Bob Odenkirk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bob Odenkirk
Született1962. október 22. (61 éves)[1][2]
Berwyn
Állampolgárságaamerikai
HázastársaNaomi Odenkirk
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
Iskolái
  • Southern Illinois University Carbondale
  • Naperville North High School
  • Marquette University
  • College of DuPage
  • Ithaca College
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1987–
Híres szerepeiSaul Goodman
Díjai
Emmy-díjak
Legjobb forgatókönyv (varieté vagy zenés műsor)
Saturday Night Live (1989)
The Ben Stiller Show (1993)

A Wikimédia Commons tartalmaz Bob Odenkirk témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert John "Bob" Odenkirk (Berwyn, Illinois, 1962. október 22. –) kétszeres Emmy-díjas amerikai színész, komikus, forgatókönyvíró, rendező és producer.

Legismertebb alakítása Saul Goodman az AMC Breaking Bad – Totál szívás című bűnügyi drámasorozatában, továbbá annak Better Call Saul című spin-offjában. Utóbbival öt alkalommal jelölték Golden Globe-díjra legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) kategóriában, emellett hat Primetime Emmy-jelölést is szerzett. Az ő nevéhez fűződik a HBO Mr. Show with Bob and David című szkeccssorozata is, melyet barátjával, David Cross humoristával közösen alkotóként és szereplőként is jegyez.

Az 1980-as és 1990-es évek folyamán Odenkirk forgatókönyvíróként dolgozott a Saturday Night Live és a The Ben Stiller Show című műsorokban, munkásságáért két Primetime Emmy-díjat kapott. Szintén írt a Late Night with Conan O'Brien és a Get a Life programok részére, valamint visszatérő szerepben tűnt fel a The Larry Sanders Showban. A 2000-es években fedezte fel a Tim & Eric humoristapárost, producerként közreműködött a Tom Goes to the Mayor és a Tim and Eric Awesome Show, Great Job! című sorozataikban. Ugyanebben az évtizedben megrendezett három filmet: Melvin Goes to Dinner (2003), Gyerünk a börtönbe! (2006), A gyerekesek (2007). 2015-ben Crosszal és a Mr. Show egykori szereplőivel együtt elkészítették a W/ Bob & David című sorozatot a Netflix számára. A 2017-es Girlfriend's Day című Netflix-filmet íróként, producerként és színészként is jegyzi.

A Breaking Bad és a Better Call Saul sikerét követően szerepeket kapott a Nebraska (2013), A Pentagon titkai (2017) és A Hihetetlen család 2. (2018) című filmekben, illetve a Fargo című televíziós sorozatban. 2021-ben a Senki című akcióthriller főszerepében tűnt fel.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Odenkirk az Illinois állambeli Berwinben született, majd Naperville-ben nőtt fel. Egy hétgyermekes családban volt másodszülött. Apja, Walter Henry Odenkirk a nyomdaiparban dolgozott, anyja Barbara Mary Baier volt.[3] Mindkét család ágáról német és ír katolikusok leszármazottja.[4] Apja alkoholizmusa miatt szülei elváltak, Bobot ez motiválta arra egész életében, hogy antialkoholista legyen. Megvetette apját azért, amilyen,[5] és gyűlölte Naperville-t is, mert Isten háta mögötti helynek tartotta.[6] Apja 1986-ban meghalt csontrák következtében.[7]. Öccse, Bill humoreszkeket írt.[8]

Tizenhat éves korában otthagyta a középiskolát, mert már nem volt tanköteles, és megszerzett elég kreditet ahhoz, hogy főiskolára mehessen.[9] Először a helyi DuPage Főiskolára jelentkezett,[10] majd a wisconsini Marquette Egyetemre került át egy évet követően, végül a Southern Illinois Egyetemen tanult. Ezekben az években kezdte komikusi pályafutását, az egyetemi WIDB rádióadió műsorvezetőjeként, ahol éjféltől hajnali 4 óráig vezette a The Prime Time Special című humoros műsort. Mikor már csak három kreditje hiányzott volna a diplomához, Chicagóba költözött, és egy helyi főiskolán tette azt le[11] - de akkoriban már inkább az improvizációs komédia érdekelte. Jelentkezett a The Players Workshop nevű impro-humoriskolába, ahol megismerte azt a Robert Smigelt, akivel hosszú munkakapcsolat kötötte össze a jövőben. Fellépett az Improv Olympic társulatnál is, itt ismerkedett össze Chris Farleyval és Tim Meadows-szal.

