Bevezető (Doktor House)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bevezető
Doktor House
1. évad, 1. epizód
Eredeti címHouse MD.
FőszereplőHugh Laurie, Robert Sean Leonard, Omar Epps, Jennifer Morrison, Lisa Edelstein, Jesse Spencer
VendégszereplőRobin Tunney
ÍróDavid Shore
RendezőBryan Singer
Gyártási számHOU-101
Első sugárzás2004. november 16.
Kronológia
Előző
KövetkezőApaság

A Doktor House amerikai kórházsorozat pilot epizódját (címe: Mindenki hazudik) 2004. november 16-án mutatták be a Fox televíziós csatornán. Az első epizódban megismerkedünk dr. Gregory House diagnosztikus orvossal és háromfős csapatával, melynek tagjai dr. Allison Cameron, dr. Robert Chase, dr. Eric Foreman. House és csapatának munkahelye a fiktív Princeton-Plainsboro Oktató Kórház New Jersey-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Röviddel az osztály indulása után az óvónőjük afáziássá válik és összeesik, így kerül be a klinikára. Dr. James Wilson megpróbálja meggyőzni House-t, hogy vállalja az esetet, ezért azt hazudja, hogy a nő az unokatestére. Eközben dr. Lisa Cuddy is próbálja meggyőzni House-t, hogy lássa el klinikai feladatait, de mivel ő ezt nem teszi meg, Cuddy visszavonja House diagnosztikai engedélyét. House később elvállalja az óvónő esetét, és elküldi egy MRI-re, de mivel nincs engedélye, a vizsgálatra nem kerülhet sor. Cuddy ajánlatot tesz House-nak: ha ellátja a klinikai feladatait, visszakapja az engedélyét. Miután a beteg torka elzáródott, House, Cameron és Chase légcsőmetszést hajtanak végre rajta. A csapat utána agyi vasculitisre gyanakszik, de annak ellenére, hogy erre nincs bizonyíték, House szteroidokkal kezeli a beteget, így annak állapota súlyosbodik. Miután House parancsára Cameron és Foreman betörtek az óvónő házába, House borsókakórra gyanakszik, ugyanis a ház átvizsgálása során egy nem megfelelően hőkezelt, megbontott húst találtak, a húson keresztül pedig galandféreg juthatott a nő testébe. A végső diagnózis így neurocysticercosis lett, amely végül helyesnek bizonyult. Wilson hazugságára végül úgy derült fény, hogy a házban talált hús nem volt kóser, viszont Wilson zsidó, és a zsidók csak kóser húst esznek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pilot (House) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]