Zanzibári vöröskolobusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Zanzibári vöröskolobusz
Red Colobus 7.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Karcsúmajomformák (Colobinae)
Nem: Piliocolobus
Faj: P. kirkii
Tudományos név
Piliocolobus kirkii
(Gray, 1868)
Elterjedés
Procolobus kirkii distribution.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zanzibári vöröskolobusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zanzibári vöröskolobusz témájú kategóriát.

Red Colobus monkey.jpeg

A zanzibári vöröskolobusz (Piliocolobus kirkii) vagy más néven (Procolobus kirkii) a cerkóffélék (Cercopithecidae) családján belül a karcsúmajomformák (Colobinae) alcsaládjába tartozó Procolobus nem egyik faja.

Elterjedése[szerkesztés]

A Tanzániához tartozó Zanzibár-szigeteken fordul elő. A legtöbb egyed a főszigeten, Unguja szigetén él, de Pemba szigetén is él egy kisebb populáció. Erdőkben élő faj, nem ragaszkodik kizárólagosan az elsődleges erdőkhöz, az erdőirtások után felnövekvő másodlagos erdőkben is előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 45-65 centiméter, farokhossza 58-77 centiméter, testtömege 5,2 és 12 kg közötti. A hímek lényegesen nagyobbak, a nőstényeknél. Hosszú farka van, de nem kapaszkodok a faágban. Szőrzete a hátán feketés és sötétvörös, karjai és vállai fekete színűek. Hasa fehér vagy világosbarna. Arca csupasz, arcbőre fekete színű. arcát egy fehér színű szőrkoszorú veszi körül.

Portré

Életmódja[szerkesztés]

Nappali életmódú, elsősorban fákon élő faj. Nagy, olykor 50 egyedből is álló csoportokban él. Egy-egy csoportban több hím és élhet együtt, de számukat kétszeresen-háromszorosan haladják meg a nőstények.

Gyümölcsökkel, levelekkel, virágokkal és magvakkal táplálkozik.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

Az élőhelyének megsemmisítése és az orvvadászat fenyegeti. Összpopulációját 1000 és 1200 egyed közöttire becsülik. Ezért az Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „veszélyeztetett” kategóriába sorolja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zanzibar Red Colobus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]