Gyerekkora óta imádta a Monty Python Repülő Cirkuszát, annak sajátos humora és előadásmódja miatt.[12]

Saturday Night Live és Mr. Show[szerkesztés]

1987 és 1991 között a Saturday Night Live írójaként dolgozott Robert Smigel és Conan O'Brien oldalán,[13] 1988-ban ők hárman felléptek Chicagóban a Happy Happy Good Show című műsorral, 1989-ben pedig egyedül a Show-Acting Guy című produkcióval. 1990-ben a Second City Theater-ben lépett fel, és ekkor írta meg Matt Foley, a hiperaktív motivációs tréner figuráját, amit később Chris Farley vitt sikerre a SNL-ban.[12]

Ő maga csak kisebb szerepekben volt látható a műsorban, mint például az 1990-es Bad Idea Jeans reklámparódiában[14]. Utolsó évében Adam Sandler, Chris Rock, Chris Farley és David Spade mellett dolgozott, de az évad végén mégis kilépett, hogy más területeken is kipróbálja magát, mint előadóművész[13]. Los Angelesbe költözött, ahol a Get a Life című vígjátéksorozat írója lett, melynek Chris Elliott volt a főszereplője[15], majd később a The Dennis Miller Show-n dolgozott[16].

Barátság fűzte Ben Stillerhez, akivel a SNL idején egy irodán osztoztak, így a kérésére szívesen vállalt szerepet az induló The Ben Stiller Show-ban. Mind író, mind színész volt, és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a műsor Emmy-díjat nyert. Sajnos a műsort elkaszálták, már a díj megnyerésekor[17]. Ezután 1993-1994-ben a Late Night With Conan O'Brien írója lett[18], emellett megismerkedett David Cross-szal. 1993-ban visszatérő szereplője lett a The Larry Sanders Show-nak, amiben egészen 1998-ig játszott. Filmekben is szerepelt, de egészen kis szerepekben: a Wayne világa 2, A kábelbarát, és hasonló produkciókban bukkant fel. Próbálkozott a stand-uppal is, de hamar abbahagyta, miután megelégelte, hogy ugyanazt a viccet újra el kell sütnie[19].

Helyette inkább megcsinálta Cross-szal a Mr. Show with Bob and David című műsort az HBO-nak, ami négy évadon át tartott. Számos humorista, aki ekkor még a pályája elején tartott, kapott benne szerepet, mint például Sarah Silverman, Paul F. Tompkins, Jack Black, Tom Kenny, Mary Lynn Rajskub, Brian Posehn és Scott Aukerman. A műsort imádta a kritika és számos díjra jelölték, mégis elmaradt a nagy áttörés, főként azért, mert kábeles csatornán ment, így szélesebb közönséghez nem juthatott el. Miután befejeződött a műsor, Odenkirk és Cross megírták a "Fuss, Ronnie, fuss" című filmet, ami a Mr. Show egyik első évados jelenetéből készült. A flmet azonban a producerek kicsavarták a kezükből, egy sor dolgot megváltoztatva benne, így egyikük se volt elégedett a végeredménnyel.

A Mr. Show után[szerkesztés]

Odenkirk számtalan filmben és tévésorozatban felbukkant. Megpróbálkozott saját sorozatok gyártásával, ám sem a The Big Wide World of Carl Laemke, sem a David's Situation nem jutott túl a pilot epizódon[20]. 2003-ban megrendezte a "Melvin Goes to Dinner" című vígjátékot, amiben az egyik szerepet is ő alakította. A film sikeres lett, a South by Southwest filmfesztivál közönségdíját is elnyerte.

