Bethlen Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bethlen Pál
Született1883. szeptember 11.
Kolozsvár
Elhunyt1971. szeptember 9. (87 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége
  • a magyar felsőház tagja
  • magyarországi parlamenti képviselő (1910. június 23. – 1918. november 16.)
SablonWikidataSegítség

Bethlen Pál (Kolozsvár, 1883. szeptember 11.1971. szeptember 9.) magyar ügyvéd, nagybirtokos, felsőházi tag.

Élete[szerkesztés]

1883-ban született Kolozsvárott, református vallású, nagybirtokos családban. Tanulmányait részben szülővárosában, részben külföldi egyetemeken végezte; már ügyvédjelölti évei alatt az egyetemi ifjúság egyik vezetője lett. Önkéntes katonai évének leszolgálása után, 1910-ben ügyvédi vizsgát tett, majd hosszabb külföldi útra ment, hazatérve pedig ügyvédi irodát nyitott.

Huszonhét éves korában, 1910-ben került be először az országgyűlésbe, akkor a bethleni választókerület munkapárti programmal választotta meg képviselőjének. Az első világháborúban mint a közös 6. huszárezred tartalékos főhadnagya, olasz és szerb hadszíntereken teljesített szolgálatot és több kitüntetésben részesült.

A háború végét követően egy időre visszavonult a politikai élettől: részint ügyvédi hivatásának szentelte idejét, részint pedig sajószögedi birtokán gazdálkodott. A parlamenti felsőház megalakulása után azonban újból bekapcsolódott az országgyűlési munkába, mint az örökösjogú főrendi családok képviselőinek egyike; hosszabb időn keresztül volt a felsőház jegyzője[mikor?].

További társadalmi szerepvállalásai közül említést kíván, hogy elnöke volt a Berettyó Vízszabályozó és Ármentesítő Társulatnak és a Dohánytermelők Országos Egyesületének, alelnöke az Állandó Dohánytermelési Szaktanácsnak, választott tagja a Duna–Tisza-völgyi Társulat Központi Bizottságának és tagja az Árelemző Bizottságnak. Egyháza életében is tevékeny részt vett: főiskolai világi gondnoka volt a Tiszáninneni református egyházkerületnek és gondnoka az alsózempléni egyházmegyének.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]