A vadon hívó szava (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vadon hívó szava
(The Call of the Wild)
2020-as amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőChris Sanders
ProducerErwin Stoff
AlapműJack London: A vadon szava
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Green
FőszerepbenHarrison Ford
Dan Stevens
Omar Sy
Karen Gillan
Bradley Whitford
Colin Woodell
ZeneJohn Powell
OperatőrJanusz Kamiński
VágóWilliam Hoy
David Heinz
Gyártás
Gyártó20th Century Fox
3 Arts Entertainment[1]
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő111 perc
Költségvetés109 millió dollár(becsült)[2]
Forgalmazás
ForgalmazóWalt Disney Studios Motion Pictures (Egyesült Államok)
Fórum Hungary (Magyarország)
BemutatóUSA 2020. február 21.
Magyarország 2020. február 20.
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (televízió)
Bevétel107 604 626 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A vadon hívó szava témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A vadon hívó szava (eredeti cím: The Call of the Wild) 2020-as amerikai kalandfilm Chris Sanders rendezésében. A forgatókönyvet Jack London 1903-as A vadon szava című regénye alapján Michael Green írta. A főszereplők Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford és Colin Woodell.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. február 21-én mutatta be a 20th Century Fox, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, február 20-án a Fórum Hungary.

Az 1890-es években kitört a Klondike-i aranyláz. John Thornton valamikor aranyásással foglalkozott, de régen abbahagyta, és magányosan él egy kunyhóban, a vadon szélén.

Cselekmény[szerkesztés]

Buck, egy nagy, szelíd bernáthegyi/hosszúszőrű skót juhászkutya keverék elégedetten él gazdájával, Miller bíróval a kaliforniai Santa Clarában. Egy éjszaka Buckot elrabolják és Yukon területre szállítják. A csomagok között Buck megtalálja kedvenc rágójátékát, és közben elveszíti a nyakörvét, ami a tulajdonosa nevét igazolná. Az út során a legénység egyik tagja fegyelmezésképpen megveri őt.

Megérkezése után Buck visszaad egy elejtett szájharmonikát egy John Thornton nevű férfinak, néhány pillanattal azelőtt, hogy eladják Perrault-nak és asszisztensének, Francoise-nak, hogy kutyaszánnal szállítsa a postát a Yukonon keresztül. Perrault abban reménykedik, hogy Buckkal még a határidő lejárta előtt meg tudja tenni a hosszú utat a postaállomásig. Buck megismerkedik a többi kutyával, köztük a falkavezérrel, a Spitz nevű huskyval.

Útjuk során Buck elnyeri Perrault, Francoise és a többi szánhúzó kutya hűségét és bizalmát, miután útközben bizonyított, és még Francoise-t is megmenti. Bucknak ősi spirituális látomásai támadnak egy fekete farkasról, aki útjuk során végig kalauzolja őt. Egy éjszaka Buck elkap, majd szabadon enged egy nyulat. Spitz megöli azt, majd megtámadja Buckot, hogy érvényt szerezzen dominanciájának. Úgy tűnik, Spitz győz, amíg a falka többi tagja nem bátorítja Buckot. Buck leszorítja Spitzet, és leváltja a falkavezér szerepéből; ezután Spitz eltűnik a vadonban.

Perrault vonakodva Buckot teszi meg vezetőnek, amikor a többi kutya nem vállalja a pozíciót. Buck gyorsasága és ereje lehetővé teszi, hogy a szán időben megérkezzen a postával. Ott Thornton átadja a volt feleségének írt levelet, amelyben kifejezi érzéseit halott fiukkal kapcsolatban. Amikor Perrault visszatér, megtudja, hogy a postai útvonalat a távíró váltja fel, így kénytelen eladni a kutyákat.

Hal, egy rosszindulatú és tapasztalatlan aranyásó megveszi a falkát, és fokozatosan a kimerülésig dolgoztatja őket, nehéz terhet cipelve a szánhúzásra alkalmatlan időben. A kimerült kutyák megállnak pihenni, majd Hal egy instabil befagyott tavon való átkelésre kényszeríti őket. Amikor Buck nem hajlandó megmozdulni, Hal azzal fenyegetőzik, hogy lelövi. Thornton megjelenik, és megmenti Buckot, miközben Hal a többi szánhúzó kutyát arra kényszeríti, hogy átkeljenek a tavon. Thornton gondozása alatt Buck felépül. Később egy kocsmában Thorntont megtámadja Hal, aki elárulja, hogy a kutyáknak sikerült elmenekülniük, és így neki nem maradt semmije. A jelenet tanújaként Buck megtámadja Halt, akit ezt követően kidobnak.

Buck és Thornton ezután a Yukon térképén túlra utazik,[3] ahol szabadon és zavartalanul élhetnek a vadonban. Egy nyílt völgyben egy elhagyatott kunyhóra bukkannak, és letelepednek. Közben Hal könyörtelenül vadászik rájuk, mert azt hiszi, hogy Thornton aranyat rejteget.

A nyílt vadonban Thornton és Buck napi tevékenységeik, elsősorban a halászat és az aranymosás során kötődnek egymáshoz. Az együtt töltött idő alatt Buck vonzódni kezd egy nőstény fehér farkashoz, ami időnként megjelenik a közelükben. A Thornton és a fehér farkas között ide-oda ingadozó Buckban ellentmondásba kerül a Thorntonnal való háziasított élete és a farkasfalkában várható pozíciója, amelyhez a nőstény tartozik. Egy kis együtt töltött idő után Thornton úgy véli, hogy itt az ideje hazatérni. Thornton, aki kezdettől fogva nem akart aranyat gyűjteni, visszadobja az egészet a folyóba, és közli Buckkal, hogy reggel elmegy, és hogy jöjjön el búcsúzni. Buck elindul az erdőbe, és a fehér farkas mellett alszik, láthatóan nyugtalan állapotban.

