Pénzcsináló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pénzcsináló
(Moneyball)
Rendező Bennett Miller
Producer Michael De Luca
Rachael Horovitz
Brad Pitt
Alapmű Michael Lewis Moneyball című könyve
Forgatókönyvíró Steven Zaillian
Aaron Sorkin
Főszerepben Brad Pitt
Jonah Hill
Philip Seymour Hoffman
Zene Michael Danna
Operatőr Wally Pfister
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 133 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia Pictures
Bemutató USA 2011. szeptember 23.
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Pénzcsináló (eredeti cím: Moneyball) Bennett Miller 2011-ben bemutatott filmje, ami Michael Lewis 2003-as, valós történeten alapuló sikerkönyve (Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game) alapján készült.

A történet az Oakland Athletics baseballcsapat és a csapatfőnök Billy Beane meghökkentő sikerét követi nyomon: hogyan lehet a nagy csapatok költségvetésének töredékéből, a hagyományos módszereket félredobva csapatot építeni, mely minden addigi rekordot megdöntve beírja magát a sporttörténelembe győzelmi sorozatával. A filmben Beane (Brad Pitt) és asszisztense, Peter Brand (Jonah Hill), egy fiatal közgazdász a kedvezőtlen pénzügyi helyzetben új, statisztikai alapokon nyugvó játékoskiválasztási módszereket alkalmaz, s a szokásostól eltérő stratégiát követ, melyet a csapat vezetése nehezen fogad el.

Magyarországi bemutató: 2011. december 8.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film készítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A forgatókönyv alapjául Michael Lewis Moneyball című könyve szolgált. Lewis elsősorban szórakoztató stílusban megírt pénzügyi, gazdasági témájú könyveivel vált ismertté (első, Brókerpóker című könyve részben önéletrajzi jellegű, a bennfentesek szemével rántja le a leplet a Wall Street és a befektetési bankok világáról), de a sport világa sem idegen tőle: Blind Side című könyve alapján készült A szív bajnokai (2009) című film, melynek főszerepéért Sandra Bullock Golden Globe és Oscar-díjat kapott. (Egy újabb filmadaptáció is a láthatáron van: a gazdasági válság jeleit korábban észlelő, s abból profitáló szereplők történetét feldolgozó A nagy dobás című könyve filmjogait Brad Pitt produkciós cége vette meg.)

A Pénzcsináló forgatókönyve megírására elsőként Stan Chervint kérték fel, miután 2004-ben a Columbia Pictures megvásárolta Lewis könyve megfilmesítési jogát.[1] Brad Pitt 2007-ben kötelezte el magát a projekt mellett, ezt követően Steve Zailliant bízták meg a forgatókönyv megírásával, [2] aki számos sikerfilm forgatókönyvírója volt (a Schindler listájáért Oscar-díjat kapott 1994-ben). A harmadik forgatókönyvíró Aaron Sorkin volt, aki 2010-ben nyerte el a díjat, a Social Network - A közösségi háló adaptált forgatókönyvéért.

A rendező Bennett Miller, akit 2006-ban Oscar-díjra jelöltek a Capote című filmért (annak férfi főszereplője a Pénzcsinálóban az edző szerepét alakító Philip Seymour Hoffman, elnyerte a legjobb alakításért járó díjat). 2010 júliusában kezdték a forgatást.[3]

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet a 2011-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be,[4] 2011 szeptemberében került a mozikba.[5]

A film DVD-n 2012. január 10-én jelent meg.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 94%-ra értékelte 215 vélemény alapján.[6]

A film két kategóriában (legjobb alakítás és legjobb forgatókönyv) is elnyerte a New York-i filmkritikusok díját, melyet az Oscar-díj előzetesének tekintenek.[7]

Díjak, jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díj Kategória Díjazott
New York-i Filmkritikusok Díja, 2011 Legjobb szereplő Brad Pitt
Legjobb forgatókönyv Aaron Sorkin és Steven Zaillian

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Shea, John. „Beane a sex symbol in 'Moneyball' movie?”, SFGate.com, 2008. október 18. (Hozzáférés ideje: 2011. október 3.) 
  2. Siegel, Tatiana (2008-10-16). "Columbia pitches Moneyball to Pitt". Variety magazin. Retrieved 2011-07-02.
  3. (July 30, 2010). "'Moneyball' shoot brings back memories". SFGate.com. Retrieved 2011-07-02.
  4. TIFF 2011: U2, Brad Pitt, George Clooney Films Featured At 2011 Toronto International Film Festival”, 2006. július 26. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 25.) 
  5. 'Moneyball' To Get the Ball Rolling Sep. 23. Entertainment Weekly, 2010. november 24. (Hozzáférés: 2010. december 10.)
  6. Rotten Tomatoes értékelés
  7. Filmsite.hu. „A Pénzcsináló és Brad Pitt első díjat kapott”, 2011. december 7. (Hozzáférés ideje: 2011. december 11.) 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Moneyball (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.