Barbár (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbár
(Barbarian)
2022-es amerikai film
RendezőZach Cregger
Műfaj
ForgatókönyvíróZach Cregger
Főszerepben
ZeneAnna Drubics
VágóJoe Murphy
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő102 perc
Költségvetés4,5 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Studios[2]
Bemutató2022. szeptember 9. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Barbár (eredeti cím: Barbarian) 2022-ben bemutatott amerikai horror-thriller, amelynek forgatókönyvírója és rendezője Zach Cregger, producerei Arnon Milchan, Roy Lee, Raphael Margules és J.D. Lifshitz. A főszerepben Georgina Campbell, Bill Skarsgård és Justin Long látható.

A Barbár világpremierje 2022. július 22-én volt a San Diego Comic-Conon, az Egyesült Államokban pedig 2022. szeptember 9-én mutatta be a 20th Century Studios. Általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték Cregger rendezését és forgatókönyvét, valamint a színészi alakításokat – különösen Campbellét. A film a jegypénztáraknál kasszasiker lett; 4,5 millió dolláros költségvetésből több mint 42 millió dollárt hozott világszerte.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy Detroit-ban megszálló fiatal nő felfedezi, hogy az általa bérelt ház nem az, aminek látszik.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy Detroit-ban található házat két idegen bérel ki egymástól függetlenül. Keith már a házban van, amikor Tess megérkezik. Tess próbál magának másik szállást keresni, de nem jár sikerrel, ezért a házban marad, ő fog aludni a hálószobában, Keith pedig a hall kanapéján. Az éjszaka folyamán elbeszélgetnek egymással, isznak egy kis bort, aztán lefekszenek. Másnap reggel Tess állásinterjúra megy, Keith pedig már előtte elment a városba. Útközben feltűnik neki, hogy a környéken az ő takaros házán kívül elhagyott, lakhatatlan romhalmaz van mindenütt. Tess amikor hazaér, lemegy a pincébe és felfedez egy titkos szobát, amelyben egy ágy, egy vödör és egy kamera van. Tess nagyon megijed, így azonnal távozni akar a házból. Keith is hazaér, lemegy megnézni a dolgokat, de eltűnik, ezért Tess utánamegy. Felfedez egy új járatot, bemegy és meghallja Keith hangját, majd tovább megy. Keith felbukkan, és rémülten tájékoztatja Tess-t, hogy azonnal el kell menniük, mert nincsenek egyedül. Felbukkan egy eltorzult nő, aki megöli Keith-t, Tess-t pedig foglyul ejti.

AJ egy színész, akinek éppen összeomlóban van a karrierje és az élete, mert azzal vádolják, hogy megerőszakolt egy nőt. AJ nehéz napok elé néz, az ügyvédek sok pénzbe kerülnek, ezért el kell adnia pár ingatlant. Detroitba megy, kiderül, hogy az a ház is az övé, amelyikben Tess-ék laktak. Rábukkan Tess és Keith holmijára, amit nem tud mire vélni, mivel már hónapok óta nem adták ki senkinek a házat. Lemegy a pincébe, ő is rábukkan a szobára és a plusz helyiségekre, megörül, hogy így több pénzt fog kapni, mert több a négyzetméter. Elindul egy mérőszalaggal lemérni a területeket, de a nő a nyomába ered, AJ pedig csapdába esik, ekkor találkozik Tess-el. Tess elmondja neki, hogy ne hangoskodjon, mert akkor ideges lesz a nő.

Visszaugrunk a 80-as évek elejére, amikor még rendezett volt a környék, ekkor a házból egy Frank nevű férfi jön ki, aki babaholmikat vesz egy áruházban, később egy általa kiszemelt nő lakásába megy, közműellenőrnek kiadva magát, hogy titokban kinyissa a fürdőszobája ablakának zárját. Hazatérve vált pár szót a szomszéddal, aki elköltözik, mert a környéken már nem olyan jó lakni a gazdasági nehézségek miatt, de Frank azt mondja ő marad. Miután bement a házba a vásárolt holmikkal, egyenesen a pincébe indul, ahonnan egy nő sikolyai hallatszanak.

Ismét a jelenben a torz nő a gyerekeinek tekinti őket; szoptatni és tejet akar nekik adni, de AJ pánikba esik, aminek hatására a nő magával vonszolja őt. Tess kihasználja az alkalmat és megszökik, de hiába hívja a zsarukat, nem tesznek semmit. Tess ezért visszamegy a házba, ki akarja szabadítani AJ-t, aki időközben egérutat nyert, és a föld alatti labirintus egy másik szobájában rátalál az öreg, haldokló Frankre. Frank, a ház eredeti tulaja egy emberrabló-sorozatgyilkos, aki nőket rabolt, a pincébe hurcolta, megerőszakolta és teherbe ejtette őket, az erőszakokat pedig még videóra is vette a kamerás szobában. A torz nő Frank lánya, aki valószínűleg vérfertőzésből származik, és nem ismeri a civilizált életet. A beszédképtelen Frank az éjjeliszekrényből egy pisztolyt vesz elő, majd főbe lövi magát.