2004-ben egy paksaméta részeként kapta meg Tim Heidecker és Eric Wareheim írásait, áttanulmányozásra. Tetszett neki mindkét alkotó egyedi stílusa, összehozta őket, és segített nekik a "Tom Goes to the Mayor" című, félig animációs sorozat bemutatásában az Adult Swim csatornán. Később szerepelt a páros "Tim and Eric Awesome Show, Great Job!" című produkciójában. Kisebb vígjátéksorozatokban kapott epizód- vagy visszatérő szerepet, mint a "Szeretünk, Raymond", a "Dr. Katz: Professional Therapist", a "Félig üres", "Az ítélet: család", "Nancy ül a fűben", és az "Így jártam anyátokkal".[21]

Jelentkezett "A hivatal" című sorozatban Michael Scott szerepére, de azt végül Steve Carrell kapta meg[22]. Az utolsó évadban aztán egyfajta gegként eljátszhatott egy philadelphiai menedzsert az egyik epizódban, aki nagyon emlékeztet Michael Scott-ra[23]. 2006-ban megrendezte és szerepelt a "Gyerünk a börtönbe" című filmben, ami túlnyomórészt negatív kritikákat kapott[24]. A következő évben megrendezte "A gyerekesek" című filmet, de az még rosszabb kritikákat kapott[25].

Breaking Bad[szerkesztés]

2009-ben a második évad során csatlakozott a "Breaking Bad - Totál szívás" című sorozat stábjához, mint Saul Goodman, a korrupt ügyvéd. A szerepet annak köszönhette, hogy a sorozat alkotói nagy rajongói voltak a Mr. Show-nak. Eredetileg csak három epizódban szerepelt volna mellékszerepben, de alakítása annyira meggyőző volt, hogy hamarosan főszereplővé lépett elő[26].

Ez idő alatt elkészítette az Adult Swim számára a "Let's Do This!" című sorozat pilot epizódját - a 2011-ben az internetre is felkerült első részt nem követte újabb[27]. 2012-ben vendégszerepelt a "The Birthday Boys" című komédiaműsorban, melynek producere és alkalmanként rendezője is volt[28]. 2014-ben a Fargo első évadában volt látható Bill Oswalt rendőrfőnök szerepében, ugyanebben az évben a "Tim & Eric's Bedtime Stories" című horrorkomédia-sorozat egyik részében bukkant fel[29].

Miután befejeződött a Breaking Bad, Odenkirk a filmvásznon is nagyobb szerepeket kezdett el kapni: játszott "A hihetetlen család 2"-ben, a "Kisasszonyok"-ban, "A Pentagon titkai"-ban, "A katasztrófaművész"-ben, és "Az élet habzsolva jó"-ban - utóbbiért díjat is nyert a 2013-as Sundance Filmfesztiválon[30]. A "Nebraska" című filmben való alakításáért a 2013-as cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díjára jelölték[31].

Better Call Saul és filmes munkái[szerkesztés]

2015-ben 4+1 epizód erejéig újjáélesztették a Mr. Show-t, ezúttal a Netflixen, "W/ Bob & David" címen. Odenkirk és Cross írták és voltak a producerei, továbbá játszottak is az epizódokban[32]. Ekkor azonban Odenkirk már a Breaking Bad előzményeként szolgáló Better Call Saul sorozat főszereplője volt, amelyben Saul Goodman karakterének kialakulását mutatták be. Ennek a sorozatnak a főszerepén kívül a producere is volt, és 2015-2022 között vetítették[33].

Közben elkészítette a Netflix számára a "Girlfriend's Day" című filmet 2017-ben, amit részben ő írt, és az egyik főszerepet is ő játszotta, ezzel egy másfél évtizede tervezett projektet megvalósítva[34]. 2020-ban megalapította saját produkciós cégét, a Cal-Gold Pictures-t[35]. 2021-ben új területen próbálta ki magát: a "Senki" című film főszereplőjeként ezúttal akciófilmben szerepelt, melyet jól fogadott a közönség és a kritika is[36].

