Beloslavec vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beloslavec vára
Grad Beloslavec
Ország Horvátország
Mai településBeloslavec

Épült1547 után
Elhagyták1591 előtt
(ismeretlen)
Típusahegyvidéki
Építőanyagafa, föld
Elhelyezkedése
Beloslavec vára (Horvátország)
Beloslavec vára
Beloslavec vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 02′ 02″, k. h. 16° 13′ 07″Koordináták: é. sz. 46° 02′ 02″, k. h. 16° 13′ 07″

Beloslavec vára (horvátul: Grad Beloslavec) egy középkori várhely Horvátországban, a Krapina-Zagorje megyei Bedenicához tartozó Beloslavec falu határában.

Fekvése[szerkesztés]

A vár szerény maradványai a Gradišće-hegy tetején helyezkednek el, amely közvetlenül az azonos nevű falu központja fölé emelkedik.

Története[szerkesztés]

Az erődöt helyi nemesek építették 1547 után, hogy megvédjék családjukat és birtokaikat az oszmánoktól, mivel azok a stájerországi portyáik során egyre többször veszélyeztették őket. Hogy az építkezés oka több mint indokolt volt, azt legjobban egy 1591-ből származó dokumentum bizonyítja, amelyből megtudhatjuk, hogy ez az erőd kevesebb, mint negyvennégy év után elpusztult.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Az erődítményből mára csak az eredeti alaprajz felét kitevő, majdnem négyzet alakú, lekerekített sarkú, körülbelül 4 m magas földkupac maradt meg. Északi oldala jobban megőrződött, alul 12 m, felül 6 m hosszúságban. A domb északi oldalát két meredek oldalú terasz határolja. A felső terasz követi a halom alakját, és párhuzamosan húzódik hozzá közel 13 m-re. A felső terasz megőrzött részének közepétől lefelé egy alsó terasz található, amelynek maradványai szintén vele párhuzamosan, mintegy 6 m hosszban nyúlnak el, melyet a halom nyugati lejtőjéhez támaszkodó földrámpával lehet megközelíteni. Mivel az egykori erőd területén falazott épületnek nyomai nem találhatók, feltételezhetjük, hogy fából épült. Szerény megőrzöttsége ellenére - maradványainak összehasonlítása alapján Drávamente és a Bilo-hegység területén felépített hasonló erődítményekkel - feltételezhetjük, hogy a teraszok széle mentén felépített két koncentrikus paliszádgyűrűből és egy négyzet alakú fatoronyból állt.

Források[szerkesztés]

Krešimir Regan: Srednjovjekovne obrambene građevine porječja Krapine I. (Megjelent a KAJ folyóirat 2007. évi 4-5. számában) (horvátul)

További információk[szerkesztés]

Darko Antolković blogja (horvátul)