Artúr, a király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Artúr, a király
(Arthur the King)
2024-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőSimon Cellan Jones
Producer
  • Tucker Tooley
  • Mark Canton
  • Courtney Solomon
  • Mark Wahlberg
  • Stephen Levinson
AlapműArthur - The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home
Műfajkalandfilm
ForgatókönyvíróMichael Brandt
Főszerepben
ZeneKevin Matley
OperatőrJacques Jouffret
Gyártás
GyártóEntertainment One
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínDominikai Köztársaság
Játékidő107 perc[1]
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Entertainment
Bemutató
  • 2024. március 15. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2024. március 21. (Magyarország)[2]
  • 2024. április 25. (Németország)[3]
Korhatár12 III. kategória (NFT/26822/2024)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Artúr, a király (eredeti cím: Arthur the King) 2024-es amerikai kalandfilm, melyet Michael Brandt forgatókönyvéből Simon Cellan Jones rendezett. A főbb szerepekben Mark Wahlberg, Simu Liu és Juliet Rylance látható. A film Mikael Lindnord Artúr – A kutya, aki átszelte a dzsungelt, hogy otthonra leljen című könyve igaz történetén alapul.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2024. március 15-én mutatták be a mozikban. Magyarországon március 21-én jelent meg a Prorom Entertainment Kft. forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

2015, Costa Rica: Michael Light amerikai futó és kalandversenyző csapata a világbajnokság első napján elakad, miután vezetőjük azt a rossz döntést hozta, hogy az árral szemben próbáljanak kajakozni. Leo, a csapat egyik tagja felháborodik, mert Michael nem figyelt oda a többi csapattag véleményére.

Michael évekig emészti magát a kudarc miatt, és három év kihagyás után, 2018-ban elhatározza: még egyszer versenyez, annak reményében, hogy végre sikerül futamot nyernie. Két csapattársat választ: a hegymászó Oliviát, akinek az apja ugyanebben a sportágban csinált karriert, és Chiket, egy idősebb versenyzőt, akinek a térdsérüléséből való felépülése bizonytalan, de motiválja, hogy siker esetén ő lehet a sportág legidősebb győztese. A szponzorcég képviselői azonban ragaszkodnak hozzá, hogy a egyedik csapattag Leo legyen, aki a 2015 óta eltelt időben a közösségi média hírességévé vált. Light ellenkezik, de végül elfogadja a szponzori feltételeket.

Az Egyesült Államokból a Dominikai Köztársaságba repülnek, hogy részt vegyenek az az évi kalandsport világbajnokság 5 napos, többnyire hegyvidéki dzsungelben zajló versenyén. A verseny második napján Michael húsgolyókat ad egy kóbor kutyának az egyik ellenőrző pontnál kialakított táborban. Napokkal később és száz kilométerekkel távolabb, a dzsungel közepén a kutya megtalálja őket, és onnantól fogva nem hagyja abba Michael követését. Egy éjszakai túraszakaszon ráadásul a kutya megmenti Leót és a csapatot attól, hogy lezuhanjanak egy szikláról. Ezt követően maguk közé fogadják és elnevezik, az Artúr, a király nevet adva neki.

A verseny utolsó szakaszában már az első helyen állnak, ám a befutó előtt egy 48 kilométeres etap áll előttük, amit kajakkal kell teljesíteniük, ezért Artúrt kénytelenek a parton hagyni. A kutya azonban úszva is követi őket, és amikor meglátják, hogy az állat ereje fogytán közel kerül a megfulladáshoz, ketten sietve visszaeveznek és megmentik. A csapat így lecsúszik az első helyről, ahova a legnagyobb rivális társaság érkezik be, ők négyen csak másodikok lesznek. Artúr a célba érkezésük után összeesik, majd egy állatorvos megállapítja, hogy parazitákkal súlyosan fertőzött, ezért az elaltatását tanácsolja a további szenvedés elkerülése érdekében. Ezt viszont Michael visszautasítja, és úgy dönt, hogy elviszi a kutyát az Egyesült Államokba, hogy ott szakszerű kezeléssel meg lehessen menteni, és ez végül – kisebb nehézségek árán – sikerül is.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Michael Light[5] Mark Wahlberg Miller Zoltán
Leo[6] Simu Liu Rada Bálint
Olivia[6] Nathalie Emmanuel Földes Eszter
Helen Juliet Rylance Pálfi Kata
Chik[7] Ali Suliman Debreczeny Csaba
Önmaga Bear Grylls Szabó Máté
Charlie Paul Guilfoyle Várkonyi András
Decker[7] Rob Collins Welker Gábor

