Ácsárja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ácsárja (dévanágari: आचार्य) az, aki az ácsárá-t (आचार), a viselkedés szabályait ismeri vagy tanítja.

Hinduizmus[szerkesztés]

Az ácsárja címnek elsősorban a hindu tanító (guru) a birtokosa, aki felruházza a tanítványt a szent zsinórral (upanajana), s a Védákra és a vallási törvényekre (dharma) tanítja. A kifejezés időnként a spirituális vezetőt vagy bármely olyan személyt jelöli, aki behatóan ismeri a hindu hagyományt. A címet gyakran közvetlenül a személynévhez kapcsolják, így lesz például Sankara → Sankarácsárja, Madhva → Madhvácsárja stb.

A hindu hagyományban az öt fő ácsárja:

A modern kor nevezetesebb ácsárjai:

Szűkebb értelemben az ácsárja cím (tamil: அசாரி) azokra a tamil vaisnava tanítókra vonatkozik, akik Visnu eszközeinek inkarnációiként tisztelték az álvárokat. Az első ilyen tanító Náthamuni volt (9-10. század).

Buddhizmus[szerkesztés]

A buddhizmusban az ácsárja (páli: ácsarija) a dharma tanítója, szemben az upádhjájával, aki a viselkedési előírásokat és szabályokat tanítja.

Dzsainizmus[szerkesztés]

A dzsainák körében az ácsárjának kulcsfontosságú szerepe van a tanításban és a tanítványi láncolat továbbadásában.

Források[szerkesztés]

  • Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az acharya című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.