André Michelin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
André Michelin
SzületettAndré Jules Aristide Michelin[1]
1853. január 16.
Párizs 3. kerülete
Elhunyt1931. április 4. (78 évesen)[2][3][4][5]
Párizs 17. kerülete[1]
Állampolgárságafrancia
GyermekeiMarcel Michelin
Foglalkozása
Tisztségeelnök (Aéro-Club de France)
Iskolái
  • École centrale Paris
  • Lycée Louis-le-Grand
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja (1897. december 31.)
A Wikimédia Commons tartalmaz André Michelin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

André Jules Aristide Michelin (Párizs, 1853. január 16.Párizs, 1931. április 4.) francia mérnök, üzletember és gumiabroncsgyártó, a Michelin vállalat társalapítója és a Guide Michelin neves étterem- és szállodakalauz kezdeményezője.

Életrajza[szerkesztés]

André Michelin Jules Michelin vésnök és Adèle Barbier fia. Auguste Wolff prominens párizsi zongorakészítő lányát, Sophie Wolffot vette feleségül. A párizsi École centrale-t, azaz Központi Iskolát 1877-ben járta ki.

Családja tulajdonolt egy kisebb vállalatot, amely elsősorban mezőgazdasági eszközöket és gumitermékeket állított elő. Ennek a cégnek az irányítását 1886-ban átvette testvérével, Édouard-al együtt. Az ezt követő években a vállalkozás autóipari és kerékpáripari tevékenységei némi érdeklődést keltettek, ahogyan ismertté vált a testvérpár leleményessége.

1889-ben saját céget alapítottak, melyet „Michelin & Cie”-nek neveztek el.[6]

Akkoriban a pneumatikus bicikligumit még a tengelyhez ragasztották, ami jelentősen megnehezítette a lyukak reparálását. E probléma orvosolása érdekében cégük levehető abroncsot fejlesztett ki. Ezt a találmányt 1891-ben szabadalmaztatta Édouard és Párizstól Brestig tartó kerékpárversenyen kísérelte népszerűsíteni. Kisvártatva a gépkocsis használatra is alkalmassá tették. A Michelin vállalat támogatta a világ legelső, pneumatikus gumiabronccsal közlekedő autóját, amivel versenyzett André egy Párizs-Bordeaux viszonylatban rendezésre kerülő autóversenyen, melyen megszerezte a tizedik helyet.

1895-ben elkezdett érdeklődni a repülés iránt. Ígéretesnek vélte Franciaország részére a légiközlekedést, mind katonai, mind ipari szempontból. 1911-ben úgy nyilatkozott, hogy Franciaországnak az erejét a repülés fejlesztésére kell összpontosítania, illetve bírálta a francia kormányt, amiért nem fordított elegendő mértékű forrást erre a célra.[7] Elkötelezettségének megfelelően az első világháború során cége mintegy 2000 légijárművet gyártott, és 1916-ban megépítette a világ legelső betonozott kifutópályáját.[8]

André Michelin továbbá kiadott számos publikációt, mely népszerűsítette az autózást, és igényt teremtett a gumiabroncsokra. A Guide Michelin legelső számát 1900-ban jelentette meg, majd 1910-ben kiadta az összehajtható, 47 lapból álló híres Franciaország-térképét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b halotti anyakönyvi bizonyítvány
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  4. GeneaStar
  5. AGORHA (francia nyelven)
  6. Michelin | French company (angol nyelven). Encyclopedia Britannica. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  7. Techniques, BCU Sciences et: Michelin et l’aviation : du sport à l’armement de guerre (1/2) (fr-FR nyelven). BCU 1914-1918. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  8. Biography - ERIH. www.erih.net. (Hozzáférés: 2019. november 8.)