Zanzibári vöröskolobusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zanzibári vöröskolobusz
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Karcsúmajomformák (Colobinae)
Nem: Piliocolobus
Faj: P. kirkii
Tudományos név
Piliocolobus kirkii
(Gray, 1868)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zanzibári vöröskolobusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zanzibári vöröskolobusz témájú kategóriát.

A zanzibári vöröskolobusz (Piliocolobus kirkii) vagy más néven (Procolobus kirkii) a cerkóffélék (Cercopithecidae) családján belül a karcsúmajomformák (Colobinae) alcsaládjába tartozó Procolobus nem egyik faja.

Elterjedése[szerkesztés]

A Tanzániához tartozó Zanzibár-szigeteken fordul elő. A legtöbb egyed a főszigeten, Unguja szigetén él, de Pemba szigetén is él egy kisebb populáció. Erdőkben élő faj, nem ragaszkodik kizárólagosan az elsődleges erdőkhöz, az erdőirtások után felnövekvő másodlagos erdőkben is előfordul. A sziget közepén levő yozani erdőben él védett pooulációja.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 45-65 centiméter, farokhossza 58-77 centiméter, testtömege 5,2 és 12 kg közötti. A hímek lényegesen nagyobbak, a nőstényeknél. Hosszú farka van, de nem kapaszkodok a faágban. Szőrzete a hátán feketés és sötétvörös, karjai és vállai fekete színűek. Hasa fehér vagy világosbarna. Arca csupasz, arcbőre fekete színű. arcát egy fehér színű szőrkoszorú veszi körül.

Portré

Életmódja[szerkesztés]

Nappali életmódú, elsősorban fákon élő faj. Nagy, olykor 50 egyedből is álló csoportokban él. Egy-egy csoportban több hím és élhet együtt, de számukat kétszeresen-háromszorosan haladják meg a nőstények.

Gyümölcsökkel, levelekkel, virágokkal és magvakkal táplálkozik.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

Az élőhelyének megsemmisítése és az orvvadászat fenyegeti. Összpopulációját 1000 és 1200 egyed közöttire becsülik. Ezért az Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „veszélyeztetett” kategóriába sorolja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zanzibar Red Colobus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]