A világ pereme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A világ pereme
(Rim of the World)
2019-es amerikai film
RendezőMcG
ProducerMcG
Műfaj
ForgatókönyvíróZack Stentz
Főszerepben
ZeneBear McCreary
OperatőrShane Hurlbut
VágóVincent Tabaillon
Gyártás
Gyártó
  • Netflix
  • Wonderland Sound and Vision
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő99 perc
Költségvetés15 700 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2019
További információk
SablonWikidataSegítség

A világ pereme (eredeti cím: Rim of the World) 2019-ben bemutatott amerikai ifjúsági akció-kalandfilm, melyet McG rendezett Zack Stentz forgatókönyvéből. A főszerepet Jack Gore, Miya Cech, Benjamin Flores Jr. és Alessio Scalzotto alakítja.

A filmet 2019. május 24-én mutatta be a Netflix. A megjelenés hetében a legnézettebb tartalom volt az SVOD-szolgáltatásban az Egyesült Királyságban, megelőzve a Halott vagy és a Riverdale című televíziós-sorozatokat.

Négy kiskorú táborozónak össze kell fognia és le kell győznie félelmeit, hogy megmentse a világot idegen lények inváziója ellen.

Cselekmény[szerkesztés]

Alexet, aki nemrég elvesztette az apját, édesanyja elviszi egy nyári táborba a Stanislaus Nemzeti Erdőbe, hogy elterelje a gondolatait. Ezzel egy időben érkezik a táborba a különc Dariush és a titokzatos ZhenZhen. Utóbbi saját költségén illegálisan lépett be az Egyesült Államokba Kínából, miután talált egy szórólapot a táborról. Egy kiránduláson ők hárman verekedésbe keverednek, és találkoznak a velük egykorú Gabriellel, aki az erdőben bujkál a törvény elől. Amikor vissza akarnak menni a táborba, felfedezik, hogy az összes felnőttet és a gyerekeket is evakuálták. Megkezdődött az idegen lények inváziója.

Túlélők után kutatva rábukkannak egy mentőkabinra. Egy túlélő pilóta otthagy nekik egy kulcsot, amelyet sürgősen el kell vinniük a NASA pasadenai kirendeltségére. Útközben le kell győzniük félelmeiket, és csapatként kell együttműködniük. Egy idegen és a gyíkszerű kutyája üldözi őket. Mindkettő megölhetetlen. Menekülésük során számos felnőttel találkoznak, akik nem segítenek nekik, hanem további veszélyeket jelentenek. Például egy bűnözői banda, akik maguknak akarják megtartani a kulcsot, és katonák, akik azonban még magukat sem tudják megmenteni.

Amikor megérkeznek a NASA terepi irodájába, azt látják, hogy ott már nincsenek túlélők. De egy videókapcsolaton keresztül egy távolabbi bázisról kapnak utasításokat a kulcs használatára vonatkozóan. Ez lehetővé teszi számukra, hogy aktiválják a hidegháborúból származó nukleáris rakétarendszert, és elpusztítsák az idegen anyahajót. A világ megmenekült.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

2018 márciusában bejelentették, hogy McG rendezi a Világ pereme című filmet a Netflix számára Zack Stentz forgatókönyvéből. Egy interjúban Stentz elárulta, hogy már 2017-ben elkezdett dolgozni a forgatókönyvön, az üzletet pedig egy évvel később kötötték meg a Netflixszel.[1] A gyártás 2018 májusában kezdődött a kaliforniai Los Angelesben.[2][3] 2018 júniusában jelentették be a szereposztást.[4]

A forgatás 2018 júniusában kezdődött[5][4] és az elmondások szerint 40 napig tartott.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő weboldalon a film 27%-os értékelést kapott. A weboldal kritikai konszenzusa szerint: „A világ peremén” túlságosan unalmas ahhoz, hogy felérjen a 80-as évekbeli tinikalandokhoz, amelyekre utal, és túlságosan tele van klisékkel ahhoz, hogy képes legyen elkülönülni tőlük.[6] Az IMDb-n 5,2/10-es pontszámot kapott.[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rim of the World című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rim of the World (Film) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rogers, Adam. „Netflix's 'Rim of the World' Shows Where Sci-Fi Is Headed”, Wired, 2019. május 24. (Hozzáférés: 2019. június 4.) 
  2. Mike Fleming Jr: McG Sets 'Rim Of The World' At Netflix. Deadline Hollywood, 2018. március 20.
  3. McG to direct sci-fi adventure Rim of the World for Netflix. flickeringmyth.com , 2018. március 25. (Hozzáférés: 2018. március 25.)
  4. a b Amanda N'Duka: McG Assembles Cast For Netflix Film 'Rim of the World', 2018. június 20.
  5. Gary Collinson: McG fills out the cast of his Netflix feature Rim of the World, 2018. június 24.
  6. Rim of the World (2019). Rotten Tomatoes . Fandango Media. (Hozzáférés: 2021. július 30.)
  7. Rim of the World (2019). IMDb . IMDb.com, Inc.. (Hozzáférés: 2021. július 17.)

További információk[szerkesztés]