2022. április 18-án csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán, közvetlenül Bryan Cranston csillaga mellett[37].

2023-ban főszerepet kapott az AMC által készített "Lucky Hank" című sorozatban[38].

Magánélete[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a szintén komikus Janeane Garofalóval randevúzott[39]. 1997-ben feleségül vette Naomi Yomtovot, két gyermekük született[40].

Odenkirk színvakságban szenved, így rendszerint az öltöztetőire bízza, hogy milyen ruhákat vegyen fel a szerepeihez[41].

2019-ben egykori iskolája, a Southern Illinois Egyetem, tiszteletbeli doktorává avatta[42].

2021. július 27-én beszállították az egyik albuquerque-i kórházba, miután a Better Call Saul forgatása közben szívrohamot kapott[43]. Három nappal közleményt adott ki arról, hogy hamarosan visszatér, amire végül szeptemberben került sor[44]. Később aztán felfedte, hogy még 2018-ban diagnosztizálták érelmeszesedéssel, aminek következménye lett ez a szívroham. Az is kiderült, hogy a valóságban sokkal súlyosabb volt a helyzet, mint az eredetileg sejteni lehetett: leállt ugyanis a szíve, és szívmasszázsra, valamint defibrillátor alkalmazására is szükség volt. Műtétre is sor került, ennek során két sztentet ültettek be a szívartériákba[45][46].

A PBS televíziócsatorna "Finding Your Roots" című műsorában megtudta, hogy a leszármazottja Frigyes Károly Schleswig-Holstein-Sonderburg-Plön-i gróf egyik törvénytelen gyerekének, így III. Károly brit király tizenegyedik unokatestvére[47].

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer
Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör
Rendező Író Producer
2002 Fuss, Ronnie, fuss! Run Ronnie Run! Nem Igen Nem
2003 Melvin Goes to Dinner Igen Nem Koproducer
2006 Gyerünk a börtönbe! Let's Go to Prison Igen Nem Nem
2007 gyerekesek, AA gyerekesek The Brothers Solomon Igen Nem Nem
2013 Movie 43: Botrányfilm Movie 43 Igen[48] Igen[48] Nem
2017 Girlfriend's Day Nem Igen Igen
Filmszínész
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[49]
1993 Wayne világa 2. Wayne's World 2 férfi a koncerten Boros Zoltán
1994 Tiszta őrület Clean Slate rendőr
1996 Vonzások és állatságok The Truth About Cats & Dogs férfi a könyvesboltban
kábelbarát, AA kábelbarát The Cable Guy Steven testvére
Guffmanre várva Waiting for Guffman csuklyás férfi
1997 Hacks cellatárs
1999 Can't Stop Dancing Simpson
2000 The Independent Figure
2001 Dr. Dolittle 2. Dr. Dolittle 2 több állat hangja
Talpig majom Monkeybone patológiai sebész
2002 Fuss, Ronnie, fuss! Run Ronnie Run! Terry Twillstein / egyéb szereplők Weil Róbert
2003 Melvin Goes to Dinner Keith
2005 My Big Fat Independent Movie Steve
Sarah Silverman: Jesus Is Magic menedzser
Cake Boy Darnell Hawk
2006 Danny Roane: First Time Director Pete Kesselmen
Sokk a jóból Relative Strangers Mitch Clayton Láng Balázs
Gyerünk a börtönbe! Let's Go to Prison Duane Beratin Gábor
2007 gyerekesek, AA gyerekesek The Brothers Solomon Jim Treacher Gyurity István
Super High Me Bob
2009 Végjáték Operation: Endgame császár Juhász György
2010 Blood Into Wine francia borász
2011 Son of Morning Fred Charles
Szédületes éjszaka Take Me Home Tonight Mike nem szólal meg
2012 Tim and Eric's Billion Dollar Movie Schlaaang bemondó
The Giant Mechanical Man Mark
2013 Ass Backwards Pageant MC
Dealin' with Idiots Jimbo edző
élet habzsolva jó, AzAz élet habzsolva jó The Spectacular Now Dan
Movie 43: Botrányfilm Movie 43 P.I.
Nebraska Nebraska Ross Grant Laklóth Aladár
2014 Boulevard Winston
2015 I Am Chris Farley (dokumentumfilm) önmaga
Hell and Back Az ördög (hangja)
Freaks of Nature Shooter Parker
2017 Girlfriend's Day Ray
katasztrófaművész, AA katasztrófaművész The Disaster Artist Stanislavski tanár
Pentagon titkai, AA Pentagon titkai The Post Ben Bagdikian Juhász György
2018 Hihetetlen család 2., AA Hihetetlen család 2. Incredibles 2 Winston Deavor (hangja) Lux Ádám
2019 Csekély esély Long Shot Chambers elnök Galbenisz Tomasz
Kisasszonyok Little Women Mr. March Rosta Sándor
2021 Senki Nobody Hutch Mansell Mihályfi Balázs
Gyilkos Halloween Halloween Kills Bob Simms
2022 Kifordult életek Life Upside Down Jonathan Wigglesworth
The People's Joker Bob
The Room Returns Johnny

