Aura tünetegyüttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A migrénaura ábrázolása

Az aura tünetegyüttes két, a tüneteknek csak egy részében közös, és orvostörténeti okokból gyakran közösen tárgyalt tünetegyüttest is jelenthet, a migrénaurát és az epilepszia auráját.

Ez a cikk a migrénes fejfájást megelőző, illetve az epilepsziát megelőző két tünetegyüttes közötti hasonlóságokat, eltéréseket és összefüggéseket tárgyalja. A két aura tünetegyüttessel külön foglalkozik a Migrénaura és az Aura (epilepszia) cikk.

Migrénaura, a migrént előre jelző tünetegyüttes, ami a rohamot néhány perccel vagy akár egy órával is megelőzheti. Többnyire egy fejfájással járó szakasz követi, de azt követő fejfájás nélkül is felléphet, és a fejfájás is felléphet azt megelőző aura nélkül.

Az epilepsziás rohamot megelőző tünetegyüttes a rohamot csak egészen rövid idővel előzi meg, bár mivel az érintettek a tüneteket már ismerik, hozzásegítheti őket ahhoz, hogy még idejében lefeküdjenek a földre, vagy hogy a jelenlevőknek jelezzék a roham közeledtét. Az epilepsziás rohamot sem feltétlenül előzi meg aura.

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a két cerebrális rohambetegség, a migrén és az epilepszia hátterében esetleg hasonló okok rejtőznek, és kimutathatóak hasonló, sőt összetéveszthető klinikai jelenségek is. Epidemiológiai tanulmányok szerint a két betegség együttes előfordulása gyakoribb annál, mint ami a véletlen egybeesésekkel magyarázható lenne.[1]

„Az epilepszia és a migrén, különösen gyerekkorban, hasonló szimptómákat mutathatnak. Elsősorban például azok az tág körű érzékletek, amik azt követő fejfájás nélkül lépnek fel („migräne accompagnée sans migraine”), gyakran nehezen különböztethetőek meg egy epilepsziás Jackson-rohamtól („march”).[1]

Az aura könnyen összetéveszthető a pánikbetegség, vagy a félelem egy rohamával, továbbá összetéveszhető a szélütéssel is, és mindez megnehezíti a diagnosztizálását.[2]

Tünetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aura (Symptom) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aura (symptom) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Mumenthaler 2002: Marco Mumenthaler (2002. február 13.). „Epilepsie und Migräne” (PDF). Schweiz Med Forum Nr. 7. [2004. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 12.)  
  • Stroke_and_migraine: Stroke and Migraine. Better Health Channel, Government of Victoria Australia. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 16.)
  • Hurley&Fisher": Robin A. Hurley, M.D.; Ronald Fisher, M.D., Ph.D. and Katherine H. Taber, Ph.D.: Sudden Onset Panic: Epileptic Aura or Panic Disorder?. neuro.psychiatryonline.org. [2011. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 16.)

További információk[szerkesztés]