A sípoló macskakő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sípoló macskakő
1972-es magyar film
RendezőGazdag Gyula
ForgatókönyvíróGazdag Gyula
ZeneIllés Lajos
OperatőrAndor Tamás
VágóGazdag Gyula
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Bemutató1972
Korhatár12 III. kategória (NFT/22983/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

A sípoló macskakő egy 1971-ben leforgatott magyar filmszatíra. A kissé furcsa cím közvetlenül egy kockakő formájú játékszerre utal, amely éppúgy sípol, mint egyes, kisgyerekek körében kedvelt játékszerek (pl. gumikacsa), és amely fel is bukkan a film néhány jelenetében. Átvitt értelmében azonban a sípolással kifejezett tiltakozás által utal arra a tiltakozásra, illetve arra az ellentétre is, ami meghatározza a film záró jeleneteinek tematikáját.

A film a rendezőjének, az akkor mindössze 24 éves Gazdag Gyulának az első filmje volt, és rendszerkritikus hangvétele miatt az elkészülte után betiltották, de 1972-ben mégis bemutatták. A premiert követően Gazdag elsőfilmesként elnyerte a Kritikusok díját.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sok száz fővárosi kamasz érkezik egy vidéki nyári munkatáborba, Gecsőpusztára, a diákok rövid időn belül berendezkednek, megszervezik a tábor belső rendszerét és megtörténik a vezetők, felelősök megválasztása is. Hamarosan kiderül azonban, hogy egyvalami igencsak hiányzik: az elvégzendő munka, különféle közbejött okok miatt. A táborban jelenlévő felügyelő tanárok ezt elvből nem akarják a táborozók tudomására hozni, de hogy megmaradjon a tábor rendje, valamiféle mechanikus, érdemi tartalom nélküli rendszer értelmetlen célkitűzéseit erőltetik rájuk. Egy helybéli parasztember toboroz közülük három fiatalt háztáji kukoricása megkapálására, mivel neki a „közösben” kellett robotolnia. A fiúkat a táborvezető másnap hazaküldi a „szocialista társadalom közösségformáló erejének megsértése” címén. Miután a diákok is rájönnek, miről van szó, megindul a belső rend felbomlása, majd dacos szembenállás alakul ki tanárok és diákok között.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Közreműködők[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

Egyebek[szerkesztés]

  • A film egyik emblematikus dala, a Három darab citromt veszek felhangzik a Moszkva tér című filmben is mint a ballagó negyedikes gimnazisták szerenádozási dala.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]