A Csillagkapu szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tíz éven át futó német-kanadai-amerikai sci-fi sorozat, a Csillagkapu tekintélyes számú és fajú szereplőket sorakoztatott fel. A Csillagkapu-franchise-hoz tartozó Csillagkapu: Atlantisz, Stargate Universe és a két, csak DVD-re megjelent film, a Csillagkapu: Az igazság ládája és a Csillagkapu: Continuum számos közös szereplővel rendelkezett, melyek bár külön sorozatokban, filmekben, de ugyanabban a kitalált univerzumban szerepeltek.

Főszereplők[szerkesztés]

A Csillagkapu Parancsnokság (CSKP) parancsnokait kivéve a Csillagkapu főszereplői mind a CSK-1 tagjai, mely a Parancsnokság első számú CSK-csapata. A CSK-csapatok rendeltetése, hogy kapcsolatot teremtsenek idegen fajokkal, felderítést végezzenek idegen bolygókon. A CSK-1 összetételében a tíz évad során történtek változások, az epizódokban megjelenő párhuzamos univerzumok CSK-1 csapata is más tagokból állt.

Jack O'Neill[szerkesztés]

Jack O'Neill ezredes 1994-ben tűnt fel először a Csillagkapu című filmben, melyet Dean Devlin és Roland Emmerich írt, és Kurt Russell alakította. O'Neill ezredes az Egyesült Államok Légierejének ezredese, ő vezeti át az első csapatot a csillagkapun keresztül egy felderítő küldetésre. Miután létrejön a Csillagkapu Parancsnokság a sorozat Az Istenek gyermekei című részben, ami a Csillagkapu-sorozat bevezető epizódja, Richard Dean Anderson alakításában O'Neill lett a parancsnoka a CSK-1-nek. A 8. évadban tábornokká kinevezésével O'Neillt választják a Csillagkapu Parancsnokság új vezetőjének, miután Hammond tábornok távozik a sorozatból. A 9. évad elején O'Neillt ismét előléptetik, ezúttal a Föld Védelmi Szervezetének élére nevezik ki, így Richard Dean Anderson elhagyhatja a sorozatot, hogy több időt tölthessen családjával. O'Neill ezredes a Csillagkapu sorozat első nyolc évadjának legtöbb részében jelen van, míg a 9-10. évadban mindössze négy részben szerepel.

Samantha Carter[szerkesztés]

Samantha Carter asztrofizikus, az Egyesült Államok Légierejének századosa, megformálója Amanda Tapping. Első megjelenése Az Istenek gyermekeiben van, amikor csatlakozik a Jack O'Neill által vezetett CSK-1 csapathoz. A 3. évadban őrnaggyá, a 8. évad elején alezredessé léptetik elő, és ő irányítja a CSK-1-et. A 9. évad elején Cartert az 51-es körzet kutatási részlegéhez helyezik át, de több küldetésben is csatlakozik a CSK-1-hez, akkor már Cameron Mitchell vezetése alatt. Az Ori fenyegetés legyőzése után – ami az Igazság ládájában történt – ezredessé kinevezése után az atlantiszi expedíció parancsnoka lesz a 4. évad elején.

Samantha Carter a Csillagkapu sorozat szinte minden részében szerepelt, kivéve öt epizódnyi szünetet Amanda Tapping szülési szabadsága miatt.

Daniel Jackson[szerkesztés]

A Csillagkapu filmben mutatkozott be főszereplőként, ott James Spader alakította, az ezt követő televíziós sorozatban pedig Michael Shanks. Daniel Jackson nem katonaként tart a csapatokkal, ő archeológus és nyelvész. Miután elrabolják feleségét, Sha're-t a sorozat Az Istenek gyermekei című bevezető részében, Jackson csatlakozik a CSK-1-hez, hogy megtalálja őt.

Shanks elhagyta a sorozatot a 6. évadban, Corin Nemec karaktere, Jonas Quinn váltotta fel őt a csapatban. A 6-7. évad során visszatérő szereplő volt, majd a 7. évadban a producerek és Shanks új szerződést dolgoztak ki. A 7. évadban így Daniel Jackson visszatért, mint főszereplő, Jonas pedig visszatérő karakterré vált ebben az évadban.

