A dicső tizenegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dicső tizenegy
(Ocean’s 11)
1960-as amerikai film
RendezőLewis Milestone
ProducerLewis Milestone
AlapműGeorge Clayton Johnson
Jack Golden Russell
Műfaj
ForgatókönyvíróHarry Brown
Charles Lederer
FőszerepbenFrank Sinatra
Dean Martin
Sammy Davis Jr.
Peter Lawford
Joey Bishop
Angie Dickinson
ZeneNelson Riddle
OperatőrWilliam H. Daniels
VágóPhilip W. Anderson
JelmeztervezőHoward Shoup
DíszlettervezőHoward Bristol
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Dorchester Productions, Inc.
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő127 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
BemutatóUSA 1960. augusztus 10.
Magyar feliratos
Magyarország 1970. január 8.
Magyar változat
Magyarország 2007. január 14. (m2-n)
Eredeti magyar adóm2
m1
Kronológia
KövetkezőOcean’s Eleven – Tripla vagy semmi
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A dicső tizenegy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A dicső tizenegy (eredeti cím: Ocean’s 11) 1960-ban bemutatott bűnügyi vígjáték, melyet Lewis Milestone rendezett. A főbb szerepekben Peter Lawford, Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. és Joey Bishop látható.

Danny Ocean és egykori katonatársai elhatározzák, hogy szilveszter éjszakáján 2 perc alatt kirabolják Las Vegas öt kaszinóját. A ravaszul kieszelt tervet mesteri kivitelezés követi, de a végeredmény mégsem tökéletes.

A film történetét 2001-ben Steven Soderbergh rendező feldolgozta az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című filmjében, melyet több folytatás követett.

Cselekmény[szerkesztés]

Danny Ocean (Frank Sinatra) és Jimmy Foster (Peter Lawford) összehívja egykori katonatársait, akikben tökéletesen megbíznak és akikre mind szükség van egy agyafúrt terv végrehajtásához, aminek során öt Las Vegas-i kaszinót akarnak kirabolni szilveszter éjszakáján, nem sokkal éjfél után. Fejenként legalább 1 millió dollár lenne a haszon (ami akkoriban óriási összegnek számított). Egyikük nem akarja vállalni a feladatot, de a többieket látva mégis beszáll. Másikuk éppen most jött ki a börtönből, ahol ötéves börtönbüntetését töltötte. Ő nem tartja szerencsésnek magát, ezért a többiek érdekében nem akar részt venni az akcióban. Amikor azonban kiderül, hogy a tüdejével komoly baj van, a fia érdekében mégis elvállalja.

Az öt kaszinó: Sahara, Riviera, Desert Inn, Sands, Flamingo.

A csapat szilveszter éjjelén az éjfél utáni boldog zűrzavart akarja kihasználni. Josh Howard (Sammy Davis Jr.) előzőleg robbanóanyagot helyez el az egyik villamos távvezetéknél, ami elektromos árammal látja el a kaszinókat. A kaszinók fel vannak szerelve aggregátorokkal az ilyen esetekre, amik szükséghelyzetben elektromos áramot állítanak elő a vészlámpák számára. Az alapötlet az, hogy amikor az áram pár perc múlva az aggregátorok bekapcsolódása miatt visszajön, a pénztárosokhoz, vagyis a széfekhez vezető ajtók nyíljanak ki. Ehhez egy villanyszerelőnek előzőleg át kell kötnie az ajtók elektromos távvezérlését. Továbbá, hogy az ajtókat megtalálják sötétben is, előzőleg olyan láthatatlan festékkel fújják be a kilincseket, amik a sötétben egy speciális szemüveggel láthatóak lesznek. Erre azért van lehetőségük, mert a tizenegy tag közül öt a kaszinókban dolgozik. Egyikük, Josh a kaszinóktól szállítja el a szemetet. Neki kulcsfontosságú szerepe van, mert miután a többiek egy-egy táskába bepakolják a páncélszekrényekből a pénzt, a táskákat a kukákba teszik, amiket Josh a szeméttelepen megtalál és egy hordóba rejt.

