Zombi (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zombi
Zombi Flesh Eaters
(Zombi 2)
1979-es olasz film

IMDB 6,7/10 (12 065 szavazat)
IMDB 4hvof5.svg 6,7/10 (12 065 szavazat)
Rendező Lucio Fulci
Producer Fabrizio De Angelis
Gianfranco Couyoumdjian
Ugo Tucci
Műfaj
Forgatókönyvíró Elisa Briganti
Főszerepben Ian McCulloch
Tisa Farrow
Richard Johnson
Al Cliver
Zene Fabio Frizzi
Operatőr Sergio Salvati
Vágó Vincenzo Tomassi
Jelmeztervező Walter Patriarca
Díszlettervező Walter Patriarca
Gyártás
Gyártó Variety Film Production
Ország Olaszország
Nyelv olasz
Forgatási helyszín New York
Játékidő 91 perc
Költségvetés 410,000,000 olasz líra
Forgalmazás
Forgalmazó magyar Ultrafilm (DVD)
Bemutató olasz 1979. augusztus 25.
magyar 2009. október 28.
Bevétel 614,000,000 olasz líra
További információk

A Zombi (Zombie 2; Zombie Flesh Eaters) egy 1979-ben bemutatott színes, olasz horrorfilm, amelyet Lucio Fulci rendezett. A film a maga korában sokkolóan hatott a nézőkre. Az újszerű maszkolások és speciális effektek mint például a zombik rothadó teste vagy férgekkel teli arcuk megosztotta kritikusokat. A legdrámaibb betiltás az Egyesült Királyságban volt ahol egészen a 90-es évek elejéig tiltva volt a film bármilyen forgalmazása.

Cselekmény[szerkesztés]

A film New Yorkban kezdődik amikor is egy ismeretlen hajó bukkan fel a kikötőben. A partiőrség két embere átszáll a hajóra, de semmilyen életjelet nem találnak. Miközben vizsgálják a hajót az egyik rendőr egy elrohadt kezet talál, majd pedig egy zombi bukkan fel aki leteríti és végez vele. A másik rendőr észreveszi az élőholtat és több lövést le ad rá aminek hatására a folyóba esik. Az eset futótűzként terjed a városban, ugyanis a vízbe esett hullát nem találták meg. Egy újság kiadó megbízza Peter West (Ian McCulloch) riportert, hogy nyomozzon az ügyben. Közben a rendőrség rájön, hogy a hajó nem másé mint Dr. Bowles-é aki már egy jó ideje eltünt. A nyomozok a hajóra viszik a lányát Anne Bowles-t (Tisa Farrow) és kikérdezi az apjáról. Mivel ő sem halott az apja felől már vagy 3 hónapja, a rendőrség lezárja az ügyet és elkobozzák a hajót. Az nap este Anne fellopakodik a hajóra és nyomozásba kezd. Az vitorlás egyik helységében azonban nyom helyet Peter-t találja meg aki közli vele, hogy egy levelet talált amit a doktor írt a lányának. Anne és Peter a levelet elolvasva rájönnek, hogy a doktor egy "Matool" nevű szigeten van és egy furcsa betegség miatt nem hagyhatja el a szigetet.

A duó kész bevállalni a kockázatot és útnak indulnak. A szigetre csak hajóval lehet eljutni, így miután leszállnak a repülőről a kikötőben meg ismerkednek Brian (Al Cliver) és Susan-al (Auretta Gay) akik friss házasok és a szigetekre mennek nyaralni. Peter és Anne felkérezkednek a hajójukra és elmondják, hogy Matool-ra szeretnének menni. A sziget hallatán Brian vonakodni kezd, mert szerinte átkozott a hely és még a bennszülöttek is kerülik mint a pestist. Peter győzködik, hogy Anne apját keresik és ők nem törődnek a babonával. Brian végül beleegyezik és útnak indulnak, de a kikötőben lévő egyik halász keresztet vett feléjük. A szigeten már csak egy orvos van: Dr. David Menard (Richard Johnson) és felesége Mrs. Menard (Olga Karlatos). A nő már képtelen elviselni a szigetet ezért összeveszik férjével és leissza magát. Az orvos egy templomból létesített kórházban próbál a helyieken segíteni akik, már olyannyira betegek, hogy felkelni sem tudnak az ágyból. A kórházban dolgozik Dr. Menard két asszisztense: Lucas (Dakar) és Missi(Stefania D`Amario), akik Mrs. Menardhoz hasonlóan félnek. Mikor a betegek meghalnak, az orvos egy pisztollyal fejbelövi őket, nehogy "vissza térjenek a halálból". Míg a szigeten növekszik a fertőzöttek száma, addig Peter, Anne, Brian és Susan elérik a nyílt óceánt. Míg Peter és Brian a szigetet keresik egy térképen addig Susan búvárkodni indul a tenger fenékre. Útközben megtámadja egy cápa, de Susan időben behúzódik egy üregbe. Míg figyeli a cápát hátulról

a zombi és cápa harca

megfogja egy zombi és dulakodni kezd vele. A cápa hirtelen visszatér és megtámadja a hullát. Párharc alakul ki köztük, de a cápa leharapja a zombi karját aki emiatt lesüllyed a tenger fenékre. Mikor Susan visszatér a hajóra elmeséli, hogy egy embert látott a vízben, de a többiek nem hisznek neki.

