A nevem Dolemite

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nevem Dolemite
(Dolemite Is My Name)
2019-es amerikai film
RendezőCraig Brewer
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneScott Bomar
OperatőrEric Steelberg
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc[1]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2019. október 4.
További információk
SablonWikidataSegítség

A nevem Dolemite (eredeti cím: Dolemite Is My Name) 2019-ben bemutatott amerikai életrajzi-vígjáték, melyet Scott Alexander és Larry Karaszewski forgatókönyvéből Craig Brewer. A főbb szerepekben Eddie Murphy, Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson, Tituss Burgess, Da’Vine Joy Randolph és Wesley Snipes látható.

Világpremierje 2019. szeptember 7-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Korlátozott kiadásban, 2019. október 4-én jelent meg a mozikban, mielőtt a Netflix digitálisan is bemutatta volna 2019. október 25-én.

A szerepet eredetileg Murphy 2017-ben elhunyt bátyja, Charlie Murphy játszotta volna. Ez Eddie Murphy első R-besorolású filmje az 1999-es Életfogytig című filmje óta.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A film Rudy Ray Moore afroamerikai humorista és előadóművész életét mutatja be, aki szegénysorból küzdötte fel magát az egyik első olyan sikeres humoristává, aki az afroamerikai társadalom nyelvén azok valós élethelyzetére reflektált, miután a szórakoztatóiparban a hatvanas-hetvenes években is jelenlévő szegregáció miatt ez a társadalmi réteg nem kapott igazán nekik szóló programokat. Moore már gyerekkorában elhatározza, hogy humorista előadóművesz lesz, de a társadalmi helyzete miatt a nagyobb sikerek sokáig elkerülik, élete nagy részében alkalmi munkákból kénytelen megélni. Mikor egy Los Angelesi lemezboltban dolgozik, figyel fel egy hajléktalan ismerőse hihetetlen történeteire, aki állandóan egy általa kitalált nagymenő striciről, Dolemite-ról mesél. Moore-nak annyira megtetszik a karakter, hogy a fiktív, nagymenő, minden fehért megleckéztető Dolemite-é átlényegülve ad elő fergeteges paródiákat, aki kendőzetlen nyelvezettel mondja meg a véleményét. A műsorait lemezekre is veszi, amik mind Moore magánkiadásában jelennek meg, mert a legtöbb kiadó elutasítja a trágár-harsány-fekete figurát. Ennek ellenére Moore a hetvenes évekre megtalálja az afroamerikai közönségét, akik végre kapnak egy nekik szóló szórakoztató, piperkőc hőst, emiatt Moore Dolemite-ként hatalmas sikert arat a körükben, később filmet is forgat Dolemite-ról, ami tovább emeli a népszerűségét. A versbe szedett trágárkodásai miatt pedig utólag sokan a rap úttörőjének is tartották.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3]
Rudy Ray Moore Eddie Murphy Dörner György
Lady Reed Da'Vine Joy Randolph Kocsis Mariann
Jerry Jones Keegan-Michael Key Zöld Csaba
Jimmy Lynch Mike Epps Csík Csaba Krisztián
D'Urville Martin Wesley Snipes Pál András
Bobby Vale Chris Rock Előd Álmos
Roj Snoop Dogg Kálid Artúr
Lawrence Woolner Bob Odenkirk Kassai Károly
Theodore Toney Tituss Burgess Elek Ferenc
Joseph Bihari Aleksandar Filimonovic Ágoston Péter
Demond Barry Shabaka Henley Bácskai János
Lester Bihari Michael Peter Bolus Jakab Csaba

A film készítése[szerkesztés]

Eddie Murphy előadása, mint Rudy Ray Moore, kritikai elismerést kapott és sikeres visszatérőnek nevezték.

Murphy kijelentette, hogy Rudy Ray Moore életrajzi filmje már régóta álomprojekt volt számára. Murphy 2003-ban találkozott Scott Alexander és Larry Karaszewski forgatókönyvírókkal, és elkezdték kidolgozni a projektet. Murphynek a két író találkozót szervezett Moore-ral, aki elmesélte neki az élettörténetét (Moore 2008-ban hunyt el).[4] A film elkészítésének korai kísérletei azonban soha nem valósultak meg.

2018. június 7-én bejelentették, hogy Craig Brewer rendezi a Netflix gyártásában és forgalmazásában készült A nevem Dolemite című filmet, Scott Alexander és Larry Karaszewski lettek a forgatókönyvírók. Eddie Murphy-t választották Moore szerepére.[5][6] Ugyanebben a hónapban bejelentették a többi főszereplőt is.[7][8][9][10] 2018 júliusában Chris Rock és Ron Cephas Jones is csatlakoztak a stábhoz.[11][12] A film fő forgatása 2018. június 12-én kezdődött.[13]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, dicsérve Murphy visszatérő előadását, valamint a forgatókönyvet, a jelmezeket és a humort. A Metacritic oldalán a film értékelése 76% a 100-ból, ami 38 véleményen alapul.[14] A Rotten Tomatoeson a Nevem Dolemite 97%-os minősítést kapott, 187 értékelés alapján.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dolemite Is My Name (15). British Board of Film Classification . (Hozzáférés: 2019. október 25.)
  2. Holmes, Adam: Why Netflix’s Dolemite Is My Name Is Dedicated To Eddie Murphy’s Brother. CinemaBlend , 2019. október 25. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
  3. A nevem Dolemite – magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. november 28.)
  4. ‘Dolemite Is My Name’ Writers Broke Their ‘Cardinal Rule’ for Eddie Murphy: ‘This Script Is Only for Eddie’ (angol nyelven). The Wrap , 2019. szeptember 26. (Hozzáférés: 2019. október 31.)
  5. Eddie Murphy to Star as Rudy Ray Moore for Netflix (angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2018. június 7. (Hozzáférés: 2018. június 7.)
  6. Film News Roundup: Eddie Murphy to Star in Biopic ‘Dolemite Is My Name’ for Netflix, 2018. június 8.
  7. Wesley Snipes Joins Eddie Murphy in Netflix's 'Dolemite Is My Name!' (Exclusive). The Hollywood Reporter
  8. T.I. in Talks to Join Eddie Murphy in Netflix's 'Dolemite Is My Name!' (Exclusive). The Hollywood Reporter
  9. Keegan-Michael Key Joins Eddie Murphy in 'Dolemite Is My Name!' (Exclusive). The Hollywood Reporter
  10. Stuparusic, Jelena. „ZVEZDA "UBICA MOG OCA" U HOLIVUDU: Filimonović u filmu s Marfijem i Snajpsom!”, 2018. augusztus 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.) (szerb nyelvű) 
  11. Eddie Murphy dons retro blue suit while filming in 1970s flick. Mail Online , 2018. július 17.
  12. 'This Is Us' Star Ron Cephas Jones Joins Eddie Murphy in 'Dolemite' (Exclusive). The Hollywood Reporter
  13. Eddie Murphy to Star as Rudy Ray Moore for Netflix (angol nyelven). Deadline , 2018. június 7. (Hozzáférés: 2018. június 7.)
  14. Dolemite Is My Name. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. november 28.)
  15. A nevem Dolemite. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. november 28.)

További információk[szerkesztés]