Hal ezt követően megtalálja és lelövi Thorntont. Buck visszatér és megöli Halt, belökve őt a kunyhóba, amely kigyulladt. Thornton azt akarja, hogy Buck éljen önmagáért, és halálakor megöleli, megnyugtatva őt utolsó szavaival: „Minden rendben, fiú. Hazaértél.”

Másnap reggel Buck visszatér a hegyekbe, és egy magaslatról lenéz a kiégett kunyhóra. A film végén Buckot a vadonban látjuk, amint a fehér farkassal együtt vannak, utódok veszik körül, és falkavezérré válik, elfogadva a vadon hívását.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4]
John Thornton Harrison Ford Csernák János
Hal Dan Stevens Simon Kornél
Mercedes Karen Gillan Nemes Takách Kata
Perrault Omar Sy Debreczeny Csaba
Miller bíró Bradley Whitford Tarján Péter
Charles Colin Woodell Szatory Dávid
Dawson Scott MacDonald TBA
Françoise Cara Gee Szilágyi Csenge
Katie Miller Jean Louisa Kelly Gyöngy Zsuzsa
Prédikáló nő Ellen Buckley
Edenshaw Michael Horse Benkő Péter
Piros pulóveres Micah Fitzgerald Kaszás Gergő
James Adam Fergus Szabó Máté
Postásnő Stephanie Czajkowski Ligeti Kovács Judit
Kutyakereskedő Brad Greenquist Csuha Lajos
Abigail Jamie Bock Mórocz Adrienn
Rakodómunkás Terry Notary Haagen Imre
Másik rakodómunkás Paul Mabon Suhajda Dániel
Jeges 1. Tom Crisp
Lovasrendőr Wes Brown Harcsik Róbert
Postás Lon Gowan
Pörköltárus Craig Reed Kajtár Róbert
Tinédzser a tornácon Preston Bailey Fáncsik Roland
Kocsis Monty Stuart Papucsek Vilmos
Jeges 2. Aviel Ayoung Hám Bertalan
Zöldséges Larry Cedar Katona Zoltán
Újságosfiú Mac Jarman Kretz Boldizsár

A film készítése[szerkesztés]

2017 októberében bejelentették, hogy a 20th Century Fox elkészíti Jack London 1903-as, A vadon szava című regényének filmes adaptációját. A filmet Chris Sanders rendezte, a forgatókönyvet Michael Green írta.[5]

2018 júliusában Harrison Fordot és Dan Stevenst választották ki a film főszereplőinek. Ford John Thorntont játssza.[6][7] 2018 augusztusában Colin Woodell is csatlakozott a szereplőkhöz,[8] majd szeptemberben Omar Sy és Karen Gillan,[9][10] októberben Bradley Whitford,[11] novemberben pedig Cara Gee.[12] A film fő forgatása 2018. szeptember végén kezdődött Los Angelesben.

2019 januárjában jelentették be, hogy John Powell lesz a film zeneszerzője. Powell korábban már dolgozott Sandersszel, még 2010-ben az Így neveld a sárkányodat című mesén.[13]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet eredetileg 2019. december 25-én mutatták volna be, de 2020. február 21-re tolták el, miután a Disney megszerezte a Foxot, előkészítve a Star Wars: Skywalker kora és a Kémesítve megjelenését.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Film releases. Variety Insight . Variety Media. (Hozzáférés: 2018. november 8.)
  2. (2018. november 1.) „Film and Television Tax Credit Program Program 2.0”, 20. o, Kiadó: California Film Commission. [2019. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 19.)  
  3. „A Yukon térképén túlra utazik”: az a terület akkoriban még nem volt feltérképezve.
  4. A vadon hívó szava (The Call of the Wild) - a magyar hangok. DVDNews (2020. február 18.) (Hozzáférés: 2020. február 18.)
  5. 'Gambit' Starring Channing Tatum Will Open Valentine's Day 2019”, Deadline, 2017. október 12. (Hozzáférés: 2018. július 17.) 
  6. Harrison Ford Eyes 'Call of the Wild' (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. július 16. (Hozzáférés: 2018. július 17.) 
  7. Dan Stevens Joins Harrison Ford in 'Call of the Wild' (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. július 24. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.) 
  8. Harrison Ford's 'Call of the Wild' Adds Colin Woodell (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. augusztus 30. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.) 
  9. Harrison Ford's 'Call of the Wild' Casts Omar Sy (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. szeptember 13. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.) 
  10. Karen Gillan Joins "Call Of The Wild" Movie At Fox”, Deadline, 2018. szeptember 26. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.) 
  11. Bradley Whitford Returns To ‘Handmaid’s Tale’ As Series Regular, Books 2 Movies, 2018. október 5.
  12. 'Expanse' Actress Cara Gee Joins 'Call of the Wild' at Fox. The Hollywood Reporter, 2018. november 7. (Hozzáférés: 2019. március 11.)
  13. John Powell to Score Chris Sanders' 'Call of the Wild' | Film Music Reporter (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 11.)
  14. D'Alessandro, Anthony: Disney-Fox Updates Release Schedule: Sets Three Untitled 'Star Wars' Movies, 'New Mutants' Heads To 2020, 'Ad Astra' To Open Fall & More. Deadline Hollywood , 2019. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Call of the Wild (2020 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]