Teal’c[szerkesztés]

Teal’c egy jaffa harcos, aki a Chulak nevű bolygóról érkezett. A színész Christopher Judge alakítja. Teal’c külsőleg emberi megjelenésű, de hasában egy erszény van, amiben egy goa’uld lárva növekszik. A szimbióta lárva megnövekedett erőt, egészséget, gyógyulási ütemet és hosszú életet biztosít a gazdatestének; Teal’c körülbelül 100 éves a sorozat elején és nagyjából 50 évet öregedett a sorozat végéig. A karakter figyelemreméltó külső jegye egy arany tetoválás a homlokán, mely a rendszerúr, Apófisz jele, akit első harcosként szolgált a Parancsnoksághoz csatlakozása előtt.

Teal’c először a sorozat Az Istenek gyermekei című bevezető epizódjában jelent meg. Ezután a 8. évad A megszabadított Prométheusz című részen kívül minden Csillagkapu epizódban szerepelt, beleértve a Csillagkapu: Az igazság ládája és a Csillagkapu: Continuum című, csak DVD-re kiadott filmeket is. Ezek mellett megjelent a Csillagkapu: Atlantisz sorozat 4. évadjának két részében is (Találkozás, Az állomás).

George S. Hammond[szerkesztés]

A Don S. Davis által alakított Hammond tábornok a Csillagkapu Parancsnokság vezetőjeként szolgál a sorozat első hét évadában. A 7. évad utolsó, Az elveszett város című részében áthelyezik Washingtonba, ahol a Föld biztonságáért felelős részleg (a Bolygóvédelem) vezetője lesz. A 10. évadban megemlítik a visszavonulását, a Csillagkapu: Atlantisz című sorozat utolsó részében pedig bejelentik a halálát.

Don S. Davis az egészségi problémái miatt a hetedik évad végén kénytelen volt elhagyni a sorozatban játszott állandó szerepét, de vendégszereplőként többször is visszatért, és egy alkalommal feltűnt a Csillagkapu: Atlantisz első évadában is. Davis 2008 júniusában szívroham következtében elhunyt, Hammond tábornokként utoljára a Csillagkapu: Continuum című DVD filmben szerepelt.

Hank Landry[szerkesztés]

Az Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének tábornoka. Megformálója Beau Bridges. A Csillagkapu 9. évadától csatlakozott a sorozathoz, Hammond tábornok helyét vette át a Csillagkapu Parancsnokság vezetőjeként.

Landry a vietnámi háború pilótája volt,[1] ahol megismerkedett egy vietnámi nővel, Kim Lammal.[2] Született egy lányuk, Carolyn Lam, azonban a katonai szolgálat miatt Landry nem tartotta a kapcsolatot családjával. Carolyn orvos lett és a sorozat 9-10. évadában csatlakozott a Parancsnoksághoz (Lexa Doig). A 10. évad A család köteléke című részében a család újra egymásra talál.

Cameron Mitchell[szerkesztés]

Ben Browder alakításában Mitchell alezredes a sorozat főszereplője a 9. évad első, Avalon című részétől kezdve a sorozat végéig, majd a Csillagkapu: Az igazság ládája és a Csillagkapu: Continuum című csak DVD-re megjelent filmeknek is.

A 9. évad első epizódja bemutatja Mitchell erőfeszítéseit, hogy újraegyesítse a korábbi CSK-1-et saját vezetése alatt. A 9-10. évadban Samantha Carter ezredes, dr. Daniel Jackson, a sztoikus Teal’c és a földönkívüli tolvaj, Vala Mal Doran segítségével Mitchell megkísérli megállítani az Ori fenyegetést, ami a Tejút galaxisát fenyegeti. Mitchell tapasztalt vadászpilóta és küldetései során gyakran kerül közelharcba.

Vala Mal Doran[szerkesztés]

Vala karakterét Claudia Black színésznő alakításában Damian Kindler és Robert C. Cooper alkotta meg. A 8. évad A megszabadított Prométheusz című epizódjától kezdődően volt a sorozat vendégszereplője (2004). A Vala és Daniel Jackson között érezhető érzelmi vibrálás és a producerek és közönség előtti népszerűség miatt Claudia Black visszatérő szereplő lett a 9. évadban (2005-2006), majd a 10. évadban a főszereplők közé került (2006-2007).

A megszabadított Prométheusz című epizódban Vala egy szexis és kártékony emberként kerül bemutatásra, aki egy számunkra nem ismert bolygó goa'uldja volt egykor. A 9. évadban Vala és Daniel elindítja a Ori történetfonalát. Miután a 10. évadban Vala világra hozta gyermekét, az Ori hódító csapatainak új vezetőjét, csatlakozik a CSK-1-hez, hogy megállítsák az ellenséget. Claudia Black szintén szerepel a Csillagkapu: Az igazság ládája című filmben is, melyben az Ori legyőzését és ezzel a történetfonal befejezését láthatjuk. Egykori goa'uldjának, Queteshnek alakjában látjuk őt újra a következő Csillagkapu filmben, a Csillagkapu: Continuumban.

