Šumber vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Šumber vára
Stari grad Šumber
Šumber vára
Šumber vára
Ország Horvátország
Mai településŠumber

Épült13. század
Állapotaép
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Šumber vára (Horvátország)
Šumber vára
Šumber vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 10′ 00″, k. h. 14° 04′ 30″Koordináták: é. sz. 45° 10′ 00″, k. h. 14° 04′ 30″

Šumber vára (horvátul: Stari grad Šumber) egy középkori erődítmény Horvátországban, az Isztriai-félszigeten fekvő Šumber területén.

Fekvése[szerkesztés]

A vár a település északnyugati szélén a Raša szurdokvölgye feletti magaslaton található.

Története[szerkesztés]

A Stari Grad nevű településrészen található, már az őskorban is lakott magaslaton a középkorban vár épült, amely 1260-ban az osztrák Schönberg nemesi család birtokába került, amelyről Šumber a nevét kapta. 1367-től a Pazini grófság része volt, a 14. század végén pedig a Schönberg család kihalása után a Kožljak birtokhoz csatolták. Miután Labin 1420-ban velencei fennhatóság alá került, Schumber határvár lett az osztrák és a velencei területek között. Ezért a sarkokra épített kerek féltornyok hozzáadásával reneszánsz várkastéllyá alakították át, majd az uszkók háború befejezése és védelmi funkciójának elvesztése után kényelmes lakóhellyé építették át.

A vár leírása[szerkesztés]

A šumberi vár egy kisebb, sokszög alaprajzú erőd, amelyet délkeleti és délnyugati részén két kerek féltorony véd, amelyek mellett a vár bejárata a nyugati falon található. A déli sánc belsejében egy hosszú és keskeny egyemeletes palota maradványai, a kastély északkeleti sarkában pedig egy másik, kisebb épület található. Bár a kastély nagyrészt megmaradt, Valvasor 1680-ból származó metszete szerint a tornyok és a lakószárnyak jóval magasabbak voltak, mint manapság. A vár nyugati oldalán, egy kis hosszúkás gerinc mentén, egy külső vár alakult ki, és ott, a legnyugati szélén található a Szent János és Pál plébániatemplom, melyet a 17. és a 18. században jelentősen átépítettek. Ez egy kisebb, egyhajós épület, hosszúkás homlokzattal, a bejárat felett kettős harangdúccal, amelyre nyugaton és keleten két kisebb kápolna és sekrestye támaszkodik.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]