Zsidai Csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsidai Gasztronómiai Csoport
TípusHotel és Gasztronómia
Alapítva1982
Székhely1014 Budapest,
Nándor utca 9.
VezetőkZsidai Zoltán Roy
AlapítóZsidai Ilona,
Zsidai Péter
TulajdonosZsidai Zoltán Roy
Alkalmazottak száma500 fő

Magyar cégjegyzékszám01-09-866987
A Zsidai Gasztronómiai Csoport weboldala
SablonWikidataSegítség

A Zsidai Gasztronómiai Csoport Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő gasztronómiával és vendéglátással foglalkozó cégcsoportja. Jelenleg Magyarországon 13 egység tartozik a csoport érdekeltségébe, ezen kívül Spanyolországban is jelen van 3 étteremmel.[1] Számos esetben nemzetközi partnerekkel együttműködve, mint a Kempinski Hotels, a Jamie Oliver Group vagy a Magyar Állami Operaház.

A csoport éttermeivel állandó kiállítója a Gourmet Fesztiválnak,[2] saját cukrászműhelyével pedig a budapesti Édes Napok fesztiválnak.[3]

Történet[szerkesztés]

Az egyik vezető, Zsidai Zoltán Roy

A családi vállalkozás vendéglátóipari tevékenysége Budapesten 1982-ig nyúlik vissza, éttermeikben évente közel 500 embernek biztosítanak munkahelyet, és közel egymillió vendéget szolgálnak ki. A családi cég elsőszámú vezetői az alapító Zsidai Ilona, és fia Zsidai Zoltán Roy.

Évtizedek óta küldetésüknek tekintik, hogy a magyar gasztronómia ismét a háború előtti fényében tündököljön. A magyar konyha színes, számos közép-európai nemzet konyháját fogja össze, ezért az alapanyagok széles skálája megtalálható nálunk: a gyökerektől a gombákon át a tengeri halakig. A folyamatos fejlődésért a csoport executive séfje, a több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Vernon Strachan felel.[4]

Cégük magas színvonalú, nagyobb létszámú, gyakran kiemelt védettségű főméltóságok, diplomaták rendezvényeinek lebonyolításában is részt vesz. Rendszeres megrendelőjük többek közt a Köztársasági Elnöki Hivatal, Esztergom-Budapest Főegyházmegye - Erdő Péter Bíboros Hivatala, számos nagykövetség. Számos presztízs rendezvényen vettek részt catering szolgáltatóként, mint például a Budapesti Operabál, vagy Köztársasági Elnöki rendezvények, vagy a Magyar Római Katolikus Egyház augusztus huszadikai ünnepi fogadása.[forrás?]

A Zsidai Gasztronómiai Csoporthoz kötődő éttermek[szerkesztés]

Pierrot[szerkesztés]

A Pierrot Zsidai Ilona és Zsidai Péter első, 1982 óta működő, kezdetben kávéháza, ma étterme a Budai Várnegyed egyik 13. századi épületében a Fortuna utcában. A Pierrot egy Osztrák–Magyar Monarchia ízeire épülő étterem, az éttermet a Michelin Guide 2005 óta ajánlja,[5] és a Gault Millau is ajánlja.

A Pierrot étterem vendégkönyvébe világsztárok írtak, számos nemzetközi híresség kedvelt helye: Roger Moore, Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Jeremy Irons, Jason Statham, Bernie Ecclestone, Depeche Mode, Melanie Griffith, stb.[6]

21 A Magyar Vendéglő[szerkesztés]

Szintén a Fortuna utcában található a 2008-ban megnyitott 21 A Magyar Vendéglő. Modern bisztróként a háború előtti polgári magyar gasztronómiát jeleníti meg, a hagyományos ízeket megőrizve, de új technológiákkal és eljárásokkal készítve.

Pest-Buda Vendéglő[szerkesztés]

A Zsidai Gasztronómiai Csoport harmadik, 2011-ben megnyitott étterme a Fortuna utcában található. Az étterem már az 1900-as évek elejétől vendéglőként működött, maga az épület története az 1260-as évekig vezethető vissza. “Nagymama konyhája, szívvel-lélekkel”[7] – egy házias kisvendéglő, otthoni ízekkel.