Közben a szigeten Zombik egy csoportja megtámadja és megöli Mrs. Menard-ot és a falu lakosságának jó részét. Dr. Menard képtelen elfogadni a Vodoo-t mint magyarázatot az esettre ezért kimegy a partra és inni kezd. Peter-ék hajója partot ér Matool-on de ha akarnának sem tudnának tovább menni (mivel a cápatámadás során a cápa nekiment a hajónak, így annak eltört a tengelye). Jelzőrakétákat lőnek az égbe, hátha valaki segíteni tud nekik. Később meg is jelenik a segítség Dr. Menard személyében aki elviszi őket kocsival a kórházhoz. Útközben elmeséli mi történt Anne apjával és betegségről is beszél. Mikor a kórházhoz érnek Lucas ijedten hívja be a doktort, ugyanis egy barátjuk (Fritz) szintén megbetegedett. Az orvos elmondja a többieknek, hogy míg ő meghallgatja barátját addig menjenek el a feleségéhez és nézzék meg. A csapat elindul az orvos házához azonban mikor oda érnek az ajtókat nyitva találják. Bemennek és meglátják Mrs. Menard holttestét amit éppen egy csoport élőhalott eszik. Elmenekülnek a helyszínről de nem jutnak sokáig, mert egy zombi elállja az útjukat és kocsijukkal egy fának csapodnak. Peter lába megsebesül a baleset során így megkel állniuk. Egy spanyol temetőbe jutnak ahol XIV. századi felszereléseket és sírköveket találnak. Peter bocsánatot kér Anne-től amiért elhozta a szigetre, de Anne nem hibáztatja ezért majd pedig csókolóznak. Alig néhány percen belül egy kéz nyúlik ki a földből és megragadja Anne haját, egy másik kéz pedig Peter sebesült lábát szorítja meg. Brian vissza megy értük míg Susan ott marad a sírok között. Azonban egy halott felkel a sírjából és nyakon harapja Susan-t aki elvérzik és meghal. Az immár három tagra csökkent csapat visszatér és végeznek Susan gyilkosával. Brian képtelen otthagyni feleségét, de mivel nincs több idejük sötétedésig ezért útnak indulnak. Ahogy elhagyják a temetőt a többi sírból is felkelnek a holtak és már a sziget falvaiban is hemzsegnek a zombik.

Estére oda érnek Dr. Menard kórházához és elmondják az orvosnak, hogy rajtuk kívül már nem él senki sem a szigeten. A doktor utasítja segédjeit, hogy zárják be a templom ajtóit és ablakait míg ő ellátja Peter sebét. Míg elmondja, hogy nem találta meg a gyógyszert a betegségre addig a zombik oda érnek az épülethez és megpróbálnak bejutni. Menard oda adja Peternek a pisztolyát és vissza megy a szobájába egy puskáért, Lucas és Missi pedig a sekrestyében található kerozinkannából Molotov-koktélokat csinálnak. Míg Menard a puskáját tölti megjelenik Fritz zombiként és végez vele. Brian utána megy és megöli Fritz-et, majd a doktor puskájával vissza megy. Lucas és Missi nem veszik, hogy a mellettük lévő holtakat nem lőtték fejbe így azok felkelnek és végeznek Lucas-al.Missi felé közeledve azonban ő sikítani kezd, majd megjelenik Brian és végez a holtakkal. Alig, hogy elhagyja a szobát Lucas élőhalottá alakul és végez Missivel.

A három túlélő (balról jobbra:Ian McCulloch, Al Cliver, Tisa Farrow)

A bejáratnál Peter, Brian és Anne már készen áll a zombik elleni harcra, de ekkor megjelenik mögöttük Lucas és végezni akar Anne-el, de Peter még időben lelövi. A zombik serege betör az épületbe és óriási harc veszi kezdetét. A harcnak azonban hamar vége szakad ugyanis a Molotov-koktélok felégették a gerendákat és az épület roskadozni kezd. A trió a hátsó kijáraton keresztül menekül kifelé de oda is bejutottak a zombik. Miután kijutottak a hajó felé veszik az irányt, de ekkor megjelenik a zombifikásodott Susan. Brian képtelen lelőni feleségét, de az megharapja és megfertőzi. Susan ekkor Peter-ék felé tart de az lelövi. Felsegítik Brian-t majd pedig hajóra ülnek és elmennek. Útközben Brian elájul ezért leviszik a hajó egyik kabinjába de ott meghal.