Televízió[szerkesztés]

Alkotó
Év Cím Feladatkör Megjegyzések
Megalkotó Rendező Író Vezető
producer
1987–1995 Saturday Night Live Nem Nem Igen Nem 132 epizód
1991–1992 Get a Life Nem Nem Igen Nem 12 epizód
1992 The Dennis Miller Show Nem Nem Igen Nem 5 epizód
1992–1995 The Ben Stiller Show Nem Nem Igen Nem 12 epizód
1993–1994 Late Night with Conan O'Brien Nem Nem Igen Nem 226 epizód
1995–1998 Mr. Show with Bob and David Igen Nem Igen Igen
1996 The Dana Carvey Show Nem Nem Igen Nem 3 epizód
1997–2000 Tenacious D Igen Nem Igen Igen
2000 The Near Future Igen Igen Igen Igen próbaepizód
2002 Next! Igen Nem Igen Igen próbaepizód
2003 Highway to Oblivion Nem Igen Nem Nem próbaepizód
The Big Wide World of Carl Laemke Igen Nem Igen Igen próbaepizód
2004–2006 Tom Goes to the Mayor Nem Nem Igen Igen
2007 Derek & Simon Igen Igen Igen Igen
2007–2010 Tim and Eric Awesome Show, Great Job! Nem Nem Nem Nem kreatív tanácsadó
2008 David's Situation Igen Igen Igen Igen próbaepizód
2010 Check It Out! with Dr. Steve Brule Nem Nem Nem Nem kreatív tanácsadó
2011 Let's Do This! Igen Igen Igen Igen próbaepizód
2013–2014 The Birthday Boys Nem Igen Igen Igen
2015–2022 Better Call Saul Nem Nem Nem Nem producer
2015 W/ Bob & David Igen Nem Igen Igen
2019– Hiány (Undone) Nem Nem Nem Nem producer
Színész
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1987–1995 Saturday Night Live több szerep
1992–1995 The Ben Stiller Show több szerep
1993 The Jackie Thomas Show Elmer 1 epizód
Roseanne Roseanne Jim 1 epizód
1993–1998 The Larry Sanders Show Steve Grant 11 epizód
1994 Tom David 1 epizód
1995–1998 Mr. Show with Bob and David több szerep
1996 Dr. Katz, Professional Therapist Bob (hangja) 1 epizód
Seinfeld Seinfeld Ben 1 epizód
1997 Space Ghost Coast to Coast önmaga 1 epizód
1997–1998 NewsRadio Dr. Smith / Bob 2 epizód
1997–2001 Szeretünk, Raymond Everybody Loves Raymond Scott Preman 2 epizód
1999 Divatalnokok Just Shoot Me! Barry 1 epizód
Űrbalekok 3rd Rock from the Sun Gary Parkinson 1 epizód
2000 Félig üres Curb Your Enthusiasm Gil
2001 Ed Ed Richie Porter tiszteletes 1 epizód
The Andy Dick Show Chuck Charles 1 epizód
2002 Next! több szerep próbaepizód
2003 Less than Perfect Colin Hunter 1 epizód
Futurama Futurama Chaz (hangja) 1 epizód
The Big Wide World of Carl Laemke Carl Laemke próbaepizód
Slice o' Life ismeretlen szerep próbaepizód
ítélet: család, AzAz ítélet: család Arrested Development Dr. Phil Gunty 1 epizód
2004 Joey Joey Brian Michael David Scott 1 epizód
Aqua Teen Hunger Force Bean Wizard (hangja) 1 epizód
