Bethany Hamilton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bethany Hamilton
Bethany Hamilton 20070311.jpg
Született
1990. február 8. (24 éves)

Bethany Hamilton weboldala

Bethany Meilani Hamilton (Lihue, Hawaii, 1990. február 8. –) amerikai profi szörfös. Túlélt egy cápatámadást, melynek során elvesztette a bal karját. Később visszatért szörfözni. Tapasztalatairól 2004-ben írt, Soul Surfer: A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board címmel. A történetből 2011 áprilisában Sean McNamara filmet rendezett Soul Surfer (Életem a szörf) címmel. Azóta számos interjú készült Bethanyvel.

A cápatámadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bethany 2003. október 31-én reggel, körülbelül 7:30-kor szörfözni ment legjobb barátnőjével, Alana Blancharddal, Alana apjával és testvérével. Békésen feküdt a szörfdeszkáján, a vízben számos teknős volt és a bal karja a vízbe lógott. Kis idő múlva egy 14-15 láb hosszú tigriscápa megtámadta őt, és leharapta a bal karját. Alana testvére segítségért evezett a partra, míg a többiek kivitték Bethanyt a vízből. Alana apja szorítókötést csinált a a pólójából és a szörfdeszka madzagjából. Mire a Wilcox Memorial Hospitalba értek, a lány vérének 60%-át elvesztette. Aznap édesapjának egy bionikus térdet ültettek volna be, de Bethany elfoglalta a műtőt, így az apa műtéte eltolódott.

A műtét után Bethany még hét napot a kórházban töltött. A trauma ellenére mindenáron vissza akart térni a vízre. Az eset után körülbelül egy hónappal már szörfözött. Eleinte elfogadta, hogy a deszkája hosszabb és vastagabb a versenyszabványnál. De idővel Bethany megtanulta pótolni az elveszett karját, és szabványdeszkát használt, aminek a közepére egy fogantyút erősítettek, hogy alá tudjon bukni a hullámoknak. A balesetkor használt szörfdeszkája a California Surf Museumban található.

Média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A baleset miatt Bethany számos tv-showban szerepelt, például The Biggest Loser, 20/20, Good Morning America, Inside Edition, The Oprah Winfrey Show, The Ellen DeGeneres Show, The Today Show és a The Tonight Show, valamint a People, a Time és az American Girl magazinban.

2004-ben elnyerte a legjobb visszatérőnek járó díjat az EPSY-től.

2011. április 8-án Sean McNamara Bethany Hamilton életrajza alapján elkészítette a Soul Surfer (Életem a szörf) című filmet, melyben AnnaSophia Robb alakította Bethany Hamiltont, Dennis Quaid Tom Hamiltont, Helen Hunt Cheri Hamiltont és Lorraine Nicholson Alana Blanchardot.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]