Ünneprontók ünnepe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ünneprontók ünnepe
(The Wedding Crashers)
2005-ös amerikai film

RendezőDavid Dobkin
ProducerPeter Abrams
Toby Kiccumshot
Robert L. Levy
Cale Boyter
Andrew Panay
Richard Brener
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • haverfilm
ForgatókönyvíróSteve Faber
Bob Fisher
FőszerepbenOwen Wilson
Vince Vaughn
Christopher Walken
Rachel McAdams
Isla Fisher
Jane Seymour
Will Ferrell
Bradley Cooper
ZeneRolfe Kent
OperatőrJulio Macat
VágóMark Livolsi
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő119 perc
Költségvetés40 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2005. július 15.
Magyarország 2005. szeptember 29.
Korhatár12 II. kategória (F/1676/J)
Bevétel285 176 741 millió dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ünneprontók ünnepe (eredeti cím: The Wedding Crashers) 2005-ben bemutatott amerikai romantikus vígjáték, amelyet David Dobkin rendezett. A filmet Steve Faber és Bob Fisher írta. Az Ünneprontók ünnepe a brománcfilmek egyik példája.[1]

Az Egyesült Államokban 2005. július 15-én, Magyarországon 2005. szeptember 29-én volt a premierje. A film DVD-n is megjelent 2006. április 11-én.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

John Beckwith (Owen Wilson) és Jeremy Gray (Vince Vaughn) már 17 éve, szinte gyerekkoruk óta barátok. Mindketten egy munkahelyen dolgoznak, a feladatuk pedig az, hogy kibékítsék a válásra készülő házaspárokat. Amit a szabadidejükben csinálnak, nem éppen kiegészítése a munkájuknak: esküvőkre járnak, és egyetlen céljuk, hogy jól érezzék magukat, illetve minél több nőt szerezzenek maguknak. A két jó barát rengeteget tanult a szakmában már veteránnak számító Chaiz Reinholdtól (Will Ferrell). John és Jeremy mindent tudnak, amit egy esküvőről és az azt követő lagziról tudniuk kell. Ajándékként rendszerint egy igényesen becsomagolt semmit nyújtanak az ifjú házasoknak, és egy irreális szerepet találnak ki maguknak.

Az amerikai pénzügyminiszter William Cleary (Cristopher Walken) nagyobbik lányának az esküvőjére is ellátogatnak, ugyanazzal a céllal, mint eddig. Ám John – még az esküvő előtt – megpillantja álmai nőjét, az elbűvölően gyönyörű Claire Clairyt (Rachel Mcadams), aki a pénzügyminiszter középső lánya. Ezzel párhuzamosan Jeremy megismerkedik Claire húgával Gloriával (Isla Fisher), de őt nem ugyanazok a célok vezérlik, mint a társát. A lány unszolására Jeremy elkíséri a családot az otthonukba.

A bonyodalmat Claire barátja, Zack Logde (Bradly Cooper) okozza, akivel a lány három és féléve együtt van. Zack valójában nem szereti hitvesét, megcsalja, és csak az apja kapcsolatait tartja fontosnak. Mivel pejoratív, fölhívja a barátját, hogy derítse ki a vendégek valóban azok-e, akiknek mondják magukat. John, hogy eltávolítsa Zacket, szemcseppet önt a poharába a családi vacsora közben. Zack azonban kideríti, hogy a két férfi csaló, így kénytelenek sietősen távozni.

John és Jeremy visszatér a normális életbe. Jeremy próbálja tartani a kapcsolatot Gloriával, mikor John előáll egy újabb ötlettel: ketten együtt elmennek Claire eljegyzési partijára, pincérnek öltözve. A terv rosszul sül el, mert Jeremy nem jelenik meg, mivel Gloriával volt együtt. Ráadásul Zack észreveszi Johnt az ünnepségen, kidobja, és meg is veri. Ezt követően John és Jeremy között nézetelérés alakul ki, amelynek következtében a kapcsolatuk megszakad. John introvertált lesz, magába fordul, egyedül jár esküvőkre. Ebben a periódusában látogatja meg Chaizt, akitől megtudja, hogy a temetés az igazán jó, nem az esküvő. Mikor részt vesz egy ehhez hasonló temetésen, rádöbben, hogy Claire mindennél többet jelent neki. Tudja a hollétét, mivel Jeremy és Gloria összeházasodik.

Mindent elkövet, hogy Claire-t visszaszerezze, míg végül a lány igent mond neki. A film végén Jeremy felveti, hogy négyen közösen elmehetnének egy esküvői potyázásra, Claire pedig kitalálja a szerepüket: népdalénekesek Salt Lake City-ből.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Owen Wilson John Beckwith Széles László
Vince Vaughn Jeremy Gray Kassai Károly
Christopher Walken William Cleary Barbinek Péter
Rachel McAdams Claire Cleary Vadász Bea
Isla Fisher Gloria Cleary Ruttkay Laura
Jane Seymour Kathleen Cleary Vándor Éva
Keir O'Donnell Todd Cleary Elek Ferenc
Will Ferrell Chaiz Reinhold Kerekes József
Bradley Cooper Zack Logde Rajkai Zoltán

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Az Ünneprontók ünnepe című film a Rotten Tomatoes oldalán 75%-ban pozitív kritikát kapott.[2]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az első héten 33 900 720 millió dollárt jövedelmezett,[3] összesen pedig 285 176 741 dollárt.[4]

Televíziós változat[szerkesztés]

A film alkotói The Real Wedding Crashers címmel valóságshowt készítettek, azonban végül néhány epizód után levették a műsorról.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Are you and best buddy in a 'bromance'?. CNN, 2009. április 15. [2012. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 19.)
  2. The Wedding Crashers. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2012. március 19.)
  3. Wedding Crashers (2005) - Weekend Box Office Results. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. március 19.)
  4. The Wedding Crashers. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2012. március 19.)
  5. The Real Wedding Crashers NBC TV Show: Funny Marriage Prank Series and Jokes. NBC Official Site. [2009. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 19.)

További információk[szerkesztés]