Big Buck Bunny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Big Buck Bunny (kódneve Peach [barack]) egy számítógépanimációs rövidfilm, amit a Blender Institute – a Blender Alapítvány egyik része – készített.[1][2] Mint az alapítvány előző filmje, az Elefánt álma (Elephants Dream) ez a film is teljes egészében a Blender szabadon elérhető programmal készült és szabad licenc alatt érhető el bárki számára.

Áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film munkálatai 2007 októberében kezdődtek. A film hivatalos premierje 2008. április 10-én volt Amsterdamban[3] míg az online letölthető változat 2008. május 30-tól érhető el. [4] A filmet a Yo Frankie! című nyílt tartalmú játék követte 2008 augusztusában.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet Big Buck Bunny, a nagy darab, álmodozó nyúl napját követi végig, amikor találkozik három erőszakos rágcsálóval: Frankkel (a csapat vezetőjével), Rinky-vel és Gamera-val. A rágcsálók kedvenc időtöltése az ártalmatlan erdei lények háborgatása, mindenféle terményekkel és kövekkel dobálása.

A nyúl két kedvenc lepkéjének halála, és egy igen erőszakos támadás után a nyúl félredobja érzékeny természetét és kidolgozza az ellencsapás bonyolult akciótervét, hogy bosszút álljon a roszindulatú állatokon.

Műszaki részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Elenfánt álmát követően ez az első film, melyet a Blender Institute készített, ami a Blender Alapítvány kifejezetten nyílt tartalmú filmek és játékok készítésére létrehozott részlege.[5][6] A készítést az alapítvány finanszírozta a Blender közösség adományaiból, az előzetesen eladott DVD példányokból és a szponzook segítségéből. Mind az elkészült film, mind pedig a benne szereplő adatok, animációk, karakterek és textúrák szabad Creative Commons licenc alatt érhetőek el. [5] A film a Sun Microsystems grid computing részén, a Sun Grid-en került renderelésre.[7][8]

A Nyuszi hatása a Blenderre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mint ahogy az Elefánt álma készítése során is, az új film kapcsán is számos fejlesztés került a Blenderbe a filmkészítők kívánságai alapján. Fejlesztettek a haj és szőrmodelleken, a részecske-alrendszeren, az UV mappingen, a shadereken, a renderelési folyamaton és a vázmodellezésen. Szintén a projekt folyamán került az „ambient occlusion” módszer implementálásra (ez a felületek fénylésének, fényvisszaverésének egy módszere, ami életszerűbbé teszi azokat). Mindezen fejlesztések a v2.46-os Blenderben váltak elérhetővé.[9]

Film trailer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Big Buck Bunny bemutatója (2008).


Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Dahna McConnachie: "Open source on the big screen: Matt Ebb tells tales of Elephants Dream", Computerworld, January 15, 2008
  2. Rui Paulo Sanguinheira Diogo: "Modelling 2.50", Linux-Magazin, 2007/12
  3. BBB Premiere. Peach Open Movie. Blender Foundation. (Hozzáférés: 2008. március 4.)
  4. BBB Files released. Peach Open Movie. Blender Foundation. (Hozzáférés: 2008. június 6.)
  5. ^ a b About. Peach Open Movie. Blender Foundation. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  6. Blender Institute. Blender Foundation. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  7. Sun's Network.com Renders Computer-Animated Movie "Big Buck Bunny"”, Sun Microsystems (Hozzáférés ideje: 2008. június 22.) 
  8. The Renderfarm (how it works)”, Blender Foundation (Hozzáférés ideje: 2008. június 22.) 
  9. Blender Changelog for 2.46, with BBB-added features.

Külső linkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Big Buck Bunny témájú médiaállományokat.