Border collie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Border collie (Border collie)
Border Collie 600.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
Szekció 1. Juhászkutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 2009
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Border collie témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Border collie témájú kategóriát.

Külső ismertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közepes termetű, intelligens pásztorkutya. Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna,a felemás szemszín csak merlék esetén megengedett. Füle félig lelóg de megengedett az álló és a lelógó fül is. Szőre hosszú, lábai elején és fején rövid. Farka hosszú, vége kicsit felkunkorodó, a hátra feltett farok nem megengedett. Lábai fehérek, pofáján fehér csík, farka végén fehér folt és mellkasán és hasán is fehér szőrzet van. Lábai párhuzamosak, teste izmos és karcsú, szeme kifejező. Sokféle szín elfogadott, legnépszerűbb a fekete-fehér. Kanok marmagassága 49-53 cm, szukáké kicsit alacsonyabb.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Skócia és Anglia határvidékéről származik.Azért tenyésztették, hogy a zord teleken őrizze a nyájat. Ezeknek a kutyáknak az utódait később a lengyel alföldi pásztorkutyával, majd a skót juhászkutyával keresztezték.

Tulajdonságai és igényei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Értelmes, tanulékony fajta, igényli a foglalkozást. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették de mostanában sokan használják sport, kiállítási és hobbi célokra is. Szőre lehet hosszú és rövid. Kiállításra a hosszú szőr megengedett. Bundája nem igényel sok foglalkozást, de nem árt hetente egyszer átfésülni. Emberkedvelő, ha időben más háziállatok közé kerül őket sem bántja. Domináns lehet és terelő ösztöne miatt csipkedheti a lábunkat, de gazdájának mindig meg akar felelni ezért olyan kiváló munkakutya. Hatalmas mozgásigénye miatt nem igazán ajánlott lakásban tartani,de ha minden nap le van mozgatva ott is jól érzi magát.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Agility[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Átlagon felüli eszének és mozgékonyságának köszönhetően az agilityben legjobban szereplő kutyafajta.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy Border collie űzi el az ott tartózkodó kisebb állatokat, például nyulakat, ürgéket, illetve a kisebb madarakat. Ezek jelenléte komoly balesetekhez vezethet.

2011-ben egy Solya nevű frizbis border collie nyerte meg az első magyar kutya topmodell versenyt www.nexttopdogmodel.hu, a gazdája talpán ülve elkapta a frizbit, majd pitizett (bár a verseny kiírásakor "trükkökről" mint követelményről szó sem volt).

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]