Bajer-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bajer-tó
(Bajer jezero)
A Bajer-tó
A Bajer-tó
Ország(ok) Horvátország
HelyTengermellék-Hegyvidék megye
Felszíni terület0,36 km2
Legnagyobb mélység7 m
Tszf. magasság717 m
Elhelyezkedése
Bajer-tó (Horvátország)
Bajer-tó
Bajer-tó
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 19′, k. h. 14° 42′Koordináták: é. sz. 45° 19′, k. h. 14° 42′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajer-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bajer-tó (horvátul: Bajer jezero) egy 1947 és 1952 között épített mesterséges tó Horvátországban, Gorski kotar területén, Tengermellék-Hegyvidék megyében, Fužine település mellett. A tavat a horvát „bajer” szóról nevezték el, amely Horvátország egyes részein mesterséges tavat jelent.

Leírása[szerkesztés]

A tavat a Ličanka-patak elrekesztéséval a HPP Vinodol vizierőmű ellátásához hozták létre, de felépítésével igazi vonzerővé vált a turisták és a kirándulók számára. A tengertől csak mintegy 30 kilométerre található tó vonzó célponttá vált, ahol csónakkölcsönzésre és horgászatra is van lehetőség, valamint sétálni lehet a parti sétányokon. A turisták ellátogathatnak a közeli Vrelo-barlangba, amelyet 1950-ben éppen a tó építéséhez szükséges kő kitermelése során fedeztek fel. A barlangot 1998-ban újították fel és világították meg, és még a fogyatékkal élők számára is hozzáférhető, mert nincsenek lépcsők. A közelben éttermek és kiadó szobák találhatók, így a téli turizmus számára is vonzó.

Ma a a tavon zajló legfontosabb tevékenység a sporthorgászat, amelyhez az ŠRD „Bajer” sporthorgászklub tagjai a Lič közelében található Potkoš-tavon természetes pisztrángkeltetőt alakítottak ki. Erre azért volt szükség, mert a pisztrángok túlélését a csuka veszélyeztette. A Bajer közelében egy másik, kisebb tó is van, a Lepenicei-tó, amelyet 1985-ben építettek Ličankának a Bajertől feljebb eső szakaszán, és amely a horgászok számára is vonzó hely lett.

A tó látképe Fužine felől

Növény- és állatvilág[szerkesztés]

A tóban élő főbb halfajok a márványos pisztráng, a fejes domolykó, a compó, az amur, a ponty és a kárász.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija– Bajer (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bajer című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.