Élő történelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Élő történelem
Plakát Clinton könyvolvasó körútjáról
Plakát Clinton könyvolvasó körútjáról
SzerzőHillary Clinton
Nyelvangol
Műfajemlékirat
ElőzőAn Invitation to the White House
KövetkezőHard Choices
Kiadás
KiadóSimon & Schuster
Kiadás dátuma2003. június 9.
A Wikimédia Commons tartalmaz Élő történelem témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Élő történelem (az eredeti angol nyelven: Living History) Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt és külügyminiszter önéletrajzi könyve a Fehér Házban Bill Clinton korábbi elnök mellett töltött harminc esztendő leírása. Megjelenése óta a világ 33 országában több mint 8 millió példányban kelt el.[forrás?] A könyv nemcsak az amerikai, hanem világtörténelmi összefoglaló is erről az időszakról, korántsem nélkülözve az ex first lady szubjektív benyomásait.

Tartalom[szerkesztés]

A könyv átfogóan írja le Hillary Clinton életét gyermekkorától a Yale Egyetemen végzett tanulmányáig. Diáktársa, Bill Clinton megismerésén át későbbi házasságukig. Hogyan élt Arkansas kormányzójának feleségeként, majd beszámol lányuk, Chelsea születéséről. Önéletrajzának fontos része a First Lady-ként tapasztaltak taglalása. A Lewinsky-ügy pontos részletei a könyvben rejtve vannak. Bár férje hónapokig úgy tett, mintha csak barátkozna Monika Lewinskyvel, és csak nem sokkal azelőtt mondta el neki az igazat, hogy a vizsgálóbizottság előtt tanúskodott, Hillary Clinton nem hagy kétséget afelől, hogy kitart férje mellett. Arról is beszámol, hogy a nehéz időszakban természetesen rendszeresen konzultáltak egy házassági tanácsadóval.

Politikai üzenete fontos: New York-i szenátorként ugyanazokat a liberális nézeteket képviseli, mint egykor elnökként férje, és leszámol a konzervatívokkal, akik férje politikáját sorozatosan akadályozták. Ezen kívül számos találkozást és beszédet ír le vagy reprodukál First Lady korából.

Magyarul[szerkesztés]

  • Élő történelem; ford. Kiss Marianne; Geopen, Bp., 2003

Megjelenési adatok[szerkesztés]

  • Cím: Living history (magyar kiadásban: Élő történelem)
  • Szerző: Hillary Rodham Clinton
  • Kiadó: Simon + Schuster Inc. (magyar kiadás: Geopen Kiadó) Kiadás éve: 2004 ISBN 0743262026

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]