Zombi (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zombi
Zombi Flesh Eaters
(Zombi 2)
1979-es olasz film

IMDB 6,7/10 (12 065 szavazat)
IMDB 4hvof5.svg 6,7/10 (12 065 szavazat)
Rendező Lucio Fulci
Producer Fabrizio De Angelis
Gianfranco Couyoumdjian
Ugo Tucci
Műfaj
Forgatókönyvíró Elisa Briganti
Főszerepben Ian McCulloch
Tisa Farrow
Richard Johnson
Al Cliver
Zene Fabio Frizzi
Operatőr Sergio Salvati
Vágó Vincenzo Tomassi
Jelmeztervező Walter Patriarca
Díszlettervező Walter Patriarca
Gyártás
Gyártó Variety Film Production
Ország Olaszország
Nyelv olasz
Forgatási helyszín New York
Játékidő 91 perc
Költségvetés 410,000,000 olasz líra
Forgalmazás
Forgalmazó magyar Ultrafilm (DVD)
Bemutatóolasz 1979. augusztus 25.
magyar 2009. október 28.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 614,000,000 olasz líra
További információk

A Zombi (Zombie 2; Zombie Flesh Eaters[1]) egy 1979-ben bemutatott színes, olasz horrorfilm, amelyet Lucio Fulci rendezett. A film a maga korában sokkolóan hatott a nézőkre. Az újszerű maszkolások és speciális effektek, mint például a zombik rothadó teste, vagy férgekkel teli arcuk megosztotta kritikusait. A legdrámaibb betiltás az Egyesült Királyságban volt, ahol egészen a 90-es évek elejéig tiltva volt a film bármilyen forgalmazása.

Cselekmény[szerkesztés]

A film New Yorkban kezdődik, amikor egy ismeretlen hajó bukkan fel a kikötőben. A partiőrség két embere átszáll a hajóra, de semmilyen életjelet nem találnak. Miközben vizsgálják a hajót, az egyik rendőr egy elrohadt kezet talál, majd pedig egy zombi bukkan fel, aki leteríti és végez vele. A másik rendőr észreveszi az élőholtat, és több lövést ad le rá, aminek hatására a folyóba esik. Az eset futótűzként terjed a városban, ugyanis a vízbe esett hullát nem találták meg. Egy újságkiadó megbízza Peter West (Ian McCulloch) riportert, hogy nyomozzon az ügyben. Közben a rendőrség rájön, hogy a hajó Dr. Bowles-é, aki már egy jó ideje eltűnt. A nyomozók a hajóra viszik a lányát, Anne Bowles-t (Tisa Farrow), és kikérdezik az apjáról. Mivel ő sem hallott az apja felől már vagy 3 hónapja, a rendőrség lezárja az ügyet, és elkobozzák a hajót. Aznap este Anne fellopakodik a hajóra, és nyomozásba kezd. A vitorlás egyik helyiségében azonban nyom helyett Peter-t találja meg, aki közli vele, hogy talált egy levelet, amit a doktor írt a lányának. Anne és Peter a levelet elolvasva rájönnek, hogy a doktor egy "Matool" nevű szigeten van, és egy furcsa betegség miatt nem hagyhatja el a szigetet.

A duó kész bevállalni a kockázatot, és útnak indulnak. A szigetre csak hajóval lehet eljutni, így miután leszállnak a repülőről, a kikötőben megismerkednek Brian-nal (Al Cliver) és Susan-nal (Auretta Gay), akik friss házasok és a szigetekre mennek nyaralni. Peter és Anne felkérezkednek a hajójukra, és elmondják, hogy Matool-ra szeretnének menni. A sziget hallatán Brian vonakodni kezd, mert szerinte átkozott a hely, és még a bennszülöttek is kerülik, mint a pestist. Peter győzködi, hogy Anne apját keresik, és ők nem törődnek a babonával. Brian végül beleegyezik, és útnak indulnak, de a kikötőben lévő egyik halász keresztet vet feléjük. A szigeten már csak egy orvos van: Dr. David Menard (Richard Johnson), és felesége Mrs. Menard (Olga Karlatos). A nő már képtelen elviselni a szigetet, ezért összeveszik férjével és leissza magát. Az orvos egy templomból létesített kórházban próbál a helyieken segíteni, akik már olyannyira betegek, hogy felkelni sem tudnak az ágyból. A kórházban dolgozik Dr. Menard két asszisztense: Lucas (Dakar) és Missi (Stefania D`Amario), akik Mrs. Menardhoz hasonlóan félnek. Mikor a betegek meghalnak, az orvos egy pisztollyal fejbelövi őket, nehogy "vissza térjenek a halálból".