2004–2006 Tom Goes to the Mayor több szereplő hangja 21 epizód
2005 Crank Yankers Droopy (hangja) 1 epizód
2006 Freak Show több szereplő hangja 2 epizód
2007 The Sarah Silverman Program Mister Wadsworth 1 epizód
Derek & Simon Vance Hammersly 3 epizód
2007–2010 Tim and Eric Awesome Show, Great Job! több szerep 25 epizód
2008–2012 Így jártam anyátokkal How I Met Your Mother Arthur Hobbs 8 epizód
2008 Nancy ül a fűben Weeds Barry 1 epizód
Mike Birbiglia's Secret Public Journal Donnie különkiadás
2009 Egy kapcsolat szabályai Rules of Engagement Mike 1 epizód
Amerikai fater American Dad! több szereplő hangja 2 epizód
The Goode Family Brian Kennedy (hangja) 1 epizód
Glenn Martin DDS Vince a cirkusztulajdonos (hangja) 1 epizód
2009–2013 Breaking Bad – Totál szívás Breaking Bad Saul Goodman 36 epizód
2010 élet és Tim, AzAz élet és Tim The Life & Times of Tim több szereplő hangja 2 epizód
Törtetők Entourage Ken Austin 3 epizód
Team Spitz Kersey igazgató próbaepizód
Halálosan komolytalan Funny or Die Presents Scott & Behr 1 epizód
2011 Let's Do This! Cal próbaepizód
Jon Benjamin Has a Van Rocco Janson tiszteletes 1 epizód
2012 NTSF:SD:SUV:: Aaron Sampson 1 epizód
Bob burgerfalodája Bob's Burgers Chase (hangja) 1 epizód
liga, AA liga The League Miles Miller 1 epizód
2012–2016 Comedy Bang! Bang! több szereplő 6 epizód
2013 Office The Office Mark 1 epizód
Ghost Ghirls Frank van Stetten 1 epizód
Late Night with Jimmy Fallon Saul Goodman 1 epizód
2013–2014 The Birthday Boys több szerep 11 epizód
2013–2018 Tömény történelem Drunk History önmaga / Richard Nixon / The Guy / W.C. Minor 4 epizód
2014 Fargo Fargo Bill Oswalt rendőr 9 epizód
TripTank Hot Sauce dolgozó (hangja) 1 epizód
Tim & Eric's Bedtime Stories Dr. Stork 1 epizód
2015–2022 Better Call Saul Better Call Saul Jimmy McGill / Gene Takovic / Saul Goodman főszereplő
2015 W/ Bob & David több szerep 4 epizód
2017 Nobodies önmaga 1 epizód
2017–2021 No Activity Greg 5 epizód
2019–2022 Hiány Undone Jacob Winograd főszereplő, 16 epizód
2019 Simpson család, AA Simpson család The Simpsons maffia ügyvédje (hangja) 1 epizód
Kominsky-módszer, AA Kominsky-módszer The Kominsky Method Dr. Shenckman 1 epizód
2020 Corporate Black Dog (hangja) 1 epizód
2021 Anyák gyöngye Mom Hank 1 epizód
I Think You Should Leave with Tim Robinson férfi a vacsorán 1 epizód
2021–2022 Nagynéném, a partiarc Chicago Party Aunt Feather (hangja) 12 epizód
2023 Lucky Hank Lucky Hank William Henry Devereaux, Jr. főszereplő, 8 epizód
A mackó The Bear Lee bácsi 1 epizód

Könyvek[szerkesztés]