AJ magához veszi a fegyvert, amivel véletlenül meglövi Tess-t, aki nem hal meg, csak lelassul. Együtt menekülnek tovább, nyomukban a felbőszült nővel. Éjszaka van, a nő ilyenkor szokott vadászni, ezért Tess-ék sehol nincsenek biztonságban. Egy helyi hajléktalanhoz mennek, aki egy üres víztartály ban lakik, ő már próbálta figyelmeztetni, hogy ott lakik ez az elvadult nő, de a nő őt is megöli. Tess es AJ elmenekülnek a tartály tetejére, ahol AJ, hogy magát mentse, lelöki Tess-t, a nő pedig gyerekének tekintve utána ugrik a mélybe. AJ lemegy, és meglepődve látja, hogy nem haltak meg, mert a nő röptében magahoz vonta Tesst, hogy felfogja az esést. Viszont a nő sem halt meg és a tettéért kinyomja AJ mindkét szemét, majd szétroppantja a fejét. Tess a zuhanástól és a lőtt sebtől már alig él, a nő gondoskodni próbál róla, de a sebe miatt nem tud mozdulni, viszont az időt kihasználva a fegyverért nyúl és nem szívesen, de lelövi a nőt. Ezután feltápaszkodva elmegy a környékről.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Tess Marshall Georgina Campbell Gáspár Kata
Keith Toshko Bill Skarsgård Szatory Dávid
AJ Gilbride, sitcom színész Justin Long Pál Tamás
Az anya Matthew Patrick Davis
Frank, az anya apja Richard Brake Tokaji Csaba
Doug Kurt Braunohler
Andre Jaymes Butler Borbiczki Ferenc
Bonnie Zane Sophie Sörensen
Jeff J.R. Esposito Németh Gábor
Melisa Kate Bosworth Bertalan Ágnes
AJ anyja Brooke Dillman
oktatóvideó narrátora Sara Paxton Erdős Borcsa
Robert Will Greenberg
rendőr 1# Derek Morse
rendőr 2# Trevor Van Uden
Everett Zach Cregger
ingatlankezelési asszisztens Devina Vassileva
fiatal nő Kalina Stancheva

Bemutató[szerkesztés]

A Barbár eredetileg 2022. augusztus 12-én került volna az Egyesült Államokban a 20th Century Studios forgalmazásában a mozikba, de augusztus 31-re, később pedig szeptember 9-re halasztották a bemutatót.[5][6]

A film október 25-től digitálisan letölthető és streamelhető az HBO Maxon. Latin-Amerikában a Star+-on, más nemzetközi területeken pedig a Star tartalmi központ részeként a Disney+-on is megjelent 2022. október 26-án.[7]

A film első előzetese 2022. június 23-án jelent meg, és a Fekete telefon című film mozis vetítései előtt volt látható.[6][8] A film megjelenése után Roy Lee producer tweetelt egy alternatív előzetest, amelyben Justin Long jelenetei is szerepelnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box Office: 'Don't Worry Darling' Claiming Victory With Projected $21 Million Opening. Variety , 2022. szeptember 24. (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
  2. 'Barbarian' Review: A Gleefully Gonzo Horror Flick”, The Hollywood Reporter, 2022. szeptember 7. (Hozzáférés: 2022. október 11.) 
  3. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)
  4. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  5. D'Alessandro, Anthony: Theatrical Release Of Stephen King Pic Salem's Lot Moves From Post Labor Day To Spring 2023; House Party Undated On HBO Max. Deadline Hollywood , 2022. július 11. (Hozzáférés: 2022. július 13.)
  6. a b Kit, Borys. „Bill Skarsgard Horror Movie 'Barbarian' Moves Release from August to September”, The Hollywood Reporter, 2022. július 8. (Hozzáférés: 2022. október 11.) 
  7. Tingley, Anna. „'Barbarian' Sets HBO Max Release Date”, Variety, 2022. október 10. (Hozzáférés: 2022. október 11.) 
  8. Barbarian Trailer Introduces Another Bill Skarsgård Thriller, And He Might Not Be The Villain This Time”, CinemaBlend, 2022. június 23. (Hozzáférés: 2022. augusztus 30.) 

További információk[szerkesztés]