Balaton Akadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balaton Akadémia
Típuskar

A Balaton Akadémia oktatási intézmény, táj- és magyarságkutató központ. dr. Szijártó István hozta létre, szervezte meg és igazgatta. A Veszprém Megyei Közgyűlés 1992-ben adta (99 évre) a Balaton Akadémia (BA) használatába a balatonalmádivörösberényi, volt jezsuita kolostor épületét, ahol 1993-ban megkezdte működését a Gábor Dénes Főiskola önálló oktatási egységeként, kampuszaként.

1995-től Balatonbogláron is folyt BA-képzés ugyancsak a GDF informatikai mérnök, műszaki menedzser szakirányba, összesen 150 végzett diákja volt a Balaton Akadémiának - állami támogatás nélkül.

Jelmondata (Szent István király Intelmei alapján): SIS HONESTUS! (Légy becsületes, Becsüld az embereket!)

A Balaton Akadémia az oktatási alapfeladat mellett kulturális központként működött, és azt az 1997-ben visszavett vörösberényi székhely hiányában is folytatta Balatonőszödön (2001–2002) és Keszthelyen (2003-tól) nemzeti misszióját: nyilvános tanulmányi rendezvényekkel, könyvsorozatok kiadásával,[1] A Balaton Akadémia Táj és Magyarságkutató Központ létrehozásával. A küldetésnyilatkozata 1991-es.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Németh István Péter: A Balaton Akadémia könyvsorozatáról. [2018. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]