Major tölgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az Őrnagy (fa) szócikkből átirányítva)
Major tölgy
Ország Egyesült Királyság
TelepülésNottinghamshire
NévadóHayman Rooke
Elhelyezkedése
Major tölgy (Egyesült Királyság)
Major tölgy
Major tölgy
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 53° 12′ 17″, ny. h. 1° 04′ 21″Koordináták: é. sz. 53° 12′ 17″, ny. h. 1° 04′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Major tölgy témájú médiaállományokat.

A Major tölgy („Az Őrnagy”) hatalmas fa Edwinstowe falu (Anglia) közelében, a sherwoodi erdőben. A helyi legenda szerint egyszer a fa odva volt Robin Hood búvóhelye.

A becslések szerint 23 tonnát nyom, a törzsének kerülete 33 láb (10 méter), és 800-1000 éves lehet. Európa egyik legismertebb fája. Évente több százezer turista látogatja meg.

1790-ben Hayman Rooke őrnagy (angolul major) készített róla leírást, innen kapta a nevét. A viktoriánus korszak óta vastag ágait póznákkal támasztják alá. 1988 februárjában egy helyi cég klónokat kezdett előállítani a fából, azzal a céllal, hogy a világ nagyvárosaiban ültessék el őket.

1998-ban botrányt kavart, hogy egy mansfieldi lakos az interneten keresztül a major tölgy állítólagos makkjait forgalmazta amerikaiaknak.

Több elmélet is van róla, miért vastagodhatott meg ennyire a fa törzse. Az egyik szerint több facsemete forrt össze egy törzsben. Egy másik teória, hogy a tölgy a korai erdőművelés egy példája: a fiatal fa törzsét többször visszanyesték, hogy vastagodjon, és így több fát lehessen majd nyerni belőle.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]