  • Hollywood Said No!: Orphaned Film Scripts, Bastard Scenes, and Abandoned Darlings from the Creators of Mr. Show (2013)
  • A Load of Hooey (2014)
  • Comedy Comedy Drama Drama (2022) - önéletrajzi kötet
  • Zilot & Other Important Rhymes (2023) - lányával, Erin Odenkirkkel közösen jegyzett mű, gyerekeknek szóló versekkel

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Év Jelölt mű Eredmény
Golden Globe-díj Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) 2016 Better Call Saul Jelölve
2017 Jelölve
2018 Jelölve
Primetime Emmy-díj Legjobb forgatókönyv (varieté-sorozat) 1989 Saturday Night Live Elnyerte
1990 Jelölve
1991 Jelölve
1993 The Ben Stiller Show Elnyerte
1998 Mr. Show with Bob and David Jelölve
Legjobb eredeti zene és dalszöveg Jelölve
Legjobb forgatókönyv (varieté-sorozat) 1999 Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) 2015 Better Call Saul Jelölve
Legjobb televíziós drámasorozat Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) 2016 Jelölve
Legjobb televíziós drámasorozat Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat) 2017 Jelölve
Legjobb televíziós drámasorozat Jelölve
Screen Actors Guild-díj Legjobb szereplőgárda (drámasorozat) 2012 Breaking Bad – Totál szívás Jelölve
2013 Jelölve
2014 Elnyerte
Legjobb színész (drámasorozat) 2016 Better Call Saul Jelölve
2018 Jelölve
Arany Málna díj Legrosszabb rendező 2014 Movie 43: Botrányfilm Elnyerte
Legrosszabb forgatókönyv Elnyerte
Legrosszabb filmes páros Jelölve

