Konisi Jukinaga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Konisi Jukinaga
Született 1558
Szakai
Meghalt 1600. november 6. (41-42 évesen)
Kiotó
Állampolgársága japán
Halál oka lefejezés
Szülei Konishi Ryūsa
A Wikimédia Commons tartalmaz Konisi Jukinaga témájú médiaállományokat.

Konisi Jukinaga (小西 行長 (Konishi Yukinaga?)) (15551600. november 6., keresztségben kapott nevén Agostinho (Ágoston portugál neve)) japán daimjó Tojotomi Hidejosi alatt. Apja egy gazdag szakai kereskedő, Konisi Rjúsza.[1] 1583-ban katolizált, s mint „Dom Agostinho” a jezsuita misszionáriusok legmegbízhatóbb informátora és támasza lett.

A kjúsúi invázió alatt 1587-ben ő vezette a Higo tartománybeli felkelést, majd később elnyerte azt hűbérbirtokként. Jukinaga vezette Hidejosi előseregét a hét évig tartó koreai japán invázió alatt (koreaiul az imdzsini háború). Bevette Puszant és Szöult, illetve megvédte Phenjant a koreai ellentámadás alatt. Ezt követően hűbéresével, Naitó Jukujaszu szintén megkeresztelt szamurájjal béketárgyalásokat vezetett a Ming-követekkel.

A fegyverszünet érdekében hamis megadási tárgyalásokat folytatott Kínával, noha a két ország egyenlő tárgyalópartner volt. Később a Mingek tárgyalóköveteket küldtek Japánba, mellyel Hidejosit sóguni pozícióba akarták emelni. Ez a lépés feldühítette Hidejosit, és átlátta Jukinaga korábbi diplomáciai lépéseinek célját. Hűtlensége ellenére Jukinagát Kató Kijomasza daimjó ismét hadseregparancsnoki beosztásba rendelte Korea második inváziója idején (1597–1598). Tizennégyezer japán katonával megvédte a szuncseoni japán kastélyt, noha utánpótlás és erősítés nélkül maradt a norjangi csata alatti Simazu-flotta elvesztése miatt. A kínai Ming és a koreai Dzsoszon szövetségi erők sikeres tengeri ütközetét követően az összes japán inváziós erőt kivonták a félszigetről.

Hidejosi halála után csatlakozott Isida Micunari oldalához a szekigaharai csata idején, azonban vereséget szenvedtek Tokugava Iejaszu erőivel szemben. Az Ibuki hegyre menekült, de Takenaka Sigekado erői elfogták. Mivel keresztény daimjó volt, megtagadta a rituális öngyilkosságot, ezért 1600. november 6-án kivégezték.

Források[szerkesztés]

  1. Sansom, George Bailey, A History of Japan, 1334-1615, page 383; Stanford University Press, © 1961.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Konishi Yukinaga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.