A film készítése[szerkesztés]

Eredetileg Baltasar Kormákur rendezte volna a filmet,[8] de ütemezési problémák miatt visszalépett.[9]

Mark Wahlberg szereplését 2019 júliusában jelentették be.[10][11][12] 2020 decemberében Simu Liu, Ali Suliman és Rob Collins is csatlakozott a filmhez, Simon Cellan Jones pedig Kormákurt váltotta.[9]

Kezdetben a Paramount Players volt a forgalmazó, de ismeretlen okokból kiszállt a projektből, és helyét a Lionsgate vette át 2020 júniusában. A forgatás a tervek szerint még az ősszel elkezdődött volna Puerto Ricóban.[13] Ugyanezen év decemberében arról számoltak be, hogy a Lionsgate is kiszállt a filmből.[9]

A forgatás végül 2021 januárjában kezdődött a Dominikai Köztársaságban. 2023 novemberében a Lionsgate ismét csatlakozott a forgalmazóhoz, és 2024. március 15-re tűzte ki a megjelenés dátumát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hammon, Pete: ‘Arthur The King’ Review: Mark Wahlberg And A Scrappy New Dog Star Make This Remarkable True Story Come To Cinematic Life. Deadline Hollywood , 2024. március 13. (Hozzáférés: 2024. március 13.)
  2. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2024. február 23.)
  3. https://www.dlh.net/de/news/77843/arthur-der-grosse-neuer-kinostarttermin-am-25-april-2024.html
  4. ISzDb – Artúr, a király (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. május 1.)
  5. Complex, Valerie: 'Arthur The King' Trailer: Mark Wahlberg Stars in Lionsgate's Heartwarming Story About Endurance And Friendship. Deadline Hollywood, 2023. november 15. (Hozzáférés: 2023. november 17.)
  6. a b Landwehr, Amanda: Mark Wahlberg & Simu Liu Set Image Reveals First Look At Their New Movie. Screen Rant , 2022. január 3. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  7. a b Welk, Brian: Shang Chi' Star Simu Liu Joins Mark Wahlberg in Dog Adventure Film 'Arthur the King. TheWrap , 2020. december 16. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  8. Kroll, Justin. Baltasar Kormakur Reunites With Mark Wahlberg for 'Arthur' Adaptation (EXCLUSIVE) (2019. augusztus 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  9. a b c Ramos, Dino-Ray: 'Shang Chi's Simu Liu Joins Mark Wahlberg In 'Arthur The King' With Simon Cellan Jones Set As New Director. Deadline Hollywood , 2020. december 16. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  10. White, James. Mark Wahlberg Starring In Arthur The King (2019. július 28.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  11. Kit, Borys. Mark Wahlberg to Star in True-Life Dog Tale 'Arthur the King' for Paramount Players (Exclusive) (2019. július 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  12. McNary, Dave. Mark Wahlberg to Star in Dog Adventure Movie 'Arthur the King' (2019. július 26.). Hozzáférés ideje: 2022. február 11. 
  13. Wiseman, Andreas: Mark Wahlberg-Baltasar Kormakur Canine Pic 'Arthur The King' Moves To Lionsgate From Paramount With eOne & Tucker Tooley Financing, Sierra Launches Sales — Cannes. Deadline Hollywood , 2020. június 18. (Hozzáférés: 2022. február 11.)

További információk[szerkesztés]