Az élet Ricardóéknál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az élet Ricardóéknál
2021-es amerikai film

RendezőAaron Sorkin
Producer
  • Todd Black
  • Steve Tisch
Műfaj
ForgatókönyvíróAaron Sorkin
Főszerepben
ZeneDaniel Pemberton
OperatőrJeff Cronenweth
VágóAlan Baumgarten
Gyártás
Gyártó
  • Amazon MGM Studios
  • Escape Artists
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő131 perc
Forgalmazás
ForgalmazóAmazon MGM Studios
Bemutató2021. december 10.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az élet Ricardóéknál témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az élet Ricardóéknál (eredeti cím: Being the Ricardos) 2021-es amerikai életrajzi filmdráma, amelyet Aaron Sorkin írt és rendezett az I Love Lucy sztárjainak, Lucille Ballnak és Desi Arnaznak a kapcsolatáról. A főbb szerepekben Nicole Kidman, Javier Bardem, J. K. Simmons, Nina Arianda, Tony Hale, Alia Shawkat, Jake Lacy és Clark Gregg látható.

A film három jelölést kapott a 94. Oscar-díjkiosztón: Bardem a legjobb színész, Kidman a legjobb színésznő és Simmons a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A 79. Golden Globe-díjátadón is három jelölést is kapott: Bardem a legjobb férfi főszereplő, Sorkin a legjobb forgatókönyv, Kidman pedig a legjobb női főszereplő kategóriában.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Amazon Studios 2021. december 10-én mutatta be korlátozott számú mozikban, majd világszerte december 21-én az Amazon Prime Video-szolgáltatáson is megjelent.[1] Általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték a szereplők, különösen Kidman és Bardem alakítását. Bár az Amazon nem hozza nyilvánosságra a bevételeket, a film az első napon 450 moziból becslések szerint 150 ezer dollárt, a nyitóhétvégén pedig összesen 450 ezer dollárt gyűjtött.[2]

A forgatás 2021. március 29-én kezdődött Los Angelesben.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Los Angeles, 1952: Az I Love Lucy című sikersorozatuk forgatása közben Lucille Ball és Desi Arnaz nyugtalanító hírekkel szembesül. Ez veszélybe sodorhatja mind a házasságukat, mind a karrierjüket. Ballt az Amerikaellenes Tevékenységek Bizottsága kommunistaként gyanúsítja. Ezzel egy időben egy bulvárlap Arnaz és egy másik nő titkos kapcsolatáról számol be.

A cselekmény nagy része öt napon keresztül zajlik a Fred and Ethel Fight című epizód próbái és végső forgatása során.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Lucille Ball Nicole Kidman Pápai Erika
Desi Arnaz Javier Bardem Fekete Ernő
William Frawley J. K. Simmons Barbinek Péter
Vivian Vance Nina Arianda Náray Erika
Jess Oppenheimer Tony Hale Karácsonyi Zoltán
Madelyn Pugh Alia Shawkat Bartsch Kata
Bob Carroll Jr. Jake Lacy Jéger Zsombor
Madelyn Pugh idősen Linda Lavin Vándor Éva
Bob Carroll idősen Ronny Cox Kertész Péter
Jess Oppenheimer idősen John Rubinstein Harsányi Gábor
Howard Wenke Clark Gregg Végh Péter
Joe Strickland Nelson Franklin Rada Bálint
Roger Otter Jeff Holman Jámbor József
Tip Tribby Jonah Platt Hujber Ferenc
Donald Glass Christopher Denham Fesztbaum Béla
Charles Koerner Brian Howe Rosta Sándor
Macy Ron Perkins Papp János

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lee Linker, Maureen. Aaron Sorkin shows a new side of Lucille Ball and Desi Arnaz in Being the Ricardos teaser (2021. október 19.) 
  2. D'Alessandro, Anthony. „West Side Story Isn't Kicking Up With $10M+ Opening: What That Means Right Now During Another Pandemic Holiday”, 2021. december 11. (Hozzáférés: 2021. december 11.) 
  3. Hipes, Patrick: 'Being The Ricardos' Adds Tony Hale, Alia Shawkat, Jake Lacy, More To Cast As Production Begins. Deadline Hollywood, 2021. március 29. [2021. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
  4. Lattanzio, Ryan: Aaron Sorkin, Nicole Kidman's Lucille Ball Movie Now Filming with Fincher DP Jeff Cronenweth. IndieWire, 2021. március 29. [2021. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Being the Ricardos című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]