Andras Guttormsson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andras Guttormsson
Született1490 körül
 Dánia
Elhunyt1544
 Feröer
Állampolgárságaferöeri
Nemzetiségenorvég-feröeri
Foglalkozásapolitikus
SablonWikidataSegítség
Andras Guttormsson hivatali pecsétje, amely egy 1533. augusztus 15-i levélen maradt fenn. A kost, Feröer címerállatát ábrázolja. Felirata: S[igillum] Logretv Manna, azaz „a løgmaður pecsétje”.[1]

Andras Guttormsson (dánul: Andreas Guttormsen) (1490 k. – 1544) 1531 és 1544 között løgmaður volt Feröeren.

Pályafutása[szerkesztés]

1531 decemberében nevezte ki I. Frigyes dán-norvég király Feröer løgmaðurjává. Székhelye a sumbai Kálgarður gazdaságban volt, a szigetek déli részén.

Egy történelmi szempontból nem hiteles hagyomány szerint Guttormsson valamikor a hivatali ideje alatt bűncselekményt követett el, és fia (egyben későbbi utódja), Guttormur Andrasson személyesen járta ki a királynál, hogy apja továbbra is megtarthassa pozícióját.

Családja[szerkesztés]

Andras Guttormsson valószínűleg Norvégiából származik, és Guttorm fia volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Debes, Hans Jacob. Føroya søga 2. (feröeri nyelven). Tórshavn: Føroya Skúlabókagrunnur, 61. o. (1995). ISBN 99918-0-060-3. Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 31. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andras Guttormsson című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.