Spíler Original[szerkesztés]

A Spíler Original 2012-ben nyílt meg a belvárosi Gozsdu-udvarban. A lokáció ötletét adta, hogy Zsidai Roy 2004-ben a Boston Consulting Group keretein belül kezdett el foglalkozni a Gozsdu-udvar sorsával, dédapjának is itt volt régen műszerész műhelye. A Spíler főként a fiatalokat szólítja meg: streetfood kínálat, hatalmas bárpult, magyar kézműves sörök jellemzik a helyet. A hangulatot esténként DJ szolgáltatja. A bisztropub designját főként Zsidai Roy New York-i tapasztalatai ihlették, a hely különleges megoldásairól több nemzetközi oldal is cikkezett.[8][9]

ÉS Bisztró[szerkesztés]

Az ÉS Bisztró a megújult budapesti Kempinski Hotel éttermeként 2013-ban nyílt borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő és pecsenyesütöde. Fő jellemzője, hogy étlapján „for sharing” ételek is megtalálhatók, de itt is megjelennek grillételek és a Monarchia tipikus fogásai. Konyháját az osztrák Roland Holzer viszi, aki egyben az egész szálloda executive chef-je. Az éttermet a korábbi BMX-világbajnok, Kőrösi Norbert vezeti.[10]

Baltazár Grill, Bár és Hotel[szerkesztés]

A Baltazár 2013-ban nyitott az Országház utcában. Kínálnak reggelit, ebédet és vacsorát, de akár csak egy italra is be lehet ülni. Szezonális alapanyagokkal dolgoznak, konyhájukban található egy Josper faszén grill is. A hotel egy „smart luxury” boutique hotel 11 szobával és lakosztállyal. A szobák designja egyedi (válogatott vintage bútorok, ikonikus tárgyak). A hotel lett 2014-ben és utána egymás után 3-szor is a legjobb budapesti kis szálloda a Tripadvisoron, valamint számos nemzetközi sajtóban szerepelt Budapest legjobb hoteljeinek összeállításában.[11][12]

ÉS Deli[szerkesztés]

A budapesti Kempinski Hotelben[13] 2014 márciusában megnyitott ÉS Deli saját pörkölésű, specialty minősítésű kávékat, friss péksüteményeket, szendvicseket kínál. Az ÉS Deli egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot.

Spíler Shanghai Secret Bar[szerkesztés]

A Spíler Original bisztróval szemben 2014-ben nyitotta meg kapuit a Spíler Shanghai, amit a '30-as évek Shanghai-a inspirált. Rusztikus ipari környezet, ázsiai ételek és sörök és kiemelkedő koktél kínálat[14] jellemzi a helyet. Design megoldásai a márkához hűen itt is kiemelkedőek. A bár a magyarországi és nemzetközi sajtóban többször megjelent.[15][16] Rendezvényteremként működik.

Pest-Buda Terasz[szerkesztés]

A Pest-Buda Vendéglő különálló terasza a Budai Várban, a Hess András téren.

Opera Café Budapest[szerkesztés]

A Magyar Állami Operaház épületében 2015-ben nyílt meg az Opera Café,[17] egy monarchia stílusú kávéház. A patinás környezetben az európai konyha ételeit szolgálják fel, kifejezetten változatos sütemény- és desszertkínálattal, magyar borokkal és széles pezsgőválasztékkal. A kávéház jelenleg zárva tart az Operaház rekonstrukciója miatt. Várható nyitás 2021-ben!

Jamie Oliver's Italian[szerkesztés]

A Zsidai Gasztronómiai Csoport és a Jamie Oliver Group első közös munkájának eredményeképp[18] nyitott meg 2016-ban Jamie Oliver első közép-európai étterme, a Budai Várban. Az egyedileg összeállított étlap Jamie klasszikus olasz ételeit tartalmazza,[19] csakúgy mint a házi készítésű pizzát, kézműves söröket, illetve helyi és olasz borokat egyaránt.[20]

Pest-Buda Hotel[szerkesztés]

A Zsidai Gasztronómiai Csoport újra megnyitotta a Pest-Buda Hotelt, amely az ország legrégebbi szállodája, eredetileg 1696-ban nyílt meg. A stílusos design és boutiqe hotel[21] a Budai Várban összesen 10 szobával és lakosztállyal rendelkezik, mindegyiket egyedi módon rendezték be. A szálloda több nemzetközi sajtómegjelenést és elismerést kiérdemelt,[22] a Wallpaper Guide által ajánlott design szálloda.

Jamie Oliver's Pizzeria[szerkesztés]

Jamie Oliver és a Zsidai Csoport másik sikeres együttműködésének következő állomása a 2017-ben a világon elsőként megnyitott Jamie Oliver's Pizzeria a Gozsdu-udvarban, amivel a Zsidai Gasztronómiai Csoport és a Jamie Oliver Group egy teljesen új étteremláncot indított útjára.[23] Itt a házi készítési kemencés pizzák és tészták a választék a Jamie's Italian éttermekhez képest lazább környezetben.[24]

El Paseo del Mar[szerkesztés]

A Kempinski Hotels 2018-ban felkérte a csoportot, hogy gondolja újra marbellai szállodájának vendéglátó egységeit. A csoport legnagyobb nemzetközi projektjeként és együttműködéseként összesen három helyet nyitott meg Marbellán, Dél-Spanyolországban.