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bob Odenkirk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  2. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Bob Odenkirk On Filming His Final Scene As Saul Goodman” (hu-HU nyelven).  
  4. Nealon, Sarah: Better Call Saul's Bob Odenkirk on his debt to his Irish grandmothers (angol nyelven). Stuff, 2017. április 8. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  5. Better Call Saul's BOB ODENKIRK talks Breaking Bad, Chris Farley, and Mr. Show” (hu-HU nyelven).  
  6. Time Out Chicago | Chicago Events, Activities & Things To Do (amerikai angol nyelven). Time Out Chicago. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  7. Pfefferman, Naomi: Bob Odenkirk on ‘Nebraska’ and ‘Breaking Bad’ (amerikai angol nyelven). Jewish Journal, 2013. november 15. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  8. archive.ph. archive.ph. [2022. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  9. Bob Odenkirk on Disappearing from High School & Better Call Saul” (hu-HU nyelven).  
  10. https://twitter.com/collegedupage/status/674972313482235904 (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  11. Press, Associated: SIU gives honorary degree to actor Bob Odenkirk (angol nyelven). WREX. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  12. a b Sacks, Mike: How I Made It in Comedy: Bob Odenkirk (amerikai angol nyelven). Chicago Reader, 2009. július 2. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  13. a b SoundCloud - Hear the world’s sounds. web.archive.org, 2014. március 18. [2014. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  14. staff, T. H. R.: Bob Odenkirk Laments ‘SNL’ Stints: “I Was a Dick” to Lorne Michaels (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2015. március 3. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  15. Sandberg, Bryn: Bob Odenkirk on ‘Better Call Saul’: “It’s Total Drama” (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2014. október 27. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  16. ‘Better Call Saul’ Star Bob Odenkirk. Ten Things You Should Know - Yareah Magazine. web.archive.org, 2015. február 15. [2015. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  17. Modest Proposal » Bob Odenkirk Interview. web.archive.org, 2011. július 14. [2011. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  18. Bob Odenkirk: 7 classic comedy moments (brit angol nyelven). Digital Spy, 2015. február 8. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  19. Haring, Bruce: Bill Maher And Bob Odenkirk Talk About God And Comedy In HBO’s ‘Real Time’ Session (amerikai angol nyelven). Deadline, 2022. április 23. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  20. Facebook; Show more sharing: Four comics face reality (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 2003. március 14. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  21. Bob Odenkirk: 7 classic comedy moments (brit angol nyelven). Digital Spy, 2015. február 8. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  22. Carter, Bill. „One Last Cringe for ‘The Office’ Finale”, The New York Times, 2013. május 1. (Hozzáférés ideje: 2022. november 30.) (amerikai angol nyelvű) 
  23. The Office: “Moving On”. www.avclub.com. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  24. Let's Go to Prison” (angol nyelven).  
  25. The Brothers Solomon” (angol nyelven).  
  26. James, Emily St: Better Call Saul’s Vince Gilligan and Peter Gould on constructing the Breaking Bad spinoff (angol nyelven). Vox, 2015. február 3. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  27. Watch the First Episode of Bob Odenkirk’s New Adult Swim Series, Let’s Do This. web.archive.org, 2019. február 15. [2019. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  28. IFC’s New Sketch Comedy, ‘The Birthday Boys’ to Premiere Friday, October 18 - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org, 2013. augusztus 19. [2013. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  29. Archivált másolat. [2015. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  30. 2013 Sundance Film Festival Announces Feature Film Awards | Sundance Film Festival. web.archive.org, 2013. január 30. [2013. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  31. http://www.festival-cannes.fr/en/article/59652.html
  32. Bob Odenkirk & David Cross Are Reuniting For A Netflix Series (angol nyelven). HuffPost, 2015. április 2. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  33. Kreps, Daniel: 'Better Call Saul' Sets Premiere Date for Sixth and Final Season (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2022. február 10. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  34. How Bob Odenkirk Brought a Comic Sweetness to His New Noir Film 'Girlfriend's Day' (amerikai angol nyelven). Esquire, 2017. január 17. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  35. Kroll, Justin: Bob Odenkirk Launches Production Company, Signs First-Look Deal With Sony TV (amerikai angol nyelven). Variety, 2020. április 15. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  36. Rubin, Rebecca: Box Office: Bob Odenkirk’s ‘Nobody’ Debuts to No. 1 as ‘Godzilla vs. Kong’ Roars Overseas (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. március 28. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  37. Reports, Wire: ‘Better Call Saul' Star Bob Odenkirk Honored With Hollywood Walk of Fame Star (amerikai angol nyelven). NBC Los Angeles. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  38. White, Peter: Bob Odenkirk To Star In Series Adaptation Of ‘Straight Man’ In The Works At AMC From Aaron Zelman & Paul Lieberstein (amerikai angol nyelven). Deadline, 2022. április 6. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  39. Goldman, Andrew. „How Bob Odenkirk Got Nice”, Wall Street Journal, 2020. február 21. (Hozzáférés ideje: 2022. november 30.) (amerikai angol nyelvű) 
  40. https://web.archive.org/web/20150414233315/http://splash.suntimes.com/2013/09/15/breaking-bob-bob-odenkirks-sunday
  41. Fienberg, Daniel: Why Monday’s ‘Better Call Saul’ Opening Made Bob Odenkirk Say “Hooray!” (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 3. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  42. SIU gives honorary degree to actor Bob Odenkirk. Chicago Tribune. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  43. Actor Bob Odenkirk says he had a 'small heart attack' but will 'be ok' (angol nyelven). NBC News. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  44. Back in the makeup chair, Bob Odenkirk returns to work on 'Better Call Saul' (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 2021. szeptember 8. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  45. Evans, Greg: Bob Odenkirk Opens Up About Near-Fatal Heart Attack In Magazine Profile (amerikai angol nyelven). Deadline, 2022. február 9. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  46. Archive, View Author: Bob Odenkirk opens up about near-death 'heart incident' (amerikai angol nyelven), 2022. március 11. (Hozzáférés: 2022. november 30.)
  47. Breaking Bad actor Bob Odenkirk shocked to learn he is related to the King (angol nyelven). Sky News. (Hozzáférés: 2024. március 15.)
  48. a b nincs feltüntetve
  49. a b Bob Odenkirk - munkásság - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 25.)

További információk[szerkesztés]