Belső Piaci Harmonizációs Hivatal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A BPHH székháza Alicantéban, a tenger felől nézve.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (rövidítve: BPHH, angolul: Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs), rövidítve: OHIM) az Európai Unió szakosított intézménye, amely a valamennyi (jelenleg 28) tagállamra kiterjedő közösségi védjegyek (CTM) illetve közösségi formatervezési minták lajstromozását végzi, bejelentés alapján. A bejelentések évente százezres nagyságrendjét tekintve igen sikeres és jelentős bevétellel rendelkező intézmény.

Székhelye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Székhelye: Spanyolország, Alicante, Avenida de Europa 4.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1996-ban kezdte meg működését.

Vezetői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A BPHH elnöki tisztségét először a francia Jean-Claude Combaldieu, majd ezt követően a holland Wubbo de Boer töltötte be.

Az Európai Unió Tanácsának 2010. május 25-i határozata értelmében 2010. október 1-jétől a BPHH elnöke António-Serge de Pinho Campinos, a Portugál Szellemi Tulajdonvédelmi Intézet volt elnöke, a BPHH Igazgatótanácsának eddigi elnöke, míg 2010. november 1-jétől az elnökhelyettesi posztot a belga Christian L. L. G. Archambeau tölti be, aki eddig az Európai Szabadalmi Hivatalban humánerőforrás területen látott el vezető pozíciót.

A fellebbezési tanácsok élére második alkalommal a francia Paul Alexandre Maier került, aki 1995 óta dolgozik a BPHH-nál. A fellebbezési tanácsok elnökei: a görög Théophilos Margellos, a spanyol Tomás de las Heras Lorenzo és a német Detlef Michael Schennen.

Valamennyi kinevezés 5 évre szól.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]