Jonas Quinn[szerkesztés]

Visszatérő földi szereplők[szerkesztés]

Csillagkapu Parancsnokság[szerkesztés]

A Csillagkapu Parancsnokság titkos katonai szervezet. A Csillagkapu Program központja, mely a NORAD (Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság) fennhatósága alatt működik Colorado Springsben, a Cheyenne-hegy mélyén. A Csillagkapu Parancsnokság feladata az, hogy működtesse a földi csillagkaput, és koordinálja a kapun át induló felfedezőküldetéseket és diplomáciai kapcsolatok kiépítését. A Parancsnokságot a Csillagkapu sorozat Az Istenek gyermekei című bevezető epizódjában hozták létre, amikor a goa’uld fenyegetést először felismerték. A sorozat írói fontolgatták, hogy a 8. évad után a Csillagkapu sorozatot lecserélik a Csillagkapu Parancsnokság című új műsorra,[3] ám a Sci Fi Channel (SyFy) ehelyett további két Csillagkapu-évadra kötött szerződést.

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Vern Alberts Bill Nikolai 3., 4., 7. évad (7 epizód) CSKP technikus
Elliot Courtenay J. Stevens 5. évad (3 epizód) Hadnagy
Louis Ferretti French Stewart, Brent Stait Csillagkapu film; 1. évad (3 epizód) A légierő tisztje, a legelső küldetés résztvevője
Janet Fraiser Teryl Rothery 1-7., 9. évad (75 epizód) A CSKP egészségügyi tisztje
Griff Russell Ferrier 4. évad (3 epizód) Százados, később őrnagy, a CSK-2 vezetője
Walter Harriman (Norman Davis) Gary Jones 1-10. évad (108 epizód); Atlantisz CSKP technikus, általában ő működteti a csillagkaput
Charles Kawalsky John Diehl, Jay Acovone Csillagkapu film; 1-3., 8. évad (6 epizód) A légierő tisztje, a legelső küldetés résztvevője, később a CSK-2 vezetője
Carolyn Lam Lexa Doig 9-10. évad (11 epizód) A CSKP egészségügyi tisztje, Landry tábornok lánya
Bill Lee Bill Dow 4., 6-10. évad (20 epizód); Atlantis Civil tudós, a CSKP mérnöke
Robert Makepeace Steve Makaj 1-3. évad (5 epizód) A CSK-3 vezetője
McKenzie Eric Schneider 1., 3., 5. évad (4 epizód) Orvos a CSKP-n
Pierce Rob Lee 4-6., 8. évad (6 epizód) Százados, később őrnagy, a CSK-15 vezetője
Reynolds Eric Breker 2., 5., 7-10. évad (16 epizód) Őrnagy, később ezredes, a CSK-16 és CSK-3 vezetője
Robert Rothman Jason Schombing 3-4. évad (3 epizód) Tudós a CSKP-n
Siler Dan Shea 1-10. évad (42 epizód) Őrmester, a CSKP technikusa
Graham Simmons Tobias Mehler 2., 6. évad (5 epizód) A légierő USAF hadnagya
Technikus Laara Sadiq 1-4. évad (14 epizód) A CSKP technikusa, általában a kaput működteti
Warner Kevin McNulty 1-3. évad (4 epizód) A CSKP orvosa
Elizabeth Weir Jessica Steen, Torri Higginson, Michelle Morgan, Holly Dignard 7., 8., 10. évad (5 epizód); Atlantis (62 epizód) Civil, az Atlantisban a parancsnokság vezetője

CSK csapatok[szerkesztés]

A Csillagkapu Parancsnokság megalakulásakor 9 CSK csapat alakult, később 25-re nőtt. A csapattagok többsége az Amerikai Légierőből vagy a tengerészgyalogságból kerül ki, de vannak civil tagok és más országok katonaságának tagjai is, ami a csillagkapu létezésének felfedése után (Először az oroszoknak adtak hozzáférést a Megváltás második részében megismert egyezség szerint. Az orosz csapatot először a Metamorfózis című epizódban lehetett látni). Kis számú földönkívüli (Teal’c, Jonas Quinn és Vala Mal Doran) csapattag is van.