A vég kezdete

Rázárják az ajtót és Peter elmondja a tervét mely szerint magukkal kell vinniük fertőzötten hiszen ő a bizonyítéka az eseményeknek. Nyugtatás képen bekapcsolják a rádiót. A rádióban éppen szükségállapotot hirdetnek ki New Yorkban, ugyanis élőhalottak százai lepték el New Yorkot és a hadsereg csak a parancsra vár, hogy nukleáris rakétákat vethessenek be. A film elején megharapott partiőr ugyanis zombiként felkelt a hullaházba és így elindított egy globális katasztrófát melynek nem lehet jó vége.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film rendkívül népszerű volt Európa szerte, de legfőképpen Olaszországban. Ezzel a filmmel Fulci beírta magát a horror történelmébe. Bár akadtak akik kritizálták művét(nem is kevesen!), mégis a film kultusz státuszba emelkedett. Viszont a film Nagy- Britanniában hatalmas botrányba keveredett, melynek hatására 1984-ben betiltották egészen 1992-ig. A filmet 1998-ban kiadták VHS-en és CD-n. Mielőtt a videokazettás változatot kiadták a forgalmazó cég egy interjút készített Ian McColluch-al. A színész bevallotta, hogy még soha sem látta a teljes filmet. Egy városi legenda szerint mikor megmutatták neki ő sokkot kapott a durva jelenetektől.

A film alapot jelentett hasonló olasz zombihorrorfilmek számára: a legdurvább alkotást Andrea Bianchi produkálta A rettegés éjszakái c. filmjével, amely sok tekintetben hasonlít Fulci Zombijára. Bianchi filmje tulajdonképpen összecsapott fércmű, hisz az alkotók nem fordítottak különösebb figyelmet a forgatókönyv és a dialógusok kidolgozására, sokkal több filmes bakit követtek el, csakis látványra ügyeltek. Ebben a horrorban látható borzalom és emberevés jóval felülmúlja a Fulciéban látható rémálom szcénákat, ennek ellenére kilengései miatt meg sem közelíti Fulci filmjének színvonalát.

Marino Girolami a Fulci-klasszikus és a másik hírhedt horrorfilm a Cannibal holocaust nyomán készítette a maga népszerű alkotását a Zombi holokausztot, amely főleg zombik és kannibálok viaskodásáról szól. Ám Girolami zombijai nem fogyasztanak emberhúst, így alapjában véve reálisan közelíti meg a témát, minthogy a zombik eredetileg is tudatukat vesztett szolgalények, akiket egyvalaki irányít, amint ez a filmben is történik.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Lucio Fulcinak ez volt az első giallo horrorfilmje
 • A film olasz címe Zombi 2, mivel 1979-ben mutatták be Olaszországban George A. Romero Holtak hajnala című filmjét melynek az olasz címe Zombi volt. A 2-es számot azért rakták oda, hogy a nézők azt higgyék, hogy ez a film egy folytatás és így arra számítottak, hogy legalább annyi bevételt fog hozni mint Romero filmje.
 • A cápát megtámadó zombit Ramon Bravó cápaoktató játszotta.
 • A szerkesztőség, ahol Peter dolgozik a való életben is az. Azonban a forgatáshoz nem kapott engedélyt a stáb, így titokban játszották el azt a részt. Mikor a lap igazi tulajdonosa, Rupert Murdoch visszatért és látta forgatást, dühösen kiparancsolta a filmes brigádot.

Bakik[szerkesztés]

 • Mikor Brian az éppen cápa támadás alatt álló Susannak próbál segíteni puskájával többször lő mint ahogy a puskával lehet. A puska egy forgó dugattyús fegyver volt melynek a működési elve a következő: minden lövés után a puska elején található töltött kikel húzni, hogy az elhasznált töltény hüvely kiessen majd pedig vissza kell tolni. Brian ezt csak egyszer teszi meg mégis 3 lövés hallható.
 • Amikor a film elején a nyomozó kikérdezi Anne-t azt mondja neki, hogy: a hajón lévő áldozatok között van a partiőrség egyik embere.
  Az egyik partiőr (jól látható a rendőrség egyenruhája)
  Az áldozat illetve a partiőrség emberei is rendőrségi ruhát hordanak és nem a partiőrségét.
 • Mikor a zombi és a cápa harcolnak jól látható, hogy a cápa leharapja a zombi karját. Mégis utána a karjával együtt láthatjuk a zombit.
 • Miközben Peter, Brian és Anne a kórházat fedezik, egy Molotov-koktél dobást háromszor mutatnak.

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Szaturn-díj[szerkesztés]

 • 1981 jelölés Giannetto De Rossi (legjobb maszkolás)

További információk[szerkesztés]