Baltazár Bar & Grill[szerkesztés]

A marbellai Baltazár a budapesti étteremből inspirálódott. Komoly hús- és steakkínálat található itt, az étterem csak magas minőségű spanyol alapanyagokat használ.

Black Rose The Bar[szerkesztés]

Egy teljesen új koncepció a Zsidai Csoporttól a Kempinski Hotel bárja, ahol széles ital- és koktélkínálat található.

Spíler Beach Club & Pool Bar[szerkesztés]

A Spíler márka 2018-ban Spanyolországban is megjelent, egy tengerparti beach club étteremmel. A kínálatot a tenger közelsége határozta meg, halak, rákok, kagylókat találunk az étlapon, de a Spílerre jellemző húsok és burgerek is megtalálhatóak.

Spíler Buda[szerkesztés]

2018-ban ismét Budapesten, a budai oldalon nyitott Spíler a Hegyvidék lábánál, a MOM Parkban.[25][26] A Spíler Budát a rock inspirálta. Különleges belsőépítészeti megoldások és egyedi design jellemzi a helyet. Ételkínálatban igencsak eltér testvéreitől, kézműves hamburgerek, komoly húsok, steakek dominálnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A dél-spanyol tengerparton terjeszkedik a Zsidai Csoport | Forbes.hu (magyar nyelven). Forbes Magyarország, 2018. július 11. [2019. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  2. Gourmet Fesztivál menüsor (magyar nyelven). gourmetfesztival.hu. [2019. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  3. Budapest 2018 (magyar nyelven). Édes Napok. [2019. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  4. Hotel Conference (magyar nyelven). hotelconf.eper.hidden.hu. [2019. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  5. Pierrot/MICHELIN Guide restaurant Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben(Hozzáférés: 2016. január 11.)
  6. Pierrot bohóc, világszám! Archiválva 2019. január 29-i dátummal a Wayback Machine-ben, taximagazin.hu
  7. Hotel, Zsidai Group | Pest-Buda Étterem &: Étterem a Budai Várban: kiváló magyar ételek, házias konyha a Mátyás-templom lábánál (magyar nyelven). pest-buda.com. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  8. Wilkes, Rob: Bistropub's cartoonish character masks serious quality... (amerikai angol nyelven). We Heart, 2013. január 8. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  9. says:Dec 25, juliano: spiler bistro pub in budapest. designboom | architecture & design magazine, 2012. december 25. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  10. Origo: BMX-világbajnok vezeti az ötcsillagos szálloda éttermét (magyar nyelven). origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  11. Baltazár Budapest”, The Telegraph, 2016. április 18. (Hozzáférés: 2019. január 10.) (brit angol nyelvű) 
  12. 10 of the best hotels in Budapest (angol nyelven). The Independent, 2018. szeptember 11. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  13. ÉS Deli | Kempinski Hotel Corvinus Budapest. www.kempinski.com. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  14. Top 10+2 koktélbár (magyar nyelven). Dining Guide. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  15. roy zsidai transforms ruin pub in budapest into spiler shanghai bistro. designboom | architecture & design magazine, 2014. június 2. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  16. Vörös fénnyel, bujasággal és atom kajával nyit a Spíler Shanghai (hu-HU nyelven). Player.hu. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  17. Dramatic Improvement: a new café and bar opens at the Opera House (amerikai angol nyelven). WeLoveBudapest EN, 2015. október 21. [2019. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  18. Jamie's Italian Hungary Restaurants (angol nyelven). www.jamieoliver.com. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  19. Györgyi, Kalas: Kipróbáltuk Jamie Oliver budapesti éttermét (magyar nyelven). index.hu, 2016. május 24. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  20. Akkam, Alia: Mangia! Jamie's Italian Comes To Budapest (amerikai angol nyelven). Food Republic, 2016. június 23. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  21. Matthews, Katie: Hotel Spotlight: Pest-Buda Historical Design Hotel in Budapest's Castle District (amerikai angol nyelven). Wandertooth, 2016. szeptember 2. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  22. Pest-Buda”, The Telegraph, 2017. június 23. (Hozzáférés: 2019. január 10.) (brit angol nyelvű) 
  23. Györgyi, Kalas: Novemberben nyit Budapesten az első Jamie-pizzéria (magyar nyelven). index.hu, 2017. szeptember 13. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  24. Jamie Oliver’s first Budapest pizzeria is now open (amerikai angol nyelven). WeLoveBudapest EN, 2017. december 13. [2019. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  25. Rocking new Spíler outlet opens in Buda (amerikai angol nyelven). WeLoveBudapest EN, 2018. december 27. [2019. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 10.)
  26. Megnyílt a Spíler Buda | GastroGuide (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 10.)

További információk[szerkesztés]

  • Zsidai 40. A család, amely mert nagyot álmodni; szöveg Juhász Anna, Kálmán Emese, Papp Diana, fotó Barbay Csaba et al.; Open Books, Bp., 2022