Amikor minden kaszinóban a közönség az Auld Lang Syne című dalt énekli éjfél után, indul az akció. Minden simán megy. Váratlan fordulat, hogy az akció sikeres végrehajtása után a villanyszerelő, Tony Bergdorf az utcán rosszul lesz, összeesik és meghal. Ez elszomorító, de önmagában még nem lenne baj. A problémát több tényező okozza. A kaszinók vezetősége szeretné visszaszerezni a pénzt, vagy annak legalább egy részét. Ehhez egy valamikor profi bűnöző, Duke Santos (Cesar Romero) jelentkezik, aki a pénz 30%-áért vállalja, hogy visszaszerzi az elrabolt összeget, ha pedig ez nem sikerül, nem kap semmit. Véletlenül meghallja, hogy az elhunyt abban a bizonyos katonai egységben szolgált valamikor, amiben annak a nőnek a fia, akit el akar venni. Az egykori bűnöző egy pillanat alatt rájön, hogy a fiú is benne van a dologban. Mivel egykori katonatársait is látták a városban, ezért felkeresi Oceant és Fostert a szállodai szobájukban. 50% fejében vállalja, hogy nem adja fel őket a rendőrségen. Hogy ne kelljen fizetniük ilyen hatalmas részt a zsarolónak, kitalálják, hogy éjszaka a pénzt az elhunyt koporsójába rejtik, mivel tudják, hogy özvegye (Jean Willes) másnap érkezik és San Franciscóba akarja szállítani a holttestet. Egyikük könyörületből tízezer dollárt kivesz a csomagból, hogy azt közvetlenül az özvegynek tudják adni. Elköveti azonban azt a hibát, hogy a pénzt összefogó papírcsíkot a koporsó mellett elejti. Mivel Santos már járt a temetkezési vállalkozónál korábban, megkérte az egyik tulajdonost, hogy jelezze neki, ha szokatlan dolgot vesz észre. Ezért telefonhívást kap a katonatársak érkezéséről a temetési szertartásra. Az özvegy úgy döntött, hogy fölösleges a holttestet elszállíttatnia. A szertartáson kiderül, hogy nem temetésről van szó, hanem hamvasztásról. Így a koporsóba rejtett pénz a holttesttel együtt elég...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 2006)[2]
Danny Ocean Frank Sinatra Mihályi Győző
Sam Harmon Dean Martin Cseke Péter
Josh Howard Sammy Davis Jr. Rajkai Zoltán
Jimmy Foster Peter Lawford Kautzky Armand
Tony Bergdorf Richard Conte Rosta Sándor
Mushy O’Connors Joey Bishop Lippai László
Roger Corneal Henry Silva Holl Nándor
Vince Massler Buddy Lester Vass Gábor
George „Fürtös” Steffans Richard Benedict Forgács Gábor
Peter Rheimer Norman Fell Németh Gábor
Louis Jackson Clem Harvey Juhász György
Mások
Beatrice Ocean Angie Dickinson Hámori Eszter
Duke Santos Cesar Romero Barbinek Péter
Adele Elkstrom Patrice Wymore Németh Kriszta
Spyros Acebos Akim Tamiroff Koroknay Géza
Mrs. Restes Ilka Chase Halász Aranka
Mrs. Grace Bergdorf Jean Willes
Mr. Kelly, temetkezési vállalkozó Hank Henry Uri István
Gyanakvó fiatalember Lew Gallo
Wimmer seriff Robert Foulk Bácskai János
Timmy Bergdorf Ronnie Dapo Czető Ádám
Cameoszerep
Kékruhás, ittas lány Shirley MacLaine Dögei Éva
Jack Strager kaszinótulajdonos George Raft Csuha Lajos
Szerencsejátékos Red Skelton
A lelkész (hang) Richard Boone

A film készítése[szerkesztés]

Peter Lawford első ízben Gilbert Kay rendezőtől hallotta a történet alapötletét, aki állítólag egy benzinkúti alkalmazottól hallotta. Lawford 1958-ban megvette a film jogait. Akkori elképzelés szerint William Holden lett volna a főszereplő.[3] Sinatra is érdeklődött az ötlet iránt. A forgatókönyvön több író dolgozott.[3]

A forgatás Chicagóban és Las Vegasban zajlott.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 46%-ra értékelte 26 vélemény alapján. Ugyanitt a közönség 84%-ának tetszett.[4]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

jelölések:

  • 1961, Laurel Awards, Golden Laurel-díj – „akciófilm” kategória (a 4. helyre került)
  • 1961, Writers Guild of America, WGA Award – „legjobb amerikai forgatókönyv”: Harry Brown, Charles Lederer

DVD-megjelenés[szerkesztés]

  • A film DVD-n 2008. május 13-án jelent meg.
  • Blu-rayn 2010. november 9-én jelent meg, a film 50. évfordulója alkalmából.[5]
  • Speciális kommentár Frank Sinatra Jr. és Angie Dickinson részéről
  • "Vegas térkép" – apró dokumentumok a filmben kirabolt kaszinókról
  • Tonight Show – Angie Dickinson videóklipje Frank Sinatrával, aki házigazda volt a Tonight Show Starring Johnny Carson episodes-ban 1977. november 4-én
  • "Tropicana Museum Vignette"
  • Rejtett információk, amelyek a "Vegas térkép"-en találhatók (a menü a „lefelé” gomb megnyomása után felbukkanó lemezre kattintva jelenik meg)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. A dicső tizenegy (Ocean’s Eleven, 1960) 1. szinkron (2006). MAHIR Szinkron Kft., megrendelő Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. a b pp.117–121 Levy, Shawn Rat Pack Confidential 1998 Fourth Estate Ltd
  4. Rotten Tomatoes értékelés
  5. http://www.blu-ray.com/movies/Oceans-11-Blu-ray/12284/#Review

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ocean's 11 (1960 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]