Beelu Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beelu Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Helena-folyó vidéke
A Helena-folyó vidéke
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városMundaring
Terület46,17 km²
Alapítás ideje1995
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Beelu Nemzeti Park (Ausztrália)
Beelu Nemzeti Park
Beelu Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 31° 57′ 16″, k. h. 116° 08′ 59″Koordináták: d. sz. 31° 57′ 16″, k. h. 116° 08′ 59″
Beelu Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Beelu Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Beelu Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől keletre, Mundaring város szomszédságában, a Mundaring Weir Road útvonal mentén. A nemzeti park a Parks of Darling Range parkcsoport része.[1] A Beelu Nemzeti Parkot korábban Mundaring Nemzeti Parknak hívták.

A parkot 1995-ben hozták létre az állam kormányzatának az őshonos erdők védelmére alkotott stratégiája részeként. A parkot 2008-ban nevezték át a terület eredeti tulajdonosainak ismeretében. A Beelu szó az őslakos Noongar népcsoport folyó jelentésű szava. A noongar népcsoport volt a terület eredeti őslakossága, akiknek területe a Helena-folyótól, a Swan-folyón át egészen a Canning-folyóig terjedt.[2]

A nemzeti park területén élő növényfajok közül a legelterjedtebbek az Eucalyptus marginata, a Corymbia calophylla, a Zamia nemzetség tagjai, a Banksia grandis egyedei és a kazuárfafélék egyedei.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A park területén található illemhely, barbecue készítési lehetőséget biztosító tűzrakóhely, illetve túraútvonalak és biciklis útvonalak is. A Perth Hills National Parks Centre információs központ a park területén található. Nyugat-Ausztrália legnagyobb tölgyfája található a park Fred Jacby Park elnevezésű részén.

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Beelu National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Mundaring National Park. Department of Environment and Conservation - Parks of the Perth Hills. [2011. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  2. New Aboriginal names for Regional Parks. Roleybushcare. (Hozzáférés: 2012. december 30.)