A kis kávéház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kis kávéház
(Le Petit Café (film, 1919))
1919-es francia film

RendezőRaymond Bernard
Műfaj
ForgatókönyvíróRaymond Bernard
Tristan Bernard
Henri Diamant-Berger
FőszerepbenMax Linder
Gyártás
GyártóPathé-testvérek
Ország Franciaország
Játékidő55 perc
Forgalmazás
BemutatóFranciaország 1919. december 19.
Magyarország 1921
További információk
SablonWikidataSegítség

A kis kávéház (eredeti francia címe Le Petit Café) 1919-ben bemutatott francia némafilm, vígjáték, rendezte Raymond Bernard. A forgatókönyv Tristan Bernard, a film rendezőjének apja színműve alapján készült. Magyarországon a filmet 1921-ben mutatták be, a budapesti Apolló moziban április hó 20-án vetítették.

Cselekménye[szerkesztés]

Caspion márki, a szenvedélyes turista, örökbefogadta az árva Albert Loriflant, aki gyermekéveinek derült napjait a márki birtokán tölti el. Egy nap a márki túrázni indul és a fiút Bigredon intéző gondjaira bízza. Albert azonban megszökik, hogy a város forgatagában önálló keresethez jusson. Egy külvárosi kávémérésbe kerül, ahol Yvonne, a kávézó gyönyörű leánya szemei is csábítják.

A márki azonban útközben szerencsétlenül jár és végrendeletében Albertet nevezi meg másfél millió frank vagyona fő örökösének. Bigredon intéző értesül elsőnek Albert szerencséjéről, és mivel neki a márki csak csekély évjáradékot biztosított, ravasz tervet forral Albert ellen. Phillibert-tel, a kávéház tulajdonosával megállapodik, hogy Albertet kösse 20 éves szerződéssel a kávéházhoz. Albert megkapja a közjegyző értesítését, de túljár Bigredon eszén: megmarad az állásában, hogy majd a tulajdonos mondjon fel neki. Egy alkalommal véletlenül megsérti Yvonne-t, és a lány rá akarja bírni apját, hogy bocsássa el Albertet, aki azonban kijelenti, hogy akkor igényt tart a 300 ezer frank bánatpénzre. Végül eláll követelésétől, mert Yvonnal megtalálják az egymáshoz vezető utat, és boldog ölelkezésben eljegyzik egymást.

Szereplők[szerkesztés]

  • Max Linder – Albert Loriflan
  • Armand Bernard – Bouzin
  • Jean Joffre – Arsène Fiacre Philibert
  • Wanda Lyon – Yvonne
  • Flavienne Mérindol – Edwige, cigány
  • Halma – Bigredon
  • Major Heitner – cigány zenész
  • Andrée Barelly – Bérangère d'Aquitaine
  • Henri Debain – a merülő

Források[szerkesztés]