Míg a szigeten növekszik a fertőzöttek száma, addig Peter, Anne, Brian és Susan elérik a nyílt óceánt. Míg Peter és Brian a szigetet keresik egy térképen, addig Susan búvárkodni indul a tengerfenékre. Útközben megtámadja egy cápa, de Susan időben behúzódik egy üregbe. Míg figyeli a cápát, hátulról megfogja egy zombi, és dulakodni kezd vele. A cápa hirtelen visszatér, és megtámadja a hullát. Párharc alakul ki köztük, de a cápa leharapja a zombi karját, aki emiatt lesüllyed a tengerfenékre. Mikor Susan visszatér a hajóra, elmeséli, hogy egy embert látott a vízben, de a többiek nem hisznek neki.

A három túlélő (balról jobbra:Ian McCulloch, Al Cliver, Tisa Farrow)

Közben a szigeten zombik egy csoportja megtámadja és megöli Mrs. Menard-ot, és a falu lakosságának jó részét. Dr. Menard képtelen elfogadni a voodoo-t, mint magyarázatot az esetre, ezért kimegy a partra és inni kezd. Peter-ék hajója partot ér Matool-on, de ha akarnának sem tudnának továbbmenni (mivel a cápatámadás során a cápa nekiment a hajónak, így annak eltört a tengelye). Jelzőrakétákat lőnek az égbe, hátha valaki segíteni tud nekik. Később meg is jelenik a segítség Dr. Menard személyében, aki elviszi őket kocsival a kórházhoz. Útközben elmeséli, mi történt Anne apjával, és a betegségről is beszél. Mikor a kórházhoz érnek, Lucas ijedten hívja be a doktort, ugyanis egy barátjuk (Fritz) szintén megbetegedett. Az orvos azt mondja a többieknek, hogy míg ő meghallgatja barátját, addig menjenek el a feleségéhez, és nézzék meg. A csapat elindul az orvos házához, azonban mikor odaérnek, az ajtókat nyitva találják. Bemennek, és meglátják Mrs. Menard holttestét, amit éppen egy csoport élőhalott eszik. Elmenekülnek a helyszínről, de nem jutnak sokáig, mert egy zombi elállja az útjukat, és kocsijukkal egy fának csapódnak. Peter lába megsebesül a baleset során, így meg kell állniuk. Egy spanyol temetőbe jutnak, ahol XIV. századi felszereléseket és sírköveket találnak. Peter bocsánatot kér Anne-től, amiért elhozta a szigetre, de Anne nem hibáztatja ezért, majd pedig csókolóznak. Alig néhány percen belül egy kéz nyúlik ki a földből, és megragadja Anne haját, egy másik kéz pedig Peter sebesült lábát szorítja meg. Brian visszamegy értük, míg Susan ott marad a sírok között. Azonban egy halott felkel a sírjából, és nyakon harapja Susan-t, aki elvérzik és meghal. Az immár három tagra csökkent csapat visszatér, és végeznek Susan gyilkosával. Brian képtelen otthagyni feleségét, de mivel nincs több idejük sötétedésig, útnak indulnak. Ahogy elhagyják a temetőt, a többi sírból is felkelnek a holtak, és már a sziget falvaiban is hemzsegnek a zombik.

Estére odaérnek Dr. Menard kórházához, és elmondják az orvosnak, hogy rajtuk kívül már nem él senki sem a szigeten. A doktor utasítja segédjeit, hogy zárják be a templom ajtóit és ablakait, míg ő ellátja Peter sebét. Míg elmondja, hogy nem találta meg a gyógyszert a betegségre, addig a zombik odaérnek az épülethez, és megpróbálnak bejutni. Menard odaadja Peternek a pisztolyát, és visszamegy a szobájába egy puskáért, Lucas és Missi pedig a sekrestyében található kerozinos kannából Molotov-koktélokat csinálnak. Míg Menard a puskáját tölti, megjelenik Fritz zombiként, és végez vele. Brian utánamegy, és megöli Fritz-et, majd a doktor puskájával visszamegy. Lucas és Missi nem veszik észre, hogy a mellettük lévő holtakat nem lőtték fejbe, így azok felkelnek, és végeznek Lucas-al. Missi felé közeledve azonban ő sikítani kezd, majd megjelenik Brian és végez a holtakkal. Alig, hogy elhagyja a szobát, Lucas élőhalottá alakul, és végez Missivel. A bejáratnál Peter, Brian és Anne már készen állnak a zombik elleni harcra, de ekkor megjelenik mögöttük Lucas, és végezni akar Anne-el, de Peter még időben lelövi. A zombik serege betör az épületbe, és óriási harc veszi kezdetét. A harcnak azonban hamar vége szakad, ugyanis a Molotov-koktélok felégették a gerendákat, és az épület roskadozni kezd. A trió a hátsó kijáraton keresztül menekül kifelé, de oda is bejutottak a zombik. Miután kijutottak, a hajó felé veszik az irányt, de ekkor megjelenik a zombivá változott Susan. Brian képtelen lelőni feleségét, de az megharapja, és megfertőzi. Susan ekkor Peter-ék felé tart, de a férfi lelövi. Felsegítik Brian-t, majd pedig hajóra ülnek, és elmennek. Útközben Brian elájul, ezért leviszik a hajó egyik kabinjába, de ott meghal.

