A Végek Művészete Szablyavívó Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Végek Művészete
Típusvívóiskola
Alapítva2015
SzékhelyMagyarország Győr, Magyarország
VezetőkSchunder László, oktató (HEMAC-tag)[1]

Az A Végek Művészete weboldala
SablonWikidataSegítség

A Végek Művészete Szablyavívó Iskola egy magyar HEMA szervezet. A vívóiskola tagjai főleg a középkori és kora újkori történelmi európai harcművészetek hiteles oktatásával és kutatásával foglalkoznak a korabeli vívókönyvek, kódexek alapján.

Oktatók[szerkesztés]

Schunder László[szerkesztés]

Több éven keresztül kendózott. 2010-ben kezdte el gyakorolni a történelmi európai vívást az Ars Ensis vívóiskolában. 2012-től a HEMAC[2] szervezet tagja. Az Ars Ensis egyik vezető oktatója volt. Közreműködött a vívóiskola szablyavívó tananyagának kidolgozásában, ehhez Alfred Hutton Cold Steel (1889) c. művét és Chappon Samu A vívás művészetének elmélete (1892) c. vívókönyvét használta.[3]

2011-ben megnyerte a dijoni HEMAC-rendezvény féder[4] versenyét, illetve az Ars Ensis Tornát.[5] Számos hazai hosszúkard- és szablyavívó verseny győztese.

2015-ben alapította a Végek Művészete Szablyavívó Iskolát. A szervezet jó kapcsolatokat ápol számos magyarországi hagyományőrző egyesülettel, illetve vívóiskolával: Bajvívó Magyarok, Georgikon Szablya Kör. Tagjai részt vesznek az Országos Baranta Szövetség által szervezett versenyeken (Zrínyi Kupa, 2016, 2018).[6]

Oktatott fegyvernemek[szerkesztés]

Szablya[szerkesztés]

Egyéb fegyverek[szerkesztés]

Könyvismertető[szerkesztés]

Ha egy magyarnak azt mondod: kard, akkor jó eséllyel egy egykezes, ívelt, néha fokélre fent fegyvert képzel el: egy szablyát. Véletlen lenne? Nem igazán. A hajdúk és huszárok katonai sikerei, a végvárak népének kitartása elválaszthatatlanná tette a szablyát a magyar történelemtől. Emiatt illik ismernünk ennek a nemes és veszedelmes fegyvernek a forgatását. Ebben a könyvben a XVI-XVII. századi magyar szablyaforgatás rekonstruált technikáit ismerheti meg az olvasó.
[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. László Schunder (HEMAC). [2016. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 25.)
  2. Historical European Martial Arts Coalition (Történelmi Európai Harcművészeti Szövetség) Európa vezető HEMA-oktatóit tömörítő szervezet. Csak két HEMAC-tag ajánlásával válhat valaki a szervezet tagjává.
  3. Schunder Laszlo, Ars Ensis / HEMAC
  4. Eredeti középkori vagy újkori eszközök alapján készített modern vívóeszköz, a hosszúkard versenyvívásra alkalmas változata (német neve: Fechtfeder).
  5. 'Kardlap (Ars Ensis kiadvány), 6. szám. [2015. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 27.)
  6. Vendég a blogon: Schunder László
  7. Regenyei Péter fegyverkovács. [2017. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 26.)

Források[szerkesztés]

  • Schunder László: A végek művészete: szablyavívás a török korban (Képző-, harcművészeti album). Győr, 2015. ISBN 978-963-12-3689-7

További információk[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Blogok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]