Baszarab Teodóra bolgár cárné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baszarab Teodóra
Havasalföldi Teodóra
Bolgár Cárság cárnéja
Теодора Басараб
Uralkodási ideje
1331 1347
ElődjePalaiologina Teodóra
UtódjaII. Teodóra
Életrajzi adatok
UralkodóházBaszarab-dinasztia
Született1302 körül
Havasalföldi Fejedelemség
Elhunyt1347 után (45 évesen)
második Bolgár Birodalom
ÉdesapjaI. Baszarab János havasalföldi vajda (1310 körül–1352)
ÉdesanyjaDobokai Margit úrnő
Testvére(i)Miklós Sándor havasalföldi fejedelem
HázastársaIván Sándor bolgár cár (1298/1303–1371)
Gyermekei1. Mihály Aszen (1321/23–1354 körül)
2. János Aszen (–1354)
3. Iván Szracimir (1328 körül–1398 után)
4. Küra (Kera/Kira) Tamara
SablonWikidataSegítség

Baszarab Teodóra (1302 körül – 1347 után) vagy I. Teodóra,[1] eredeti neve: Braide, apácaként: Teofánia, bolgárul: Теодора Басараб, Теодора I, Теофано, havasalföldi úrnő, bolgár cárné. Iván Szracimir bolgár cár édesanyja, valamint Baszarab Anna bolgár cárné nagynénje és anyósa. A Baszarab-dinasztia tagja.

Élete[szerkesztés]

I. Baszarab János havasalföldi vajda és Dobokai Margit magyar származású úrnő lánya. Eredeti neve Braide volt. 1320 körül, de még 1323 előtt ment feleségül a 3. Sisman-házból származó Iván Sándor Szracimirovhoz, aki az 1323-ban trónra lépett III. Mihály bolgár cár nővérének, Keraca Petrica vidini hercegnőnek és Szracimir vidini despotának volt a legidősebb fia. Férje elsőfokú unokatestvérének, III. Mihály fiának, Iván István bolgár cárnak a szerbek elleni vesztes csatát követő trónfosztása után került a cári trónra. Férjének négy gyermeket, közülük három fiút szült, Iván Sándor mégis eltaszította magától a cárnét. A válás pontos ideje nem ismert, de 1347. szeptember 1-je előtt már megtörtént. Iván Sándor egy Sára nevű szép zsidó nőbe szeretett bele, aki kedvéért elvált feleségétől, és elvette az ortodox hitre tért, és a Teodóra nevett felvett úrnőt, és cárnévá kiáltatta ki. I. Teodóra cárnét kolostorba küldte, aki ekkor a Teofánia nevet vette fel. Fiai nehezen fogadták el az új asszony jelenlétét, aki miatt apjuk felosztotta királyságát. Kisebbik fia, Iván Szracimir bolgár cár a cárné fivérének, Miklós Sándor havasalföldi fejedelemnek a lányát, Annát vette feleségül. Halálának időpontja nem ismert.

Gyermekei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Férjének, Iván Sándor bolgár cárnak mindkét felesége Teodóra néven lett cárné, ezért megkülönböztetésül a bolgár hagyományokban római számmal is ellátták őket, amely csak arra szolgál, hogy jelezze, hányadik felesége volt a cárnak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Wertner Mór: A középkori délszláv uralkodók genealogiai története, Temesvár, nyomtatott a Csanád-Egyházmegyei Könyvsajtón, 1891.
  • Божилов (Bozsilov), Иван (Iván): Фамилията на Асеневџи (1186–1460) (Familijata na Aszenevci, Az Aszen-dinasztia), София (Szófia), 1985.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző
Palaiologina Teodóra
Bolgár cárné
1331 – 1347
Következő
II. Teodóra