Apáthy István (villamosmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apáthy István
Született1945. november 21. (78 éves)[1]
Eichstätt[1]
Foglalkozása
Iskolái
  • BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (–1969)
  • Engineers Europe (–1994)
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Apáthy István (Eichstätt, 1945–) Széchenyi-díjas magyar villamosmérnök. Az első magyar űrelektronikai berendezés egyik fejlesztője, az első kelet-európai mikroprocesszoros űreszköz főkonstruktőre. Az ő vezetésével, illetve részvételével készültek töltött részecske energia-spektrométerek a VEGA és Rosetta üstökös-szondákra és a Fobosz Mars-szondákra. A második generációs „Pille” dózismérő rendszer főkonstruktőre (Mir űrállomás, Nemzetközi Űrállomás).

Életpályája[szerkesztés]

Apáthy István 1945-ben született a bajorországi Eichstättben. 1969-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezett villamosmérnöki diplomát, majd 1994-ben a FEANI-tól kapott Európai Mérnök diplomát.

A Műszaki Egyetem befejezése után két évig a Távközlési Kutató Intézetben, majd az MTA KFKI-ba dolgozott, az Atomenergia Kutatóintézet kutatója, főtanácsos, az Űrdozimetriai kutatócsoport vezetője. Az Atomenergia Kutatóintézet kutatója, főtanácsos, az Űrdozimetriai kutatócsoport vezetője.

1985-től 1989-ig mint vendégkutató dolgozott a Max Planck Institut für Aeronomie-ban. Szakterülete: az elektronikai mérőműszerek fejlesztése űreszközök fedélzetére.

Apáthy István az első magyar űrelektronikai berendezés egyik fejlesztője és egyuttal az első kelet-európai mikroprocesszoros űreszköz főkonstruktőre. Az ő részvételével készültek töltött részecske energia-spektrométerek a VEGA és Rosetta üstökös-szondákra és a Fobosz Mars-szondákra. A második generációs „Pille” dózismérő rendszer főkonstruktőre (Mir űrállomás, Nemzetközi Űrállomás).

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának külső műszaki szakértője.

Több mint 100 cikke jelent meg, melyeknek szerzője vagy társszerzője.

Kitüntetései, díjai[szerkesztés]

Munkásságáért több kitüntetésben részesült:

Tagságai[szerkesztés]

  • A Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja
  • A Magyar Mérnökakadémia tagja
  • Az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja
  • Az AEKI Tudományos Tanácsának tagja
  • Az International Academy of Astronautics levelező tagja.

Források[szerkesztés]

  1. a b c Révai új lexikona, 548, 1
  2. a b c Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2024. április 29.)