Bliccelők (filmszkeccs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bliccelők
RendezőBánki László
Műfajvígjáték, filmszkeccs
ForgatókönyvíróBlahó László
OperatőrHoffman Vladimir
VágóSelmeczi Vera
GyártásvezetőJankovits Márta, PásztorJózsef, Kézdi Zoltán Pál
Gyártás
GyártóBudapest Filmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő9
Forgalmazás
Bemutató1962
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bliccelők 1962-ben készült humoros rövidfilm, filmszkeccs, melyben élvonalbeli színészek közreműködésével mutatják be a villamosokon való bliccelés különféle módozatait. A film készítésének idején a villamosokon kalauz szolgált, a jegyet tőle kellett megvenni, vagy vele érvényesíttetni. A megváltott jegyet a kalauzon felül az ellenőr és az önkéntesként működő úgynevezett „társadalmi ellenőr“ is kérhette bemutatásra. Az előre megváltott és az utasok által lyukasztógéppel kezelt jegyek 1969-es bevezetése után a kalauzok munkája megszűnt, a bliccelőknek már csak az ellenőröktől kellett tartaniuk. [1].

Cselekmény[szerkesztés]

Két fiatalember utazik a villamos lépcsőjén. Mikor a kalauznő jegyváltásra kéri őket, „majd legközelebb kettőt veszünk, addig is pá pá szivi“ felkiáltással leugranak a lépcsőről. Az utastérben álló idősebb hölgy meg is állapítja, egy felnőtt ember 50 fillérért sose tenne ilyet, sose tenne ilyet.

A narrátor azonban bemutatja, hogy de még mennyire, majd végigveszi a bliccelés különféle módozatait:

1. Az utas, aki nem találja a megvett jegyét: a néni, aki sosem tenne ilyet, maga sem vett jegyet. Mikor a kalauz kéri, hogy mutassa be, csak keresgél a táskájában, hogy nahát nem találom, pedig előbb már megvettem, biztos leesett.

2. Az elmélyült olvasó: amikor a kalauz jön, mélyen belemerül egy napilapba, remélve, hogy a kalauz nem veszi észre és megfeledkezik róla. Lebukás esetén megsértődik.

3. Akinek másnál van a jegye: a kisfiú a kalauznak azt mondja, hogy a peronon álló papájánál (aki valójában egy idegen férfi) van a jegye. Mire a kalauz visszamenne hozzá, már leszállt, a jegy árából kijön egy fagyi.

4. A pendliző: minden megállóban leszáll, majd a kocsi másik végén visszaszáll, így próbálja elkerülni a kalauzt.

5. A bújócskázó: számára a bliccelés nem a pénzről szól, hanem afféle sport, társasjáték, képes-e kicselezni a kalauzt.

A narrátor a film végén közli, ennyire alacsony jegyárak mellett nem érdemes bliccelni, viszont a bliccelések okozta veszteségekből évente hat korszerű, csuklós villamost lehetne beszerezni.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]