Kuki Jositaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kuki Jositaka
Született1542[1]
Meghalt1600. november 17. (57-58 évesen)
Állampolgárságajapán
Halál okakéselés
GyermekeiKuki Moritaka
A Wikimédia Commons tartalmaz Kuki Jositaka témájú médiaállományokat.

Kuki Jositaka (九鬼 嘉隆; Hepburn: Yoshitaka Kuki?; 1542 – 1600. november 17.) japán katona a hadakozó fejedelemségek korában, kezdetben Oda Nobunaga majd Tojotomi Hidejosi szolgálatában.

Élete[szerkesztés]

Kuki az 1570-es években szövetkezett Oda Nobunagával, és a flottáját irányította az ikkó ikki elleni szárazföldi hadműveletek támogatására. 1574-ben neki köszönhetően Oda harmadszorra be tudta venni Nagasima erődjét. 1576-ban az első kizugavagucsi csatában vereséget szenvedett a Móriktól, ám 1578-ban, a második kizugavagucsi csatában legyőzte flottájukat, az ellenséges nyilak és puskagolyók ellen védelmet nyújtó vassal megerősített hajókat használva.

1587-ben Tojotomi Hidejosi flottáját vezette a kjúsúi hadjáratban Konisi Jukinaga, Vakiszaka Jaszuharu és Kató Josiaki oldalán. Három évvel később Vakiszakával és Katóval Odavara és Simoda ostromát vezette. Továbbra is ő maradt Hidejosi flottájának vezetője, és 1592-ben, Korea japán inváziójakor zászlóshajójáról, a Nipponmaruról irányította hajóit.

A szekigaharai csatában Tojotomi oldalán harcolt, míg fia, Kuki Moritaka Tokugava Iejaszuén. A vereség után szeppukut követett el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kuki Yoshitaka című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Ron, Roy (1999–2004). 'Genbukan Tokyo Shibu: Kuki Yoshitaka'. Ninpo.org Accessed 28 Dec 2004. Kuki Yoshitaka page.
  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. London: Cassell & Co.