A vég kezdete

Rázárják az ajtót, és Peter elmondja a tervét, mely szerint magukkal kell vinniük fertőzötten, hiszen ő a bizonyítéka az eseményeknek. Nyugtatás képpen bekapcsolják a rádiót. A rádióban éppen szükségállapotot hirdetnek ki New Yorkban, ugyanis élőhalottak százai lepték el New Yorkot, és a hadsereg csak a parancsra vár, hogy nukleáris rakétákat vethessenek be. A film elején megharapott partiőr ugyanis zombiként felkelt a hullaházban, és így elindított egy globális katasztrófát, melynek nem lehet jó vége.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film rendkívül népszerű volt Európa szerte, de legfőképpen Olaszországban. Ezzel a filmmel Fulci beírta magát a horror történelmébe. Bár akadtak, akik kritizálták művét (nem is kevesen!), mégis a film kultusz státuszba emelkedett. Viszont a film Nagy- Britanniában hatalmas botrányba keveredett, melynek hatására 1984-ben betiltották egészen 1992-ig. A filmet 1998-ban kiadták VHS-en és CD-n. Mielőtt a videokazettás változatot kiadták, a forgalmazó cég egy interjút készített Ian McColluch-al. A színész bevallotta, hogy még sohasem látta a teljes filmet. Egy városi legenda szerint, mikor megmutatták neki, ő sokkot kapott a durva jelenetektől.

A film alapot jelentett hasonló olasz zombihorrorfilmek számára: a legdurvább alkotást Andrea Bianchi produkálta A rettegés éjszakái c. filmjével, amely sok tekintetben hasonlít Fulci Zombijára. Bianchi filmje tulajdonképpen összecsapott fércmű, hisz az alkotók nem fordítottak különösebb figyelmet a forgatókönyv és a dialógusok kidolgozására, sokkal több filmes bakit követtek el, csakis a látványra ügyeltek. Ebben a horrorban látható borzalom és emberevés jóval felülmúlja a Fulciéban látható rémálom szcénákat, ennek ellenére kilengései miatt meg sem közelíti Fulci filmjének színvonalát.

Marino Girolami a Fulci-klasszikus és a másik hírhedt horrorfilm a Cannibal Holocaust nyomán készítette a maga népszerű alkotását a Zombi holokausztot, amely főleg zombik és kannibálok viaskodásáról szól. Ám Girolami zombijai nem fogyasztanak emberhúst, így alapjában véve reálisan közelíti meg a témát, minthogy a zombik eredetileg is tudatukat vesztett szolgalények, akiket egyvalaki irányít, amint ez a filmben is történik.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Lucio Fulcinak ez volt az első giallo horrorfilmje.
  • A film olasz címe Zombi 2, mivel 1979-ben mutatták be Olaszországban George A. Romero Holtak hajnala című filmjét, melynek az olasz címe Zombi volt. A 2-es számot azért rakták oda, hogy a nézők azt higgyék, hogy ez a film egy folytatás, és így arra számítottak, hogy legalább annyi bevételt fog hozni, mint Romero filmje.
  • A cápát megtámadó zombit Ramon Bravó cápaoktató játszotta.
  • A szerkesztőség, ahol Peter dolgozik, a való életben is az. Azonban a forgatáshoz nem kapott engedélyt a stáb, így titokban játszották el azt a részt. Mikor a lap igazi tulajdonosa, Rupert Murdoch visszatért, és látta forgatást, dühösen kiparancsolta a filmes brigádot.

Bakik[szerkesztés]

Az egyik partiőr (jól látható a rendőrség egyenruhája)
  • Mikor Brian az éppen cápatámadás alatt álló Susannak próbál segíteni, puskájával többször lő, mint ahogy a puskával lehet. A puska egy forgó dugattyús fegyver volt, melynek a működési elve a következő: minden lövés után a puska elején található töltőt ki kell húzni, hogy az elhasznált töltényhüvely kiessen, majd pedig vissza kell tolni. Brian ezt csak egyszer teszi meg, mégis 3 lövés hallható.
  • Amikor a film elején a nyomozó kikérdezi Anne-t, azt mondja neki, hogy a hajón lévő áldozatok között van a partiőrség egyik embere. Az áldozat, illetve a partiőrség emberei is rendőrségi ruhát hordanak, és nem a partiőrségét.
  • Mikor a zombi és a cápa harcolnak, jól látható, hogy a cápa leharapja a zombi karját. Mégis utána a karjával együtt láthatjuk a zombit.
  • Miközben Peter, Brian és Anne a kórházat fedezik, egy Molotov-koktél dobást háromszor mutatnak.

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Szaturnusz-díj[szerkesztés]

  • 1981 jelölés Giannetto De Rossi (legjobb maszk)

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]