NID/Tröszt/IOA tagok[szerkesztés]

Az NID egy háttérben működő hírszerző ügynökség. Feladata hivatalosan az, hogy civil felügyeletet biztosítson a szigorúan titkos katonai műveletek felett, de nem hivatalos elsődleges célja, hogy idegen technológiákat szerezzen meg. Az NID egy szakadár csoportja illegális tevékenységekkel próbálta a szervezet eredeti célját megvalósítani, később őket felváltotta a Tröszt. Az IOA létrehozásával az NID valamivel törvényesebb szervezetté változott, egyrészt a Csillagkapu Program titokban tartását felügyeli, másrészt a Csillagkapu Parancsnokságot segíti.

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Malcolm Barrett Peter Flemming 5-7., 9-10. évad, (6 epizód) Atlantisz (2 epizód) NID ügynök
Chekov Gary Chalk 5-6., 8-9. évad (9 epizód) Oroszország és a CSKP közötti összekötőtiszt, az IOA orosz képviselője
Robert Kinsey Ronny Cox 1., 4-8. évad (11 epizód) Amerikai szenátor, később alelnök
Harry Maybourne Tom McBeath 1-6., 8. évad (11 epizód) A légierő ezredese, az NID tagja
Frank Simmons John de Lancie 5-6. évad (5 epizód) Az NID és a CSKP összekötője
Richard Woolsey Robert Picardo 7., 9-10. évad (7 epizód); Atlantis (26 epizód); Stargate Universe (1 epizód) Az NID, később az IOA tagja, az Atlantisban rövid ideig a parancsnokság vezetője
Brooks Benita Ha 8. évad (2 epizód) A Tröszt ügynöke, számítástechnikus

Földi űrhajók legénysége[szerkesztés]

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Catherine Ambrose Chelah Horsdal 8-9. évad (5 epizód) A légierő tisztje, a Prométheusz kormányosa
Paul Emerson Matthew Glave 9-10. évad (6 epizód) Az Odüsszeia parancsnoka
Erin Gant Ingrid Kavelaars 6-7. évad (3 epizód) A légierő hadnagya, a Prométheusz kormányosa
Kevin Marks Martin Christopher 9-10. évad (12 epizód) A légierő tisztje a Prométheusz, az Odüsszeia és a Dédalusz fedélzetén
Lionel Pendergast' Barclay Hope 8-9. évad (6 epizód) A Prométheusz parancsnoka
William Ronson John Novak 6-7. évad (2 epizód) A légierő ezredese, a Prométheusz parancsnoka

Más visszatérő földi szereplők[szerkesztés]

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Jacob Carter Carmen Argenziano 2-8. évad (25 epizód) A légierő visszavonult vezérőrnagya, Samantha Carter apja, később a Tok'ra Selmak gazdateste
Adrian Conrad Bill Marchant 5-6. évad (3 epizód) Gazdag üzletember, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért goa'uld szimbiótát akar szerezni, hogy az meggyógyítsa
Paul Davis Colin Cunningham 2-6., 8. évad (15 epizód); Continuum; Atlantisz A légierő hadnagya, a Pentagonban dolgozik
Julia Donovan Kendall Cross 6., 8-10. évad (4 epizód) TV riporter.
Henry Hayes William Devane 7. évad (3 epizód); Continuum Az Egyesült Államok elnöke
Catherine Langford Viveca Lindfors, Elizabeth Hoffman, stb Csillagkapu film; 1-2. évad (4 epizód) Részt vett a Gizában talált csillagkapu feltárásában
Rodney McKay David Hewlett 5-6., 8-10. évad (7 epizód); Atlantisz (95 epizód); Universe (1 epizód) Tudós, az idegen technológiák szakértője
Robert Samuels Robert Wisden 1., 8. évad (4 epizód) A légierő alezredese
Pete Shanahan David DeLuise 7-8. évad (4 epizód) Rendőrnyomozó, aki romantikus kapcsolatban került Samantha Carterrel
Vidrine Steven Williams 4., 7. évad (3 epizód) A légierő tábornoka

A Csillagkapu franchise-ból visszatérő szereplők[szerkesztés]

A Csillagkapu: Atlantisz több főszereplője is visszatérő szereplője a Csillagkapu-nak:

Visszatérő idegen fajú szereplők[szerkesztés]

Abydosziak[szerkesztés]

Abydos népét látogatta meg a Csillagkapu filmben Jack O'Neill csapatával, akik akkor Ré rabszolgái voltak. A CSK-1 lázadásra bátorította őket, együtt elpusztították Ré-t és harcosait.

