Ítéletnap (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ítéletnap
(End of Days)
1999-es amerikai film
RendezőPeter Hyams
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróAndrew W. Marlowe
Főszerepben
ZeneJohn Debney
OperatőrPeter Hyams
VágóSteven Kemper
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő117 perc
Költségvetés100 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1999. november 16.[1]
  • 1999. december 2. (Németország)[2]
Bevétel211 989 043 $ (világszerte)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ítéletnap (eredeti cím: End of Days) 1999-ben bemutatott amerikai fantasy-akcióhorror, melyet Andrew W. Marlowe forgatókönyvéből Peter Hyams rendezett. A főbb szerepekben Arnold Schwarzenegger, Robin Tunney, Gabriel Byrne és Rod Steiger látható.

Az Ítéletnap 1999. november 24-én került a mozikba, az Universal Pictures forgalmazásában. Észak-Amerikában 66,9 millió, míg világszerte 145,1 millió dolláros, összesen 212 millió dolláros bevételt ért el. Kritikai fogadtatása túlnyomórészt negatív volt.

Ez a film volt Schwarzenegger első horror műfajú filmje, a 2015-ös Maggie – Az átalakulás előtt.

Rövid történet[szerkesztés]

A film főszereplője egy visszavonult New York-i rendőr, aki az ezredforduló előtti napokban egy vallásos konfliktusba belekeveredve egy ártatlan nőt életét igyekszik megmenteni – a nőt maga a Sátán szemelte ki magának az Antikrisztus világra hozására.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1979-ben egy vatikáni pap észrevesz az égen egy üstököst: az Isten szemének nevezett égi jelenség jelzi annak a nőnek a születését, aki a Sátán gyermekének az anyja lesz. A pápa megbízásából a pap felkutatja a lányt, hogy megóvja őt a gonosztól. Néhány vatikáni lovag azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a lánynak meg kell halnia. New Yorkban az újszülött Christine York-ot azonosítja sátánista orvosa, Dr. Abel és a nővér, Mabel a sátán jövőbeli hitveseként, akinek 1999 szilveszterén kell majd teherbe esnie a gonosztól. A sátánisták okkultista rítusokat hajtanak végre a csecsemőn.

1999 végén a Sátán megszállja egy befektetési bankár testét és porig rombol egy emberekkel teli éttermet. A folyamatosan az öngyilkosság gondolatával kacérkodó, depressziós és alkoholista exrendőr, Jericho Cane, akinek feleségét és kislányát évekkel korábban meggyilkolták és aki nyomorúságáért Istent hibáztatja, egy privát biztonsági cégnél dolgozik. Társával, Bobby Chicagóval együtt megbízást kap a megszállt bankár megvédésére. Egy pap, Aquinói Tamás sikertelenül a bankár életére tör. Jericho elfogja a támadót, aki figyelmezteti a közelgő veszélyre és a lány létezésére. A rendőrség letartóztatja a papot, Marge Francis, az NYPD nyomozója és Jericho korábbi munkatársa elárulja Jerichónak, hogy Tamásnak nincs nyelve.

Jericho és Bobby magánnyomozásba kezd, megtudják, hogy Tamást a Vatikán képezte ki és küldte New Yorkba. Kihallgatják Kovak atyát, Tamás ismerősét: Kovak atya szerint Tamást olyan gonosz erők kergették őrületbe, melyeket az ateista Jericho nem érthet meg. Tamás lakásán megtalálják a férfi nyelvét egy üvegben, valamint vérrel írott üzeneteket és szimbólumokat a falon. Marge a helyszínre ér és távozásra szólítja fel őket. A Sátán behatol a kórházba, ahol Tamást ápolják és a plafonhoz szegezi. Habár a férfi túléli a kínzást, egy sátáni rendőr agyonlövi. Jericho és Chicago a pap bőrébe vésett üzenet alapján nyomozni kezd Christine York után.

A lakásán találnak rá a fiatal nőre, megmentve a Vatikán lovagjaitól. A Sátán üldözőbe veszi őket, megöli Chicagót és időközben Marge-ról is kiderül, hogy a Sátánt szolgálja. Jericho megöli őket, de a Sátán feltámasztja Marge-ot. Kovak atya elmondja Jerichónak és Christine-nek, hogy a Sátánnak pillanatokkal az Újév beköszönte előtt kell teherbe ejtenie a lányt, hogy ördögi tervét megvalósíthassa. A Sátán Jericho lakásába bejutva felajánlja a férfinak, hogy visszaadja neki halott családját, cserébe Christine-ért. Ezen feldühödve egy küzdelem után Jericho kihajítja a Sátánt az ablakon, majd Chicago ismét megjelenik.

A templomban a vatikáni lovagok Christine megölésére készülnek, de a Sátán előbb végez velük. Chicago elárulja Jerichónak, hogy a Sátán oldalán áll, mióta az visszahozta őt az életbe. Kovak megmenti Jerichót, a Sátán azonban elrabolja Christine-t. A Sátán földalatti templomára bukkanva Jericho megmenti a lányt és ismét megöli Marge-ot. Chicago az útjába áll, de meggyőzi őt, hogy harcoljon a gonosz befolyása ellen: a Sátán az árulásáért cserébe elevenen megégeti Chicagót. Jericho egy gránáttal megsemmisíti a bankár testét, ezért az őt korábban megszálló Sátánnak új gazdatestet kell keresnie.

Elmenekülnek egy másik templomba, Jericho ismét hinni kezd Istenben és erőért imádkozik. A Sátán egy hatalmas, szárnyas fenevad képében bukkan fel és megszállja Jericho testét. Jericho megpróbálja megerőszakolni Christine-t, de sikerül felülkerekednie az őt megszálló gonosz akaratán és beleveti magát egy szobor kardjába. Éjfélkor Sátán visszakerül a pokolba és míg a világ az új évezredet ünnepli. A haldokló Jericho Isten akaratából megpillanthatja családját, akik a túlvilágon már várnak rá. A férfi békében hal meg.

Alternatív befejezés[szerkesztés]

A filmnek készült egy alternatív befejezése is, melyben Jericho a film végén visszatér az életbe és Christine-nel együtt hagyja el a helyszínt. A próbavetítések során azonban a tesztközönség jobban fogadta az eredeti verziót.[3]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Arnold Schwarzenegger Jericho Cane Reviczky Gábor
Robin Tunney Christine York Gubás Gabi
Gabriel Byrne Sátán gazdateste / névtelen bankár Székhelyi József
Kevin Pollak Bobby Chicago Sörös Sándor
C. C. H. Pounder Marge Francis nyomozó Tátrai Zita
Derrick O’Connor Aquinói Tamás Kristóf Tibor
Miriam Margolyes Mabel Czigány Judit
Udo Kier Dr. Abel Szokolay Ottó
Victor Varnado Albínó Honti Molnár Gábor
Mark Margolis Pápa Pathó István
Rod Steiger Kovak atya Cs. Németh Lajos
John Timothy Botka sátáni rendőr
Marc Lawrence idős férfi
Michael O'Hagan vatikáni bíboros Vizy György
Denice D. Lewis Emily Cane
Renee Olstead Amy Cane
Mo Gallini szerzetes (Matt Gallini néven)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  3. Schwarzenegger, Arnie: End of Days (angol nyelven). Urban Cinefile. [2017. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Ítéletnap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]