]
Amiens
Állampolgárságafrancia
Házastársa
  • Emmanuel Macron (2007. október 20. – )
  • André-Louis Auzière (1974–2006)
Gyermekei
  • Tiphaine Auzière
  • Laurence Auzière-Jourdan
  • Sébastien Auzière
SzüleiSimone Pujol
Jean Trogneux
Foglalkozásagimnáziumi tanár
TisztségeFranciaország elnökének házastársa (2017. május 14. – )
IskoláiLycée Henri-IV
Kitüntetései
  • Grand Cross of the Order of the Dannebrog (2018. augusztus 28.)[2]
  • Commander of the National Order of the Ivory Coast (2019. december 21.)[3]
  • Az Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja (2021. július 1.)[4]

A Wikimédia Commons tartalmaz Brigitte Macron témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Brigitte Macron, született Trogneux, korábban első férje nevén Auzière (Amiens, 1953. április 13. –) tanár, Emmanuel Macron francia elnök feleségeként az V. francia köztársaság Première dame-ja.

Család és magánélet[szerkesztés]

Jean Trogneux (1909–1994), a Chocolaterie Trogneux édességüzem ötödik generációs csokoládégyárosa és Simone Trogneux (született Pujol, 1910–1998) gyermekeként született. Brigitte volt a legkisebb gyerek öt testvére közül, születésekor a legfiatalabb testvére is már húsz éves volt. Huszonegy évesen, 1974. június 22-én feleségül ment egy Andre-Louis Auzière nevű bankárhoz, akitől három gyermeke született: Sébastien Auzière (1975), Laurence Auzière (1977) és Tiphaine Auzière (1984).

Először sajtósként dolgozott, majd részt vett egy tanárképző tanfolyamon, és állást kapott a város neves jezsuita iskolájában. Franciát és latint tanított, illetve az iskola színjátszó csoportját vezette. 1992-ben itt találkozott diákként az akkor 15 éves Emmanuel Macronnal, aki a lánya osztálytársa volt. A diák már akkor szerelmet vallott neki, Brigitte-re pedig nagy hatást tett Macron tehetsége az irodalomban. Mikor Macron szülei rájöttek, hogy a fiuk nem Brigitte lányának udvarol, mint ahogy azt hitték, megkérték a tanárnőt, hogy hagyja békén a fiukat, legalább amíg nagykorú nem lesz. Macront ezután Párizsba küldték továbbtanulni, de a szerelem nem múlt el, és mikor az egykori diák 17 éves lett, hivatalossá tették a kapcsolatot, bár Brigitte addig nem akart hozzámenni, amíg saját szülei éltek. Férjétől, gyermekei apjától 2006. január 26-án vált el és a következő évben már feleségül is ment Macronhoz, akivel 2007. október 20-án kötöttek házasságot. Bár Brigitte nagyobbik lánya egyidős a férjével, és hét unokája is van már, a családi viszony nagyon egységes, Brigitte mellett a legkisebb lánya, Tiphaine is aktívan részt vettek Macron kampányában. Férje politikai szerepvállalásával lett közszereplő, és a közbeszéd témája a nagy korkülönbség ellenére is jól működő házassága.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brigitte Macron című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.