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Kasuf Erick Avari Csillagkapu film; 2-4. évad (3 epizód) az Abydoson élők vezetője, és Sha're és Skaara apja
Sha're (Sha'uri) Mili Avital, Vaitiare Bandera Csillagkapu film; 1-3. évad (4 epizód ) Kasuf lánya, aki Daniel Jackson felesége lett és a goa'uld Amonet (vagy Amaunet) gazdateste.
Skaara Alexis Cruz Csillagkapu film; 1-3., 6. évad (6 epizód ) Kasuf fia és Sha're testvére. A Csillagkapu filmben Skaara és barátai segítenek O'Neillnak és csapatának legyőzésében.

Ősök[szerkesztés]

10 000 évvel ezelőtt kihaltak ám korántsem tűntek el nyom nélkül. Ők alkották meg a csillagkapuk rendszerét és az antarktiszi ős fegyvert. A Csillagkapu Atlantisz sorozat ezen a népen alapul. Ez a faj alkotta többek között az Atlantiszi állomást a gyűrűket és benne voltak a négy ősi faj "kötelékében". A hagyatékukban benne van a Dakara-i ős fegyver is mint ahogy a Plockranus The Onas-i állomás.

Asgardok[szerkesztés]

Goa’uldok[szerkesztés]

Jaffák[szerkesztés]

Tok’rák[szerkesztés]

A goa’uldok és a tok’rák egy fajba tartoznak. Régen a tok’rák is goa’uldok voltak, azonban az egyik goa’uld királynő, Egeria szembeszegült a goa’uldokkal, elsősorban arroganciájuk miatt. Utódait hívjuk tok’ráknak. Ők is más fajokat használ gazdatestként, de csak a gazdatestül szolgáló egyén beleegyezésével foglalja el azt. Az együttélés a kölcsönös előnyökön alapul; a szimbióta megnövelt élettartamot és lassított öregedést biztosít a gazdatestnek, a gazda tudatának elnyomása nélkül. A gazdatest birtokába jut minden információnak, ami a szimbióta tudatában van. A tok’rák az életüket is feláldozzák, hogy a gazdatest tovább élhessen.

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Aldwin William deVry 3-5. évad (4 epizód) Több küldetésben is csatlakozott a CSK-1-hez
Anise/Freya Vanessa Angel 4. évad (3 epizód) Tok’ra tudós és történész
Malkshuri Jolinar/Roosha Amanda Tapping / Tanya Reid 2., 3. évad (3 epizód) A tok’ra Jolinar él Rosha testében, egy ideig Samantha Carter testében is élt
Lantash/Martouf J. R. Bourne, Courtenay J. Stevens 2-4., 9. évad (7 epizód) A tok'rák egyik vezetője, Jolinar kedvese
Ren'al Jennifer Calvert 5. évad (3 epizód) A tok'ra Nagytanács tagja
Selmak/Saroosh, Jacob Carter Joy Coghill, Carmen Argenziano 2-8. évad (24 epizód) Selmak Saroosh és Jacob Carter tok'rája

Lucian szövetség[szerkesztés]

Ori[szerkesztés]

Replikátorok[szerkesztés]

Tollániak[szerkesztés]

Egyéb idegen fajú visszatérő szereplők[szerkesztés]

Szereplő Megformálója Részvétel Szerep
Cassandra Katie Stuart, Colleen Rennison, stb 1-2., 5. évad (4 epizód) Egy fiatal lány a Hanka bolygóról, dr. Janet Fraiser fogadta örökbe
Chaka Dion Johnstone, Patrick Currie 4-5., 7. évad (3 epizód) Egy fiatal unasz, aki Daniel barátja lett
Dreylock Gillian Barber 6-7. évad (3 epizód) Magas rangú tiszt a Kelownán, Langara nagykövete
Martin Lloyd Willie Garson 4-5., 10. évad (3 epizód) Egy másik bolygóról származó ember, aki a Földön ragadt
Lya Frida Betrani 1., 3. évad (3 epizód) Nox lány
Shifu Lane Gates, stb 2-4. évad (3 epizód) Sha're fia, a goa'uld Amoneth gazdateste, ő a Harszeszisz

Források[szerkesztés]

  1. Hívatlan vendég (Csillagkapu)
  2. A család köteléke (Csillagkapu)
  3. Robert C. Cooper és Andy Mikita audiokommentárja az „Avalon” című epizódról a Csillagkapu filmsorozat DVD-jén

További információk[szerkesztés]